Efter brandulykke tog rodet til i families hjem – sådan ser det ud i dag
Efter oprydningen i ’Vi drukner i rod’ er der især én ting, som familien har haft det meget nemt med at overholde.
Før i tiden var lunterne korte hos 38-årige Kristina og 35-årige Jacob Spanggaard Kaspersen.
De blev let irriteret på hinanden, fordi der altid var så meget rod i deres 152 kvadratmeter store villa i Sinding, der ligger tæt på Herning.
Derfor meldte de sig til programmet ’Vi drukner i rod’ for at få en tiltrængt hjælpende hånd med at gøre op med rodet en gang for alle.
Hele hjemmet blev tømt og alle tingene blev kørt ud i en stor lagerhal, hvor de blev lagt op på gulvet og inddelt i kategorier.
På den måde kunne ægteparret let få overblik over alle deres ting, når de skulle sortere halvdelen af dem fra.
Ud af de 240 flyttekasser der blev kørt ud til lagerhallen, kom der 126 retur.
At de har fået færre ting, kombineret med løsningerne og systemerne som organiseringsekspert Marianne Gammelgaard og tømrer Dennis Nielsen fandt på til dem, har ændret deres liv markant.
- Det har gjort en kæmpe forskel i vores liv. Jeg synes, der er kommet ro på en helt anden måde. Det er utroligt nemt at overskue hjemmet og nulstille hverdagsrodet.
- Alt har en plads nu. Derfor bruger vi kun en time på at rydde op, og så er der også tørret støv af og støvsuget, fortæller Kristina Spanggaard Kaspersen.
Eskalerede med årene
Familien overtog huset i slutningen af 2019, men kun et par måneder efter de var flyttet ind, havde de en brandulykke.
Det betød, at flere af deres renoveringsprojekter gik i stå, samtidig med at de aldrig nåede at sortere ud i deres ting som planlagt, og derfra sandede alting langsomt til.
Flere gange prøvede de at rydde ud igennem årene, men hver gang de har forsøgt, er hverdagen på en eller anden måde altid kommet i vejen for, at de kunne nå helt i bund med problemerne.
For at nævne nogle eksempler på ting der havde hobet sig op, var der 177 muleposer, 113 lysestager, 129 bamser og over 100 perleplader.
Men nok allermest overraskende så gemte der sig intet mindre end 650 par strømper i hjemmet, og derudover var der over 400 strømper, der manglede deres makker.
Men efter at familien fik hjælp i ’Vi drukner i rod’ har der været godt styr på tingene, fortæller Kristina Spanggaard Kaspersen.
- Det meste kører for os, men det er også en proces. Så der er stadigvæk nogle gange noget hverdagsrod. Men så får vi lagt det på plads, for det er ikke uoverskueligt, som det var før.
Nøgleordet for Kristina og Jacob er ro. For det er den følelse, de får, når de i dag kommer hjem fra arbejde.
Det motiverer dem rigtig meget, for de kan se, hvad roen gør. De er blevet meget gladere, og de fungerer meget bedre sammen, fortæller de.
- Vi har ikke rodet hængende i baghovedet og den medfølgende dårlige samvittighed. Vi kan bare være til, når vi er hjemme og føle os godt tilpas, siger Jacob Spanggaard Kaspersen.
- Det er helt sikkert en motivationsfaktor, at vi har det bedre i kroppen og med hinanden, supplerer Kristina Spanggaard Kaspersen.
Det sværeste at håndhæve
Rigtig mange af de systemer, som Marianne Gammelgaard fik lavet til familien, benytter de stadigvæk i dag. Der er nogle enkelte undtagelser.
For eksempel har de flyttet lidt rundt på nogle ting i køkkenskufferne, fordi det gav mere mening i deres hverdag.
Det der fungerer bedst for dem, er sorteringen af vasketøjet. Hvor tøjet før i tiden lå i store bunker på bordene i vaskerummet, så bliver alt sorteret og lagt i skabe.
Men der er også nogle steder, hvor det halter lidt. Kristina Spanggaard Kaspersen arbejder nemlig hele tiden med at få ryddet ud i tegninger, som parrets to døtre laver.
Det er ikke altid helt nemt, og der kan godt nå at blive samlet lidt til bunke, men hun er blevet meget bedre til at få smidt dem ud, uden at hun skal have dårlig samvittighed.
Det allersværeste har været at håndhæve reglen om, at når der kommer en ny ting ind i huset, så skal der også en ting ud, forklarer Jacob Spanggaard Kaspersen.
- Nogle gange afløser det, man køber, jo ikke noget andet, og hvad skal man så skille sig af med? Det kan være, hvis jeg skal bruge et bestemt værktøj, jeg ikke havde i forvejen.
- Men jeg er blevet bedre til at skille mig af med ting, jeg ikke bruger. Før gemte jeg meget, men nu lægger jeg det i mit skab, og har jeg ikke brugt det indenfor en rum tid, så ryger det videre.
Omvendt er der et bestemt område, som familien bestemt ikke har haft svært med at overholde, siden de medvirkede.
Der er ikke blevet købt et eneste par sokker siden, for som Kristina Spanggaard Kaspersen forklarer, ”så har de vist haft rigeligt.”
Du kan se ’Vi drukner i rod’ på TV 2 mandag klokken 20:00 eller på TV 2 Play, når du vil.