Forbrug

Testvinder: Her er den bedste og dårligste ble til dit barn

Se 'Spiegelhauer i forbrugernes tjeneste' på TV 2 Play

Har du et barn i blealderen kan det være en god idé at bruge tid på at finde den helt rigtige model til netop dit barn.

Sådan lyder rådet fra Forbrugerrådet Tænk, der i programmet ’Spiegelhauer i forbrugernes tjeneste’ tester og anmelder fem forskellige bleer.

 Resultatet kan du se nederst i artiklen

 Selvom testen tales dens tydelige sprog og kårer en vinder, viser testen nemlig også, at kvaliteten på bleerne generelt er god.

Forbrugerrådet Tænk har i alt testet 10 bleer. Du kan få adgang til hele testen her

Prøv dig frem

Stine Müller, der er testansvarlig hos Forbrugerrådet Tænk, anbefaler, at man prøver sig lidt frem, når man skal vælge ble til sit barn.

- Der er forskel på børn – både i højde og drøjde – og det er der også på bleerne, så det kan være en god idé at prøve sig lidt frem, siger hun til TV 2.

Man skal ikke gå efter prisen. Selvom det er en af de dyreste bleer, der klarer sig bedst i testen, klarer de andre og mere prisvenlige produkter det også glimrende, lyder det fra Stine Müller.

Her kårer Forbrugerrådet Tænk den bedste og dårligste ble - se hele testen nederst i artiklen:

Hold øje med bleen og skift

Når man har fundet den ble, der passer barnet bedst, betyder det dog ikke, at man slipper for at deltage i bleræset, til barnet smider bleen.

- Det kan også være, at bleerne passer børnene på et tidspunkt i deres opvækst, men de kan vokse sig fra modellen igen, siger Stine Müller til TV 2.

Derfor skal man holde øje med, om bleen bliver ved med at sidde, som den skal, og om den holder på det, den skal.

- Hvis man synes, at det den ikke længere sidder godt, eller man oplever et uheld, skal man overeje at skifte mærke og blemodel, lyder det det fra Stine Müller.

Læs også: Forbrugerrådet Tænk tester: Her er den bedste mobiltelefon

Her er der flere ting, man skal holde øje med.

Udover om den holder tæt, og om den holder huden tør, kan det være en god idé at undersøge, om bleen er miljømærket med Svanen og allergimærket med Den blå krans.

- Der er en enkelt af de bleer, vi har testet, der indeholdt lotion, og det er ikke noget, vi anbefaler. Den slags, skal man bruge, når der er behov for det, for man eksponerer jo barnet for kemiske stoffer, når man bruger creme, siger Stine Müller.

Se hele testen af de fem bleer her:

 1. Bedst i test: Libero Comfort

  Pris: Fundet til 114 kroner
  Stykpris: 2,1 krone

  Libero Comfort har fået titlen "Bedst i test" af Forbrugerrådet Tænk.

  Den samlede bedømmelse er:
  God (72 ud af 100)

  Forbrugerrådet Tænk skriver:
  Libero comfort er den ble, som brugerne bedømmer bedst. På alle parametre i brugertesten ligger den rigtig godt, og brugerne siger blandt andet, at det er en tynd og blød ble, der generelt har en god pasform.

  I de tekniske test er sugehastigheden ikke helt i top, men overfladen på bleen holdes fint tør.

  Bleen er miljømærket, så du ved du får en ble, som hører til blandt de mest miljørigtige på markedet, og som også er uden parfume og lotion. Vi fandt heller ikke spor af PAH'er.

  Bleen kan ofte fås på tilbud. Ellers hører den til blandt de dyreste bleer.

 2. Levevis

  Pris: Fundet til 49 kroner
  Stykpris: 1,6 krone

  Den samlede bedømmelse er:
  God (70 ud af 100)

  Forbrugerrådet Tænk skriver:
  Levevis, der kan købes i Føtex og Bilka, klarer sig rigtig godt i de tekniske test. Bleen har blandt andet testens hurtigste sugehastighed, og en rigtig god overflade tørhed.

  Men det er en af de bleer, som brugere generelt gav en lidt lavere bedømmelse, blandt andet oplevede nogen, at den klumpede, når den blev våd, og oftere oplevede lækage.

  Bleen er både miljømærket med Svanen og allergimærket med Den blå krans. Vi fandt ikke spor af PAH'er i bleen.

