Fik hjælp til rodet hjem – men én ting ved hende blev misforstået

Som alenemor til tre børn havde Nete Rahbek ikke meget plads til sig selv i sit hjem, og den del har hun valgt at holde fast i.

37-årige Nete Rahbek fik hjælp til at rydde op i sit hjem på tv. Men i dag er en del af løsningerne fjernet, og der er igen legetøj i stuen og børn i soveværelset.

Men det er helt bevidst, fortæller hun.

Missionen var ellers, at den enlige mor til tre skulle have mere plads til sig selv i hjemmet, fordi hendes boligsituation var blevet alt for uoverskuelig.

Da optagelserne til 'Vi drukner i rod' blev lavet, havde hun boet i sit nye hus i cirka et år sammen med sin datter og sine to sønner, og det rodede til sidst så meget, at det var et konstant irritationsmoment.

Inden da havde familien boet i et større hus sammen med Netes forhenværende kæreste, der er far til Nete Rahbeks sønner.

Men forholdet gik i stykker, da hun var gravid, og flytningen skete så hurtigt, at hun aldrig rigtig fik sorteret ud i sine ting, og derfor aldrig var kommet på plads i det nye hus, fortæller hun.

- Jeg blev irriteret, når jeg så flyttekasserne, jeg ikke havde pakket ud. Jeg havde ét rum i huset, hvor alt var ryddeligt, og der opholdt vi os altid.

- På den måde var tingene ude af øje, men de var bestemt ikke ude af sind, og overskuddet var der ikke. Når man også lige har født, så er man bare ikke på toppen, fortæller Nete Rahbek.

Hun havde forsøgt at gøre hjemmet funktionelt, men det var ikke noget hjem, og til sidst søgte hun hjælp fra eksperterne i ’Vi drukner i rod’.

Børnene kommer i første række

I ’Vi drukner i rod’ blev alle tingene i Nete Rahbeks hus pakket ned i flyttekasser og kørt ud til en stor lagerhal. Her blev det hele lagt op på gulvet i kategorier, så det var nemt at få et overblik.

Derfra skulle Nete så vælge halvdelen af sine ting fra, der enten skulle doneres, genbruges eller smides ud. Denne proces var vigtig for, at organiseringsekspert Marianne Gammelgaard og tømrer Dennis Nielsen kunne lave løsninger og systemer i huset, så det ikke længere rodede.

Nete Rahbek bliver nok aldrig nogen husmor, der går og rydder op hele tiden, forklarer hun. Hun er fra et barndomshjem, hvor der altid var rodet, så hun har aldrig rigtig selv lært at være huslig.

Til gengæld gør hun hvad hun kan for at være en nærværende mor, og det indebærer, at børnene altid kommer i første række, fortæller hun.

Det var et tema, der også fyldte meget i ’Vi drukner i rod’, hvor det lod til, at Nete i sin proces med at skabe et hjem til sine børn, havde glemt at skabe plads til sig selv.

Det afspejlede sig i den måde, huset tog sig ud på efter optagelserne, men flere af løsningerne, der skulle give hende mere plads, har Nete Rahbek efterfølgende valgt at lave om på igen.

- Jeg tror, de havde fokus på, at jeg skulle have et sted, men jeg har ikke brug for et sted. Der er kommet legetøj ind i stuen igen, så den er lidt mere børnevenlig, fortæller hun.

Hun har også flyttet rundt på nogle møbler, blandt andet i sit soveværelse, så hun igen kan sove sammen med sine to små drenge.

Men alt i alt står huset, sådan som det gjorde, da kameraerne blev slukket.

- Der er ikke sindssygt rodet, som der var før, men man kan godt se, at der bor nogen her. Det roder nok lidt mere, end det burde gøre, siger Nete Rahbek.

Der kommer ikke nok ting ud

En af de største udfordringer, som Nete Rahbek oplever, er, at der kommer flere ting ind i huset, end der kommer ting ud.

Det er på trods af, at hun har været på genbrugspladsen med cirka fire trailerlæs, alligevel kan hun ikke rigtig se, at det gør en forskel.

Det er især nye ting til børnene, der fylder lidt for meget. Det er væltet ind med legetøj, når der har været fødselsdag, som hun beskriver det, men nyt børnetøj er også noget, der fylder.

For eksempel hvis størrelserne ikke lige passer helt, så gemmer Nete tøjet, indtil børnene kan passe det, fortæller hun.

Hun har også selv fået nogle ting såsom en airfryer og en dehyderingsmaskine. Begge noget som hun havde ønsket sig, men som hun egentlig ikke rigtig har plads til.

- Jeg havde ikke tænkt over, hvad sådan noget fylder. Jeg kunne nok godt snart bruge en tur mere i den hal, siger hun i sjov.

Alligevel er der en vis portion alvor bag ordene. For Nete Rahbek indrømmer, at hun har en tendens til at gemme ting, til hvis hun nu en skønne dag skulle få brug for dem.

Hun peger på årsager som inflation, genbrugskultur og at hendes børn ikke må mangle noget andre børn har, der gør det svært for hende bare at sende tingene videre i systemet med hård hånd.

- Jeg kunne godt tænke mig at lære at smide ud. Jeg skal lære at give slip på det. Ideen om at tingene er brugbare, kan jeg ikke bruge til noget, men min hjerne vil ikke give slip, siger Nete Rahbek.

Afstemning

Hvilket udsagn om rod i hjemmet passer bedst til dig?

Du kan se ’Vi drukner i rod’ på TV 2 mandag klokken 20:00 og på TV 2 Play, når du vil.