GUIDE: Kan du finde rundt i supermarkedernes mærker?

Svane-, Fairtrade- og dyrevelf√¶rdsm√¶rket er bare nogle af de mange m√¶rker, der skal vejlede forbrugerne gennem deres indk√łb.

Et nyt forbrugerm√¶rke har set dagens lys - nemlig dyrevelf√¶rdsm√¶rket. N√•r du k√łber en vare med dette m√¶rke, er du sikker p√•, at dyrene har haft det godt. Alle varerne er nemlig godkendt af Dyrenes Beskyttelse.

Dyrevelfærdsmærket er bare ét i rækken af mange mærker, der har til formål at vejlede forbrugerne. Men det kan være lidt svært lige at huske, hvad de forskellige mærker betyder. Derfor har TV 2 lavet en oversigt med det vigtigste, du skal vide om mærkerne.

Dagligvaremærker

 1. √ė-m√¶rket

  Dette m√¶rke er p√• en vare, hvis producenten af varen bliver kontrolleret af Plantedirektoratet. For at f√• m√¶rket m√• producenten ikke bruge kunstg√łdning eller andre kemiske spr√łjtemidler, der skader milj√łet. Hvis produktet stammer fra dyr, skal dyrene have adgang til frisk luft og daglig motion.

 2. EUs √łkologim√¶rke

  Dette m√¶rke er ligesom det Statskontrollerede √ė-m√¶rke - det er bare i EU-regi i stedet. Ligesom det danske m√¶rke kontrolleres det af Plantedirektoratet.

 3. N√łglehulsm√¶rket

  Varer med n√łglehulsm√¶rket har et fornuftigt ern√¶ringsindhold i forhold til sukker, fedt, salt og gode kostfibre.

 4. MSC-mærket

  Dette m√¶rke g√¶lder fisk, da det betyder, at de er fanget p√• en m√•de, der ikke medf√łrer overfiskeri eller skader havmilj√ł og √łkosystem. M√¶rket lever op til FNs internationale standarder.

 5. Fuldkornsmærket

  Hvis du vil v√¶re sikker p√• at f√• fuldkorn, skal du g√• efter varer med fuldkornslogoet, som betyder, at alle kornets dele - og dermed n√¶ringsstoffer - er med, hvilket g√łr det sundere end ikke-fuldkornsprodukter, hvor kornet er forarbejdet.

 6. Fairtrademærket

  Tidligere hed det Max Havelaar-m√¶rket, men nu hedder det Fairtrade. Det er en international certificering for b√¶redygtig og etisk handel. Oprindeligt blev ordningen udviklet til kaffe og te, men i dag d√¶kker den ogs√• landbrugsafgr√łder som ris, quinoa, r√łrsukker og andre varer, der er produceret i tredjeverdenslande.

 7. FSC-mærket

  Dette er et internationalt m√¶rke, som milj√łorganisationer, skovbrug og t√łmmerhandlere er g√•et sammen om. Produkter med dette m√¶rke er produceret ud fra krav om et b√¶redygtigt skovbrug. M√¶rket kan findes p√• blandt andet havem√łbler og grillkul.

 8. Svanemærket

  Svanem√¶rket er et nordisk m√¶rke, som bruges p√• non-food varer s√•som s√¶be, shampoo og reng√łringsmidler. Varer med dette m√¶rke er blandt de mindst milj√łbelastede i sin kategori og lever op til den nordiske standard for m√¶ngden af u√łnskede, usunde stoffer.

 9. Blomsten

  Blomsten er ligesom Svanem√¶rket, men g√¶lder for hele EU og ikke bare Norden. 

 10. Astma-Allergi-mærket

  Astma-Allergi-m√¶rket er lidt i samme boldgade som Svanem√¶rket, da Astma-Allergi-m√¶rkede produkter heller ikke har mange usunde stoffer i sig. Fokus ligger dog p√•, at disse produkter skal v√¶re allergivenlige, og de er derfor reduceret for stoffer - som for eksempel parfume - der kan give allergi.