Forbrug

Hun sidder på magten i modebranchen: - Jeg er ikke tilfreds endnu

Eva Kruse er skaberen af den københavnske modeuge. Men hun mangler en vigtig opgave, før hun kan læne sig veltilfreds tilbage.

Hun er ansigtet i den danske modebranche både indadtil og udadtil. Det er hende, der har banket den københavnske modeuge op fra bunden og skabt vækst i den danske modeindustri. Det er hende, der hilser på de kongelige og tager shinet på forreste stolerække til modeshowsene. Men det er også hende, der må tage slagene, som branchen jævnligt får.

- Det er jo det hårde lod. Det hænger sammen med at stikke næsen frem, som jeg gør. Jeg er lidt modebranchens eleverådsformand både i forhold til modeller og forkerte besøgstal hos modemessen, fortæller Eva Kruse, da TV 2 fanger hende mellem to af de modeshows, der lige nu bliver holdt i København.

Hun taler blandt andet om den sag, hvor besøgstallene ved den københavnske modemesse blev beskyldt for at være pumpet op til noget, de ikke var. En sag, som Copenhagen Fashion Week senere vandt i pressenævnet. Tallene var korrekt optalte. 

Ellers har sagerne ofte drejet sig om modellernes mål og sundhed.

- Tidligere har jeg taget sagerne med hjem. Men det gør jeg ikke længere, efter vi har fået modelchartre og andre ting, der regulerer branchen. Der er kommet mere orden i sagerne. Vi står nu sammen som branche, så nu synes jeg, at det er nemmere at tage slagene i pressen, siger Eva Kruse.

- Jeg gik ikke efter magten

Eva Kruse er administrerende direktør for modebranchens netværksorganisation Danish Fashion Intitute og Copenhagen Fashion Week. Hun var en af frontløberne, der fik etableret den københavnske modeuge, som i år fylder ti år.

- Det var ikke, fordi jeg havde en personlig ambition om at komme til toppen. Det har jeg ikke haft noget mål om. Jeg har haft et ønske om at få skabt en god platform til dansk mode. Industrien manglede samlingskraft, så det var ambition at bygge en rigtig modeuge oven på den messeuge, der var i forvejen. Det var simpelthen, fordi jeg synes, det var et fedt projekt, siger Eva Kruse og filosfoerer videre:

- Det er sjovt at kigge tilbage på, hvordan det har udviklet sig siden begyndelsen, hvor der var meget få shows og få journalister. Nu boomer det jo, og hele branchen vækster. Det hele er bare eskaleret. Det er jeg rigtig stolt af, siger hun og understreger, at hun ikke har været ene om at bære dansk mode frem.

Kan ikke nyde succesen endnu

Men alligevel er Eva Kruse ikke tilfreds endnu. Sideløbende med at fremme dansk mode har hun også arbejdet med at gøre moden mere bæredygtig - både socialt og miljømæssigt. Hun er blandt andet initiativtager til Copenhagen Fashion Summit, hvor moderaktører fra hele verden samles og diskuterer, hvordan moden kan gøres mere grøn og social ansvarlig.

Men hvorfor er det så, at Eva Kruse har gang i endnu et stort projekt, i stedet for bare at læne sig tilbage og nyde succesen på toppen af dansk mode?

- Jeg kaster mig over noget nyt, fordi det giver mening for mig, at vi som branche også bidrager til samfundet med noget positivt. Modebranchens vækst skal være båret af miljømæssige og sociale hensyn.

- Jeg har knoklet meget de sidste ti år på bekostning af timer, hvor jeg ikke har været sammen med mine børn og ikke fået nok nattesøvn, så jeg vil gerne se tilbage på, at vi også har udrettet noget i verden, som gavner, siger Eva Kruse, inden hun går ind til det næste modeshow i den københavnske modeuge.