GUIDE: Disse fælder skal du undgå, når du køber vinterstøvler til børnene

16x9
Se de tre fælder nede i artiklen. Foto: Scanpix

Vi nærmer os med hastige skridt tiden, hvor sne, slud og kulde sætter ind. Det er samtidig også den tid, hvor børnene skal have et par vinterstøvler på fødderne.

Vinterstøvler til børn findes i mange forskellige afskygninger, så hvilke en skal du vælge til dit barn? Det har TV 2 spurgt børnefysioterapeut Gitte Siersbæk om.

Generelt er der tre fælder, du skal passe på med at hoppe i, når vinterstøvlerne skal købes.

1. For store i størrelsen
Børn vokser som bekendt ret stærkt. Derfor vælger mange forældre at købe vinterstøvlerne nogle numre for store for, at barnet skal kunne vokse i dem og bruge dem næste sæson. Men det advarer Gitte Siersbæk på det kraftigste imod.

- Den fejl, man oftest begår er at købe støvlerne for store. En centimeter i voksetillæg er bedst. Mange steder anbefales 1,5 centimeter, men min erfaring er, at det bliver for meget, for så snubler børnene i støvlerne, og svupper i dem, når de går, siger Gitte Siersbæk.

Her i efteråret giver mange deres børn et par gummistøvler på fødderne, fordi de er nemme at komme i. Men ved gummistøvler er der samme faldgrube som ved vinterstøvler, der er købt for store i størrelsen.

- Gummistøvler sidder generelt for løst på fødderne og giver ikke den støtte, barnet har brug for. De er kun beregnet til leg i vandpytter, siger Gitte Siersbæk.

2. Støvler der ikke stabiliserer
Når årets vinterstøvler skal indkøbes, er det også vigtigt at være opmærksomme på, om de stabiliserer barnets fod, så de ikke vrider rundt i ankelregionen og på foden.

Især er vigtigt at have fokus på hælkappen, når man køber støvler. Hælkappen er den, der sidder fra sålen og op ad hælen mod akillesenen.

- Den skal helst have en stiv hælkappe, så barnets fod støttes i den rigtige stilling, og så barnet går lige meget på den indvendige og udvendige del af foden, siger Gitte Siersbæk.

3. Lukningen
Støvlen skal helst lukke helt tæt om barnets fod. Det gøres bedst ved, at støvlen har mange lukke-mekanismer, som kan strammes tæt til og dermed holder foden tilbage i støvlen.

En vinterstøvle har typisk velcrolukning, snørrer eller lynlåse som lukkemekanismer. 

- Snøre og elastik er det bedste, fordi det kan justeres. Og faktisk bør det justeres hver gang, barnet bruger støvlerne. Det handler om, der ikke bliver for meget luft omkring barnets ankler, for så svupper barnet i støvlerne, siger Gitte Siersbæk.

Det uhensigtsmæssige ved velcro er, at det oftest ender med, at man lukker dem på samme måde hver gang, fordi velcroen tilpasser sig. Det betyder så, at støvlerne efterhånden sidder for løst på fødderne.

  • Gitte Siersbæk er uddannet fysioterapeut med speciale i børn.
  • Siden 2012 har hun drevet Gittes Børnefysioterapi, hvor hun behandler og træner børn, der har brug for en ekstra indsats.
  • Læs mere på gittesboernefysioterapi.dk