Forbrug

Test afslører kemi: Denne chokolade-julekalender til børn frarådes

Se 'Spiegelhauer i forbrugernes' tjeneste på TV 2 Play

Det er ikke kun sukker, børnenes chokolade-julekalendere er fyldt med. I TV 2-programmet ’Spiegelhauer i forbrugernes tjeneste’ tester Forbrugerrådet Tænk syv populære chokolade-kalendere. 

Testen afslører, at en af de populære chokolade-julekalendere i danske butikker, Nestlé Smarties, indeholder uønsket kemi.

Ifølge Peter Skjødt, der er testansvarlig hos Forbrugerrådet Tænk, er der tale om et fund af mineralske olier – en gruppe stoffer, der blandt andet kan stamme fra produktion og fra emballagen; genbrugspap lavet af eksempelvis gamle aviser.

Øverst i artiklen kan du se en rekonstruktion af, hvordan Forbrugerrådet Tænk testede julekalenderne. Undersøgelsen af julekalendere vises mandag den 30. november på TV 2.

- Vi har fundet mineralske olier i alle de testede julekalendere i et mindre omfang, men vi har fundet det i et relativt højt indhold i julekalenderen fra Nestlé, siger Peter Skjødt til TV 2.

Vil ikke anbefale julekalenderen

Indholdet er ikke direkte skadeligt i de mængder, der er fundet i chokoladekalenderen, men resultatet er nok til, at Forbrugerrådet Tænks ekspert vil anbefale, at man ikke køber Smarties-kalenderen fra Nestlé, da nogle af de stoffer, som chokoladen indeholder kan være kræftfremkaldende.

- Det er ikke fordi ét enkelt stykke chokolade er farligt, men jeg vil anbefale, at man køber en julekalender med et mindre indhold.

- Det er ikke stoffer, vi ønsker, at finde i nogen fødevarer – og slet ikke i produkter til børn, siger Peter Skjødt til TV 2.

Forbrugerrådet Tænk har spurgt Gitte Alsing Pedersen, der er seniorrådgiver på DTU Fødevareinstituttet, om hendes vurdering i sagen, og hun er enig.

- Der er heldigvis normalt tale om en lav eksponering fra en pakkekalender, hvor der spises ét lille stykke chokolade hver dag. Men det ændrer ikke ved, at der ikke bør være potentielt kræftfremkaldende stoffer i fødevarer og specielt ikke til børn, siger Gitte Alsing Pedersen.

Nestlé svarer på kritikken

Hos Nestlé Danmark tager man fundet af kemi til efterretning, men testen får ikke chokolade-gigantens danske afdeling til at tilbagekalde den kritiserede julekalender fra butikkerne.

- Vi tager spor af mineralske olier i fødevarer meget alvorligt – også selv om der måtte være tale om lave niveauer, der ikke udgør en sund­hedsrisiko. For at mindske risikoen for mineral­ske olier i vores produkt anvender vi ikke læn­gere genbrugspapir i emballagen, og vi tager alle forholdsregler i forhold til valg af trykfarver på emballagen. Mineralske olier kan komme fra mange forskellige kilder, og dem arbejder vi intenst på at eliminere. Chokoladen i kalende­ren er sikker at spise og opfylder alle krav fra myndighederne. Derfor trækkes den ikke tilba­ge. Forbrugere, der har spørgsmål til – eller føler usikkerhed ved – produktet, er meget velkomne til at kontakte vores forbrugerservice, lyder det fra Nestlé Danmark i en e-mail til Forbrugerrådet Tænk.

Nestlé Danmark har efterfølgende oplyst, at den omtalte julekalender er sendt til test på et eksternt laboratorium, der ikke har fundet spor af de mineralske olier, som Forbrugerrådet Tænk fandt.

Fødevarestyrelsen har nu modtaget Forbrugerrådet Tænks testresultater for chokolade­kalenderne, hvor der er fundet mineralske olier, og myndighederne vil se nærmere på resultaterne.

I dag eksisterer der i Danmark ikke grænseværdier for, hvor store mængder af mineralske olier, der må findes i fødevarer, men det efterspørger Forbrugerrådet Tænk, da stofferne kan være problematiske.

I øjeblikket arbejder de tyske myndigheder på at indføre grænser for indholdet, da flere undersøgelser har vist, at mineralske olier også findes i mange andre fødevarer, fortæller Peter Skjødt.

- Vi ser gerne, at der kommer noget lovgivning på området, for eksempel for det genbrugspap- og papirmateriale, der bruges til fødevarer, og som der på nuværende tidspunkt ikke gælder nogen regler for, siger Forbrugerådet Tænks ekspert til TV 2.

Fakta: Hvad er mineralske olier?

Forbrugerrådet Tænk har testet syv chokoladejulekalendere fra supermarkedets hylder. De er blandt andet testet på et laboratori­um, der er specialiseret i at teste for indholdsstoffer i fødevarer. Chokoladerne blev analyseret for uønsket kemi - heriblandt mineralske olier.

Mineralske olier findes i mange af forskellige typer fødevarer, og de kan stamme fra flere steder. Blandt andet kan emballagen afgive mineralske olier, hvis der er urenheder i genbrugspap, trykfarver eller plasten, men stofferne kan også havne i fødevarerne som olierester fra selve produktionen.

Mineralske olier er betegnelsen for en stor gruppe af stof­fer, der kan have forskellige bivirkninger. Nogle af stofferne kan være kræft­fremkaldende, mens andre af stofferne kan ophobe sig i kroppen, hvor de kan gøre skade på organerne.

Kilde: Forbrugerrådet Tænk

Spiegelhauer i forbrugernes tjeneste

  • I en ny programserie på TV 2 har tv-vært Morten Spiegelhauer allieret sig med Forbrugerrådet Tænk for at afsløre de fælder, du som forbruger risikerer at falde i
  • Gennem otte programmer tester Morten Spiegelhauer sammen med Forbrugerrådet Tænks medarbejdere alt fra vaniljeis over bleer til vaskemaskiner på nogle af de bedste laboratorier i verden. Der bliver stillet skarpt på kvalitet, kemi og pris
  • ’Spiegelhauer i forbrugernes tjeneste’ bliver sendt mandag klokken 21.50  på TV 2 og TV 2 PLAY