Se testen: Her er den bedste støvsuger

Se ’Spiegelhauer i forbrugernes tjeneste’ på TV 2 PLAY

Elektronikjunglen er tæt og kan være vanskelig at finde rundt i. Også når det gælder valget af støvsuger, kan det være svært at finde den helt rigtige.

Det viser en test fra Forbrugerrådet Tænk, der i TV 2-programmet 'Spiegelhauer i forbrugernes tjeneste' undersøger kvaliteten af fem populære modeller.

I mandagens udgave af 'I forbrugernes tjeneste' bliver fem populære støvsuger-modeller testet. Resultatet kan du se her og nederst i artiklen:

Forbrugerrådet Tænk har i alt testet 34 støvsugere. Du kan få adgang til hele testen her

Der bliver gået grundigt til værks, når der testes støvsugere.

Forbrugerrådet Tænk har en fast aftale med et hemmeligt testlaboratorium i udlandet, der tester støvsugere på en måde, så de kan sammenlignes 1 til 1, og metoden er derfor den samme. Hver gang.

Først testes støvsugerne på alle tænkelige måder i forhold til det, de skal kunne, støvsugningen: Hvor godt de suger støv op fra gulvtæpper og hårdt gulv - med og uden sprækker -, om støvsugerens filter fungerer godt og er tæt nok, og sågar om støvsugerens mundstykke får det hele med, når der skal støvsuges langs panelerne.

Dernæst er det eksperternes tur.

Ruller hjulene?
Et hold på tre personer tester og vurderer støvsugerens brugervenlighed i forhold til de udfordringer, som den skal kunne klare ude i de danske hjem.

Blandt andet skal de vurdere, hvor nemt det er at pakke apparatet væk efter brug, om hjulene ruller, som de skal, om det er nemt at justere sugestyrken, og hvor nemt det er at skifte støvsugerposen, når maskinen er fyldt.

Du kan se, hvordan Forbrugerrådet Tænk tester støvsugere øverst i artiklen

Alt kommer med i vurderingen, og inden der gives en samlet bedømmelse for støvsugning, skal støvsugeren bestå den endelige 'stresstest' - en simulering af flere års brug.

Her bliver både ledning og motoren udsat for et mindre maraton for at se, hvad maskinerne egentligt kan holde til.

En god støvsuger kan køre uafbrudt i 550 timer
Maskinen bliver tændt, og eksperterne lader den stå tændt i 550 timer. Det svarer til cirka en måned. 

Kan motoren køre i samtlige 550 timer er resultatet rigtig godt - det kan de bedste maskiner klare - men mange bryder sammen undervejs. Sker det, testes endnu to modeller, og gennemsnittet bedømmes.

Dernæst bliver støvsugerens ledningsoprul 'mishandlet'. Det testes ved at trække ledningen ud og lade den trække sig selv op igen 1.000 gange ved hjælp af en lille vogn, der kører frem og tilbage på et sæt skinner og simulerer omkring 10 års brug.

Her kan du se, hvordan man testet støvsugere i 'Spiegelhauer i forbrugernes tjeneste':

Miele Complete C3 Celebration EcoLine Plus

Foto: Miele
Fundet til 1.524 kroner
Samsung Miele Complete C3 Celebration EcoLine Plus har fået titlen "Bedst i test" af Forbrugerrådet Tænk.
Den samlede bedømmelse er:
God (69 ud af 100)​
Tænk skriver:
Særdeles effektiv til dyrehår på gulvtæpper. Meget effektiv på parketgulve og andre hårde gulve. Har manøvredygtige hjul, der kan vende i længderetningen, så maskinen kan køre siddelæns. Posen kan tage hele 3,2 liter inden den skal skiftes.
Modellen er, bortset fra farven, identisk med to andre modeller:

Complete C3 Excellence Ecoline (marineblå)
og Complete C3 FreshAir Ecoline (sort).
Disse to modeller får altså også tildelt "Bedst i test" mærket, og kan altså være gode alternativer, alt efter dagsprisen.

Philips FC8727/09 Performer Expert

Foto: Philips
Fundet til 1.690 kroner
Den samlede bedømmelse er:
God (67 ud af 100)​
Tænk skriver:
Ikke velegnet til hjem med en kombination af dyr, der fælder og gulvtæpper. Meget effektiv på parketgulve og andre hårde gulve, og med en stor posekapacitet på 3,4 l. Støjsvag og ned elektronisk sugestyrkeregulering i håndtaget (der dog kræver batteri).

Siemens VSQ4G332

Foto: Siemens VSQ4G332
Fundet til 1.190 kroner
Siemens VSQ4G332 har fået titlen "Godt køb" af Forbrugerrådet Tænk.
Den samlede bedømmelse er:
God (63 ud af 100)
Tænk skriver:
Modellen har hjul, der kan vende i længderetningen, så maskinen kan køre siddelæns, det gør det noget nemmere at manøvrere rundt. Arbejder med et meget lavt støjniveau.

Electrolux ZUSGREEN UltraSilencer

Foto: Electrolux
Fundet til 1.299 kroner
Den samlede bedømmelse er:
God (64 ud af 100)

Tænk skriver:
Ikke velegnet til hjem med en kombination af dyr, der fælder og gulvtæpper. Meget effektiv på parketgulve og andre hårde gulve, dog ikke plankegulve med revner, da der mangler kraft til at få snavset op fra disse. Støjsvag.

Nilfisk Elite Energy Classic

Foto: Nilfisk
Fundet til 1.763 kroner
Den samlede bedømmelse er:
God (59 ud af 100)
Tænk skriver:
En af de helt store modeller i testen, der også vejer en del, nemlig 9 kg. Allivegel savnede vi effektivitet på hårdt gulv. Det er meget positivt med 5 års garanti og elektronisk sugestyrkeregulering i håndtaget.

 

Sådan vægtes testens resultat

Testen af støvsugere vægtes efter en fast model:

  • Støvsugning 50 procent
  • brugervenlighed 25 procent
  • støvfiltrering 10 procent
  • støj 6 procent
  • holdbarhed 5 procent
  • energiforbrug i forhold til effektivitet 4 procent

Kilde: Tænk

Spiegelhauer i forbrugernes tjeneste

  • I en ny programserie på TV 2 har tv-vært Morten Spiegelhauer allieret sig med Forbrugerrådet Tænk for at afsløre de fælder, du som forbruger risikerer at falde i
  • Gennem otte programmer tester Morten Spiegelhauer sammen med Forbrugerrådet Tænks medarbejdere alt fra vaniljeis over bleer til vaskemaskiner på nogle af de bedste laboratorier i verden. Der bliver stillet skarpt på kvalitet, kemi og pris
  • ’Spiegelhauer i forbrugernes tjeneste’ bliver sendt mandag klokken 21.50  på TV 2 og TV 2 PLAY