 3. Rema1000 Bleer

  Pris: Fundet til 54 kroner
  Stykpris: 1,1 krone

  Den samlede bedømmelse er:
  God (64 ud af 100)

  Forbrugerrådet Tænk skriver:
  Bleerne fra Rema1000 er en billig ble. Sugehastigheden er fin, men bleen kan godt have tendens til at kunne afgive fugt til overfladen.

  Alligevel er brugerne generelt glade for denne ble, der er god at tage af og på og vurderes at have fin absorbtionsevne.

  Bleen er både miljømærket med Svanen og allergimærket med Den blå krans. Vi fandt ikke spor af PAH'er.

 4. Pampers Active Fit

  Pris: Fundet til 99 kroner
  Stykpris: 2,5 krone

  Den samlede bedømmelse er:
  God (55 ud af 100)

  Forbrugerrådet Tænk skriver:
  Pampers Active Fit klarer både de tekniske test, samt brugertesten godt, men den indeholder lotion og får derfor kun en middel bedømmelse.

  Med lotion i bleen udsættes barnet unødvendigt for kemiske stoffer, og selvom der ikke er tale om nogen særligt problematiske stoffer, så er det alligevel uønsket, så er det ikke til at vide hvad konsekvenserne er.

 5. Moltex Nature No. 1 Ökowindeln

  Pris: Fundet til 129 kroner
  Stykpris: 3,5 krone

  Den samlede bedømmelse er:
  God (47 ud af 100)

  Forbrugerrådet Tænk skriver:
  Moltex bleen har testens langsommeste sugehastighed. Det er heller ikke blandt brugernes favoritter.

  Det er testens dyreste ble, der slår på at være miljørigtig. Det er dog svært at blive klog på, hvori det miljørigtige består. Så går du op i at få en ble, der belaster miljøet mindste muligt, er det bedre af gå efter en af de miljømærkede bleer, hvor miljøkravene er kendt.

  Bleen indeholder et teblads ekstrakt, der ligesom lotion er unødvendig kemi i tæt kontakt med barnets hud.

  Vi fandt også små spor af PAHer i bleen.

Sådan har Forbrugerrådet Tænk testet bleer

10 almindelige engangsbleer er testet på laboratorie og i en brugertest.

Størrelsen af bleerne er 4 eller maxi, så de passer til børn på 7-18 kilo. Coops og Superbests egne blemærker er ikke med, da produkterne blev ændret i testperioden.

Sugehastighed er undersøgt ved at måle, hvor hurtigt bleen kan suge 60 milliliter væske til sig, første gang bleen bliver våd, samt efter yderligere 3 gange 60 milliliter væske.

Tørhed på overfladen er undersøgt ved at lægge et filtrerpapir på overfladen af den våde ble, belaste den med fire kilo i to minutter – ligesom hvis et barn sætter sig på den våde ble. Efterfølgende er det vejet, hvor meget væske filtrerpapiret har suget til sig fra bleens overflade. Beskyttelse mod lækage er en subjektiv bedømmelse af, om væske slipper forbi bleens lækagebarrierer ved benene.

Brugertesten er udført af 30 familier med et blebarn på mellem 4 og 18 måneder og med en vægt mellem 7 og 13 kg. Familierne har hver især afprøvet 15 bleer af hver mærke – eller hvad der svarer til cirka tre dages brug af bleerne. Efter hver testperiode har forældrene via et spørgeskema vurderet bleerne. Eksempelvis hvor let bleen er at tage af og på, hvor godt den passer til barnet, og hvor godt den suger om natten.

Derudover er bleerne undersøgt for uønsket kemi. 

Bedømmelse vægtes på denne måde:

 • Laboratorietest af sugehastighed, tørhed på overfladen og beskyttelse mod lækage 45 procent.
 • brugertest 50 procent.
 • uønsket kemi 5 procent.

Spiegelhauer i forbrugernes tjeneste

 • I en ny programserie på TV 2 har tv-vært Morten Spiegelhauer allieret sig med Forbrugerrådet Tænk for at afsløre de fælder, du som forbruger risikerer at falde i
 • Gennem otte programmer tester Morten Spiegelhauer sammen med Forbrugerrådet Tænks medarbejdere alt fra vaniljeis over bleer til vaskemaskiner på nogle af de bedste laboratorier i verden. Der bliver stillet skarpt på kvalitet, kemi og pris
 • ’Spiegelhauer i forbrugernes tjeneste’ bliver sendt mandag klokken 21.50  på TV 2 og TV 2 PLAY