Forbrug

Røgalarmer dumper test - virker din, som den skal?

Se ’Spiegelhauer i forbrugernes tjeneste’ på TV 2 PLAY

Selvom man har en røgalarm hængende i sit hjem, betyder det ikke, at alt er, som det bør være.

Det viser en test af 23 røgalarmer i det nye TV 2-program ’I forbrugernes tjeneste’, der vises mandag klokken 20.50.

Sammen med Forbrugerrådet Tænk afslører Morten Spiegelhauer, at mange af de alarmer, der sælges i butikkerne, slet ikke lever op til standardkravene.

Syv ud af de 23 alarmer består ikke Forbrugerrådet Tænks test.

Seks af de testede røgalarmer dumper, fordi de reagerer for langsomt ved ulmende brand, afslører testen. Selvom testen har ligget offentlig tilgængeligt i et stykke tid, og de dumpede røgalarmer kan være farlige, kan man stadig finde flere af dem til salg i butikker og internettet, viser en stikprøvekontrol.

De dumper på kritisk parameter

Fundet af de dumpede røgalarmer ærgrer Stine Müller, der er projektleder og testleder hos Forbrugerrådet Tænk.

- Det er rigtig kedeligt, at man stadig kan finde de her alarmer, når vi i vores test har fundet, at de ikke reagerer tidsnok på røg, siger hun til TV 2.

Ifølge Beredskabsstyrelsen har man mellem et og fem minutter til at komme ud af huset, når røgen har udviklet sig. Da der gik for længe, inden de testede røgalarmer reagerede på røg, kan de derfor ligefrem være farlige, vurderer Stine Müller.

- De seks røgalarmer dumper på det mest kritiske parameter: Hvor hurtigt de registrerer røgen – det vil sige, hvornår de begynder at alarmere, og det er altså for sent i forhold til de krav, der gælder for røgalarmer. Røgen når at blive for tæt, siger hun til TV 2.

Producent afviser kritikken

En af de røgalarmer, der dumper Forbrugerrådet Tænks test, er røgalarmen 'Smokedetector' med modelnummer SMK-500 fra producenten Sikkerthjem, der er solgt til blandt andet Fona.

Her kan den stadig kan købes for 149 kroner, og det er der en årsag til. Sikkerthjem, der sælger røgalarmen i Danmark, anerkender ikke Forbrugerrådet Tænks test, og derfor sælger de stadig de kritiserede alarmer til butikkerne.

Ifølge Morten Frandsen, der er salgsansvarlig i Sikkerthjem, har virksomheden kontaktet den ansvarlige myndighed på området og producenten for at sikre sig, at produktet overholder de gældende standarder for røgalarmer. Og det gør de, lyder det.

- Det er en usaglig metode, der er blevet brugt til at teste, siger Morten Frandsen til TV 2.

Forbrugerrådet Tænk har kun testet én røgalarm, mens BSI, der udsteder officielle produkt-certificeringer i EU, har testet og godkendt fire. Derudover har Forbrugerrådet Tænk oplyst, at røgalarmen ikke har en pauseknap, men det har den, og den kan være aktiveret ved en fejl, lyder kritikken.

- Det er for tyndt et grundlag til, at vi vil tilbagekalde modellen, for der er en overvejende sandsynlighed for, at den ikke er testet korrekt, siger Morten Frandsen.

Føler man sig alligevel utryg ved alarmen, inviterer Sikkerthjem til, at man kontakter virksomheden. Bliver man ikke overbevist om, at alarmen er sikker, er man velkommen til at returnere den, lyder det.

Én dumpet test er nok

Hos Forbrugerrådet Tænk fastholder man, at testen er korrekt udført.

Alarmerne overholder ikke standarderne på området – heller ikke alarmen fra Sikkerthjem, lyder det fra testansvarlig Stine Müller. Pauseknappen har ikke været aktiveret, siger hun.

- Det er ikke et hokus-pokus–laboratorium, vi har brugt. Det er et testlaboratorium, der har bemyndigelse til at teste røgalarmer, og de ved, hvad de foretager sig, lyder Stine Müllers svar på kritikken.

Stine Müller anerkender, at Forbrugerrådet Test ikke har testet røgalarm på alle de parametre, som man skal gøre, når produktet skal godkendes og certificeres. Men når én røgalarm dumper på bare ét af de parametre, som Forbrugerrådet Tænk har undersøgt, så er det nok til, at den ikke ville blive godkendt, lyder det fra Stine Müller.

Trafik- og Byggestyrelsen, der er tilsynsførende myndighed på området, er blevet gjort opmærksom på Forbrugerrådet Tænks test. Her kan du se styrelsens kommentar til undersøgelsen:

Flere test viser problemer

Det er ikke først gang, at en række røgalarmer dumper en test i Danmark.

Forbrugerrådet har tidligere testet røgalarmer. Også dengang var der problemer, og i 2014 tilbagekaldte myndigheden på området, Energistyrelsen, en række alarmer, fordi de reagerede for sent på røgdannelsen.

- Nu har vi igen testet røgalarmer, der viser, at der stadig er problemer. Vores test står ikke alene. Så der er altså flere test, der viser, at der tilsyneladende er problemer på området, siger Stine Müller.

Derfor mener hun, at der bør reageres på undersøgelsens resultater.

- Man skal tage det her rigtig alvorligt og enten lade tvivlen komme forbrugerne til gode, eller som minimum følge op med egne test, siger Stine Müller til TV 2.

Tjek din røgalarm

Er du i tvivl om din røgalarm er en af de røgalarmer, der ikke bestod Forbrugerrådet Tænks test, kan du finde ud af de ved se på modelnummeret. 

Det finder du ved at ’åbne’ røgalarmen eller se på bagsiden.

Står der SMK-500, KD-108 eller GS 506 på modellen, er det én af de røgalarmer, der ikke bestod testen.

Spiegelhauer i forbrugernes tjeneste

  • I en ny programserie på TV 2 har tv-vært Morten Spiegelhauer allieret sig med Forbrugerrådet Tænk for at afsløre de fælder, du som forbruger risikerer at falde i
  • Gennem otte programmer tester Morten Spiegelhauer sammen med Forbrugerrådet Tænks medarbejdere alt fra vaniljeis over bleer til vaskemaskiner på nogle af de bedste laboratorier i verden. Der bliver stillet skarpt på kvalitet, kemi og pris
  • ’Spiegelhauer i forbrugernes tjeneste’ bliver sendt mandag klokken 21.50  på TV 2 og TV 2 PLAY

Røgalarmerne - du bør undgå

Her er røgalarmerne, som du ifølge Forbrugerrådet Tænk skal undgå eller udskifte, fordi de reagerer for sent på røgen:

  • Sikkerthjem Smoke Detector G5 Wireless – model: SMK-500 (Fundet i Fona)
  • Chuango Fire Alarm Wireless  – model: SMK-500 (Fundet på hjemmesiderne www.computersalg.dk og www.dustin.dk)
  • E-Line Fotoelektrisk røgalarm – model: KD-108 (Udgået)
  • GN Belysning Røgalarm – model: KD-108 (Udgået, men fundet hos Isenkræmmer Hartmann)
  • ELRO Røgdetektor RM114 – model: GS 506 (ELRO forhandles af online-butikken Conrad.dk)
  • Falck Røgalarm – model: GS 506 (Udgået)

Kilde: Forbrugerrådet Tænk / TV 2