Det rene vanvid

26-årig gjorde rent i hjemmet fire-fem timer om dagen og mistede al livskvalitet

En kaotisk barndom resulterede i, at Nadia Lykke Schumann gradvist udviklede en sygelig trang til at gøre rent hele tiden.

Nadia Lykke Schumann husker tilbage på dengang, hun var 23 år.

Hendes far var gået bort som følge af sit alkoholmisbrug, og hun sad til hans begravelse.

”Græd nu”, tænkte hun igen og igen.

Hun bekymrede sig over, om folk ville tænke, hun var en kold skid, hvis ikke hun græd.

Men hun kunne ikke. Det ville få hende til at føle sig svag og sårbar.

Det blev kun til nogle enkelte tårer, da kisten blev båret ud.

Dengang var hun ikke klar over, hvad det hele handlede om. Men i dag ved hun, hvorfor hun reagerede sådan, og hvordan det hang sammen med hendes trang til at gøre rent hele tiden.

Det rene vanvid

I et nyt underholdningsprogram på TV 2 ZULU skal ti danskere dyste og samarbejde om at gøre rent.

Alle deltagerne er udvalgt, fordi de går en del mere op i rengøring end de fleste. Men i Nadia Lykke Schumanns tilfælde har der været en alvorlig bagside af den sirligt velpolerede medalje.

Derfor var det heller ikke uden seriøse overvejelser, at hun sagde ja til at være med i programmet.

For ved hjælp af medicinering og terapi har hun tøjlet den uro, der opstår i hende, når hjemmet ikke står fuldstændigt snorlige.

Men kunne det hele pludselig blusse op igen?

Havde en kaotisk barndom

For at forstå, hvor Nadia Lykke Schumanns lidelse stammer fra, er man nødt til at gå helt tilbage til en opvækst med misbrugsproblemer i barndomshjemmet.

Da Nadia Lykke Schumann var 15 år, blev hun nødt til at flytte ind hos en plejefamilie.

På det tidspunkt begyndte de første symptomer at vise sig.

Sengen skulle altid være redt på teenageværelset, og Nadia Lykke Schumann kunne ikke klare, hvis hendes veninder sad i den, når de var på besøg, forklarer hun.

Hun havde det rigtigt svært mentalt. Hun følte sig svigtet af alle omkring sig, men selvom hun blev tilbudt hjælp, mente hun ikke, at hun havde brug for den.

Nadia Lykke Schumann beskriver, hvordan hun følte sig udenfor og alene i plejefamilien. Det var ikke familiens skyld, forklarer hun, det var noget, der foregik inde i hende selv.

Derfor flyttede hun hjemmefra allerede som 18-årig.

Symptomerne kom og gik, men da hun som 22-årig flyttede sammen med sin kæreste, begyndte det langsomt at gå den gale vej.

- Min kæreste overlod ansvaret for hjemmet til mig, og jeg kunne godt lide at have den kontrol. Der eskalerede det bare.

- Der skulle gøres rent på helt bestemte måder, alt skulle stå perfekt, der skulle støvsuges hver dag. Jeg skulle have 12-taller på sygeplejestudiet, jeg skulle træne syv gange om ugen, og jeg skulle spise sundt hele tiden. Jeg skulle have kontrol med alt, og det tog overhånd, fortæller Nadia Lykke Schumann.

En af Nadia Lykke Schumanns kusiner gjorde hende opmærksom på, at hendes livsstil ikke var normal. Derfor begyndte hun i et forløb hos organisationen Tuba, der hjælper børn fra misbrugsfamilier.

Kæresten flyttede ud

I første omgang hjalp det Nadia Lykke Schumann at være tilknyttet Tuba – hendes kontroltrang forsvandt, på nær når det kom til rengøring.

Rengøringen begyndte at blive rituel for hende, forklarer hun. Hun gjorde hovedrent fire-fem timer hver eneste dag.

Hun følte, at hun havde kontrol over tingene, når folk, der besøgte hende, sagde, at hendes hjem lignede noget fra et boligmagasin.

Men i virkeligheden havde hun mistet kontrollen, og hun var styret af sin trang til at gøre rent hele tiden.

