Forbrug

5 råd: Sådan undgår du madspild

Danskerne har rekord i madspild. Hvert år smides 700.000 tons mad ud ifølge organisationen 'Stop Spild af Mad'. Men faktisk er vi blevet bedre til at undgå madspild, viser nye tal og erfaringer fra Dansk Supermarked og Coop. Det skyldes en stigende efterspørgsel på varer, der er på tilbud, fordi de er tæt på at nå udløbsdatoen. 

Hos Dansk Supermarked afskriver den mellem 10 og 20 procent mindre frugt og grønt end tidligere, og for brødet er madspildet reduceret med mere end 50 procent. 

Men vi kan reducere madspildet endnu mere, ifølge Selina Jul, stifter af organisationen 'Stop Spild af Mad', for selvom detailhandlen er blevet bedre til at reducere madspildet, så står husholdningerne stadig for at smide 261.000 tons mad ud hvert år.

Nedenfor kan du læse fem råd til, hvordan du reducerer dit madspild

Sådan kan du undgå madspild

 1. Køb kun efter behov

  Alt for mange danskere køber for meget mad og ender med at smide en masse af det i skraldespanden. Køb derfor kun den den mængde ind, du har brug for og lad dig ikke friste af tilbud, hvor du kun får brugt halvdelen.

 2. Brug resterne

  Som udgangspunkt skal du kun tilberede den mængde mad, du kan spise. Kommer du alligevel til at tilberede for meget, skal du ikke hælde resterne i skraldespanden. Frys dem i stedet ned eller tag dem med på madpakken næste dag.

 3. Vær ikke stringent med datomærkningen

  Supermarkedernes datomærkning er kun vejledende, så vurder altid varen, før du smider den ud. Fersk kød er dog en undtagelse - her skal du følge datomærkningen, hvis ikke du fryser det. Chokolade, pasta, brød og kiks bliver du dog ikke syg af at spise efter sidste dato, så vurder selv varen ved at lugte og se.

 4. Planlæg dine indkøb

  Det går ofte galt, når vi handler med maven og ikke hovedet, for så får vi købt en masse mad, som vi ikke har brug for. Så lav en indkøbsliste ud fra en madplan, så du kun får købt det, du har brug for. Når du laver madplan, bør du tænke over at råvarerne går igen i flere retter, så du ikke skal smide en halv pose gulerødder ud eksempelvis.

 5. Opbevar maden rigtigt

  Sørg for eksempel for at stille den ældste mælk forrest i køleskabet, så du først får brugt den først. For dine madvarer i fryseren og skabene kan du mærke dem med etiketter, så du ved, hvad der skal bruges først.

Kilde: Stop Spild af Mad