Sjælden kæmpehaj fanget ud for Australiens kyst

En gigantisk haj af arten brugde blev mandag transporteret på land på den australske kyst ved Portland i delstaten Victoria.

Den ekstraordinære fangst er givet videre til museet Victoria, der i mere end 160 år har undersøgt dyrelivet i området og kun er stødt på haj-arten tre gange tidligere, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Victoria-museet arbejder på at lave en virkelighedstro kopi af en brugde og har derfor fået hajens hoved og finner. Museet tager desuden prøver af den 6,3 meter lange haj for at kunne give et indblik i dets livshistorie.

Brugden er den næststørste haj-art i verden og kan blive op til 13 meter. Mennesker har intet at frygte, brugden lever nemlig af plankton.  

Sjælden troldhaj opfanger elektricitet
Australian Museum i Sidney modtog i marts et eksemplar af den ligeledes sjældne troldhaj fra en fisker, der havde fanget den ude på flere hundrede meter dybt vand.

Troldhajens udseende er ikke lig meget andet, man ellers ser, men hvad der gør hajarten ekstra usædvanlig, er dens ”rumvæsen-agtige” kæbemekanisme.

- Når den opfanger elektricitet fra en fisk eller et andet byttedyr, sænker den underkæben, og hele mekanismen skyder fremad, fortalte bestyreren af museets fiskesamling, Mark McCrouther, dengang om fangsten, som du kan høre mere om i videoen herunder:

Ekstremt sjælden kæmpemund-haj: - Er et mysterium
Måneden før fik nogle filippinske fiskere sig lidt af en overraskelse, da de sejlede ud for at tømme net og også fangede en yderst sjælden haj med et bemærkelsesværdigt udseende.

I nettet fandt de en 4,5 meter lang kæmpemund, der første gang blev opdaget i 1976 og siden kun er spottet 60-70 gange rundt om i verden.

- Den er bare et mysterium, fortalte Christopher Bird fra Universitet i Southampton, England, og du kan læse mere om dén fangst her samt se kæmpemunden her:

Brugde - den næststørste hajart:

  • Er kendetegnet ved at have store gællespalter, der strækker sig næsten til ryglinjen.
  • Er udbredt i alle tempererede have - i danske farvande sporadisk observeret i Nordsøen, Kattegat og Bælterne.
  • Er den største haj efter hvalhajen, og den kan blive op til 11,5 m lang og veje op imod 5 tons.
  • Er ganske ufarlig, idet den er planktonæder.
  • Lever nær havoverfladen, hvor den kan ses svømmende med det enorme gab åbent for derved at filtrere vandet for plankton.
  • KILDE: Den Store Danske, Gyldendal.