Forbrug

Undersøgelse: Kan du stole på energimærkningen i butikkerne?

Se snigpremiere på ’Spiegelhauer i forbrugernes tjeneste’ på TV 2 PLAY

Mange forbrugere tjekker energimærket, når de skal købe ny vaskemaskine eller nyt fjernsyn.

Det er der en god grund til, for der er både energi og penge at spare - faktisk kan du ifølge udregninger fra Forbrugerrådet Tænk sammenlagt spare knap 2.000 kroner om året på elregningen, hvis du skifter dine A- og B-mærkede produkter i hjemmet ud med mere energieffektive produkter.

Men du kan ikke altid stole på mærkerne, viser en landsdækkende undersøgelse, som Forbrugerrådet Tænk står bag.

Fejl i hvert tredje produkt

I premieren på TV 2 nye forbrugerprogram ’Spiegelhauer i forbrugernes tjeneste’ kan seerne følge vært Morten Spiegelhauer og Forbrugerrådet Tænk, når de sammen tager på uanmeldt besøg i 29 butikker i Danmark for at tjekke, om butikkerne lever op til energimærkningskravet.

I alt bliver 1.774 produkter kigget efter i sømmene, og undersøgelsen viser, at mere end hvert tredje produkt helt mangler energimærkning, eller er mærket forkert. Forbrugerrådet Tænk lavede sidste år en tilsvarende undersøgelse, som viste samme resultat.

Forbrugerrådet Tænk: Vi skal kunne stole på energimærket

Det er et stort problem, mener formand for Forbrugerrådet Tænk, Anja Philip.

- Vi ved, at forbrugerne er rigtig glade for og lægger meget vægt på energimærket. Så derfor skal mærket selvfølgelig være i orden, og der skal være mærket rigtigt, så vi kan have tillid til det fortsat, siger hun til TV 2.

"Det er ikke godt nok"

Heller ikke Henrik Egede, der er direktør i FEHA og repræsenterer producenterne af husholdningsapparater i Danmark, er begejstret for resultatet.

- Det er ikke godt nok. Vi er kede af hver eneste fejlmærkning, og vi synes, vi har nogle gode produkter, og forbrugerne har krav på at se korrekte energimærker, siger han til TV 2.

Butikkerne har ansvaret

EUs energimærkning er en lovpligtig vejledning til forbrugerne, der skal være med til at sikre, at du kan gå uden om de værste strømslugere, når du køber eksempelvis fjernsyn, støvsuger, køleskab, opvaskemaskine og vaskemaskine. Det er butikkerne, der har ansvaret for, at energimærket er korrekt og sidder på produktet, så det tydeligt kan ses.

Efter Forbrugerrådet Tænks undersøgelse har Energistyrelsen, som skal kontrollere, at butikkerne overholder loven, lavet sin egen undersøgelse. Modsat Forbrugerrådet Tænks undersøgelse blev butikkerne forinden orienteret om kontrolbesøgene.

I Energistyrelsens undersøgelse blev der fundet fejl i 10,1 procent af de 2.475 produkter, der blev kontrolleret. Resultatet passer med den målsætning, styrelsen sammen med resten af branchen satte i 2014.

Du kan få hele historien i ’Spiegelhauer i forbrugernes tjeneste’, hvor også en række af de mest populære mobiltelefoner kommer under lup, mandag klokken 20.50 på TV 2, eller når det passer dig på TV 2 PLAY.

Spiegelhauer i forbrugernes tjeneste

  • I en ny programserie på TV 2 har tv-vært Morten Spiegelhauer allieret sig med Forbrugerrådet Tænk for at afsløre de fælder, du som forbruger risikerer at falde i
  • Gennem otte programmer tester Morten Spiegelhauer sammen med Forbrugerrådet Tænks medarbejdere alt fra vaniljeis over bleer til vaskemaskiner på nogle af de bedste laboratorier i verden. Der bliver stillet skarpt på kvalitet, kemi og pris
  • ’Spiegelhauer i forbrugernes tjeneste’ bliver sendt mandag klokken 21.50  på TV 2 og TV 2 PLAY

Energimærket

  • I Danmark er EUs energimærke lovpligtigt
  • Energimærket viser, hvor meget strøm et elektronisk apparat bruger sammenlignet med andre lignende apparater
  • Apparaterne mærkes på en skala fra A+++ til G, hvor A+++ tildeles til de mest energieffektive 
  • Læs mere om mærkningen på Forbrugerrådet Tænks webside her