Kan opfange elektricitet: Sjælden troldhaj fanget i Australien

Australian Museum i Sydney har i denne uge modtaget et eksemplar af den sjældne troldhaj fra en fisker, som fangede den ude på flere hundrede meter dybt vand.

Troldhajens udseende er ikke lig meget andet, man ellers ser, men hvad der gør hajarten ekstra usædvanlig, er dens ”rumvæsen-agtige” kæbemekanisme. Det skriver Australian Museum, hvor bestyreren af museets fiskesamling, Mark McCrouther, er svært begejstret:

- Den ser forbløffende ud. Den ser blød ud, men den har stærke muskler og en lyserød farve, grå finner. Det mest forbløffende er kæberne, siger Mark McCrouther og forklarer, hvordan troldhajen på ”rumvæsen-agtig” manér bidder fat i sit bytte:

- Den har porer i sin specielle snude, bag hvilke de såkaldte ’Lorenziniz ampuller’ ligger. De kan opdage elektricitet.

- Når den opfanger elektricitet fra en fisk eller et andet byttedyr, sænker den underkæben, og hele mekanismen skyder fremad, siger McCrouther.

Se hans demonstration af, hvordan dét ser ud, i videoen øverst i artiklen.

Troldhajen på Australian Museum måler 1,26 meter, men hajarten kan blive helt op til 3,9 meter lang.

Den omtalte haj blev fisket op ud for kysten mellem Sydney og Eden på flere hundrede meters dybde. Dette er endda ikke speciel dybt, da troldhajer normalt lever mellem 300 og 900 meter under havoverfladen.

Tv2.dk kunne for en måned siden fortælle, at en ekstremt sjælden kæmpemund-haj var blevet fundet af nogle fiskere fra Filippinerne. Læs historien her - og se video af kæmpemunden herunder:

Troldhaj

  • Troldhajens videnskabelige navn er Mitsukurina owstoni.
  • Den lever på dybt vand, mellem 300 og 900 meter under havoverfladen.
  • Troldhajen er sjælden set, mens findes i havet ud for kysterne i Stillehavet, Atlanterhavet og Det Indiske Ocean.
  • Til forskel fra andre hajer, som hvidhajer og tigerhajer, har troldhajen meget spidse tænder, som den spidder byttet med i stedet for at skære det over.
  • Dens såkaldte ’Lorenziniz ampuller’ opfanger elektricitet fra byttedyr, hvorefter troldhajen sænker sin underkæbe, og hele mekanismen skyder fremad.
  • Normalt sluger troldhajen sit bytte helt.
  • Hajarten kan blive op til 3,9 meter lang.
  • KILDE: Australian Museum, Sydney.