Clooney får del af æren for Sydsudans løsrivelse

16x9

Clooney får ros af politkere og en del af æren for Sydsudans løsrivelse

Sydsudans uafhængighed i dag fejres i Hollywood, hvor George Clooney kan glæde sig over, at mange års indsats for befolkningen giver resultat.

Selv om skuespilleren ingen direkte indflydelse havde, da indbyggerne i syd stemte for løsrivelse, får han en del af æren for oprettelsen af verdens nyeste land.

Clooney er så engageret i den krigshærgede afrikanske nation, at han i visse kredse går under kælenavnet Mr. Sudan. Han har lavet dokumentarfilm om forholdene i provinsen Darfur, stået i spidsen for folkemøder i USA, og i 2006 talte han sågar i FN.

Flere fremtrædende diplomater giver da også Clooney en del af æren for, at Sydsudan opstår.

Ros fra ambassadør
"Berømtheder som ham satte emnet på dagsordenen hos almindelige mennesker, der ellers ikke ville beskæftige sig ret meget med, hvad der foregår i udlandet", siger John Campbell, som var USAs ambassadør i Nigeria under præsident George W. Bush. Og Enoch Awejok fra Sydsudans nye ambassade i Washington er enig:

"Uden George Clooney og kirkernes indsats ville dette aldrig være sket", fastslår han og tilføjer, at kendisserne stadig har en opgave at udfylde ved løsningen af de problemer, der står tilbage efter i dag.

Ud over Clooney har Hollywood­stjerner som Don Cheadle, Brad Pitt og Matt Damon engageret sig i sagen via deres fælles organisation Not On Our Watch, der har Clooney og Cheadle som hovedkræfter.

UdviklingsministerSøren Pind repræsenterer Danmark ved de officielle festligheder i det nye lands hovedstad Juba. Her er han i selskab med blandt andre FNs generalsekretærBan Ki-moon og Sudans krigsforbrydersigtede præsidentOmar al-Bashir.