Til sidst havde hun ikke noget liv eller nogen livskvalitet. Hun gjorde bare rent hele tiden og prioriterede det frem for at være sammen med sine veninder.

- Det blev til sidst så slemt, at min kæreste ikke kunne leve sammen med mig. Så han flyttede ud i en måned.

- Der gik det op for mig, at jeg havde brug for hjælp. Selvom jeg elsker ham overalt på jorden, så kunne jeg ikke kontrollere det, selvom jeg gerne ville, fortæller Nadia Lykke Schumann.

Fik stillet diagnosen OCD

Nadia Lykke Schumann startede i gruppeterapi, og hun begyndte at tage antidepressiv medicin.

Begge ting har hjulpet hende rigtigt meget.

I Psykiatrien fik hun stillet diagnosen OCD, der er en lidelse, hvor man er styret af tvangstanker og tvangshandlinger.

Igennem terapien fandt hun ud af, at hun undgår følelser. Hun kan ikke lide at være ked af det, for hun ser det som et svaghedstegn, når det omhandler hende selv.

Rod og snavs giver hende uro i kroppen og kaos i hovedet, det giver hende decideret fysisk ubehag. Men når hun gør rent, slipper hun for at mærke sig selv.

- Det er ikke, fordi jeg elsker at gøre rent, men jeg elsker, når der er rent, forklarer hun.

Igennem gruppeterapien aftaler Nadia Lykke Schumann løbende, hvad hun må og ikke må uge for uge. Det kan eksempelvis være, at hun kun må tørre overflader af hver tredje dag.

For hun er nødt til at blive eksponeret for rod og snavs, så hun mærker uroen og lærer at tøjle den. I dag er hun nede på kun at gøre rent i en halv til en hel time om dagen.

Derfor var hendes familie og venner nervøse for deltagelsen i ’Det rene vanvid’, for hvad hvis det forværrede hendes tilstand?

- Men det har kun gjort noget godt for mig, for jeg kom hjem om aftenen efter optagelserne uden at gøre rent, fordi jeg var træt og mættet på oplevelser, siger Nadia Lykke Schumann.

Er stadigvæk emsig

OCD er noget, som Nadia Lykke Schumann skal leve med resten af sit liv.

Selvom det er en alvorlig ting, synes hun, det er vigtigt at kunne lave sjov med sig selv, og det føler hun, der er plads til i ’Det rene vanvid’.

- Der er masser af selvironi i programmet, og det kan jeg godt lide. Det er fedt, at jeg kan komme ud med, at jeg ikke er perfekt.

- Jeg har fejl og mangler, og det er godt at kunne lave sjov med, for jeg vil ikke være et offer. Hvis jeg skulle sidde og græde over min barndom, og det hele skulle være så trist, så ville jeg slet ikke have været med i programmet, fortæller hun.

Selvom Nadia Lykke Schumanns OCD har invalideret hendes liv, har hun det godt i dag. Hun er mønsterbryder og er ved at færdiggøre sin kandidatgrad i klinisk sygepleje på universitetet.

Hun drømmer om at stifte familie og en dag at kunne undervise sygeplejerskestuderende og lave forskning inden for sygeplejen.

Og så håber hun, at folk, der lider af det samme som hende, kan blive motiveret af hendes historie og se, at det er realistisk at komme ud på den anden side.

Men når det kommer til rengøring, bliver Nadia Lykke Schumann nok aldrig som de fleste, og det har hun det fint med.

- Jeg er stadigvæk sjov på mange områder. Jeg tørrer eksempelvis opvaskemaskinen af indvendigt efter brug, for jeg kan ikke lide, at der ligger vand i den.

- Jeg afkalker alt i brusenichen, hver gang vi har været i bad, så jeg er stadigvæk emsig på den måde. Jeg gør tingene rent mere end andre mennesker. Jeg gør tingene ordentligt og grundigt. Det er sådan, vi får det til at fungere herhjemme, fortæller Nadia Lykke Schumann.

Boligindretning og rengøring er nemlig bare to af hendes store hobbyer. Derfor er hun nødt til altid at være opmærksom på, hvad der er OCD, og hvad der er hende selv, og finde den rigtige balance.

Se 'Det rene vanvid' på TV 2 ZULU mandag klokken 21:10 og på TV 2 PLAY.