GUIDE: Kan du finde rundt i supermarkedernes mærker?

16x9
Sådan ser to af mærkerne ud, som du støder på i supermarkedet. Foto: Fuldkorn/Nordisk miljømærkning / Fuldkorn/Nordisk miljømærkning

Svane-, Fairtrade- og dyrevelfærdsmærket er bare nogle af de mange mærker, der skal vejlede forbrugerne gennem deres indkøb.

Et nyt forbrugermærke har set dagens lys - nemlig dyrevelfærdsmærket. Når du køber en vare med dette mærke, er du sikker på, at dyrene har haft det godt. Alle varerne er nemlig godkendt af Dyrenes Beskyttelse.

Dyrevelfærdsmærket er bare ét i rækken af mange mærker, der har til formål at vejlede forbrugerne. Men det kan være lidt svært lige at huske, hvad de forskellige mærker betyder. Derfor har TV 2 lavet en oversigt med det vigtigste, du skal vide om mærkerne.

Dagligvaremærker

Ø-mærket

Ø-mærket Foto: Scanpix Danmark
Dette mærke er på en vare, hvis producenten af varen bliver kontrolleret af Plantedirektoratet. For at få mærket må producenten ikke bruge kunstgødning eller andre kemiske sprøjtemidler, der skader miljøet. Hvis produktet stammer fra dyr, skal dyrene have adgang til frisk luft og daglig motion.

EUs økologimærke

EU's økologimærke Foto: Fødevarestyrelsen
Dette mærke er ligesom det Statskontrollerede Ø-mærke - det er bare i EU-regi i stedet. Ligesom det danske mærke kontrolleres det af Plantedirektoratet.

Nøglehulsmærket

Nøglehulsmærket Foto: Pressefoto
Varer med nøglehulsmærket har et fornuftigt ernæringsindhold i forhold til sukker, fedt, salt og gode kostfibre.

MSC-mærket

MSC-mærket Foto: MSC
Dette mærke gælder fisk, da det betyder, at de er fanget på en måde, der ikke medfører overfiskeri eller skader havmiljø og økosystem. Mærket lever op til FNs internationale standarder.

Fuldkornsmærket

Fuldkornsmærket Foto: fuldkorn.dk
Hvis du vil være sikker på at få fuldkorn, skal du gå efter varer med fuldkornslogoet, som betyder, at alle kornets dele - og dermed næringsstoffer - er med, hvilket gør det sundere end ikke-fuldkornsprodukter, hvor kornet er forarbejdet.

Fairtrademærket

Fairtrade-mærket Foto: Fairtrade
Tidligere hed det Max Havelaar-mærket, men nu hedder det Fairtrade. Det er en international certificering for bæredygtig og etisk handel. Oprindeligt blev ordningen udviklet til kaffe og te, men i dag dækker den også landbrugsafgrøder som ris, quinoa, rørsukker og andre varer, der er produceret i tredjeverdenslande.

FSC-mærket

FSC-mærket Foto: Pressebillede
Dette er et internationalt mærke, som miljøorganisationer, skovbrug og tømmerhandlere er gået sammen om. Produkter med dette mærke er produceret ud fra krav om et bæredygtigt skovbrug. Mærket kan findes på blandt andet havemøbler og grillkul.

Svanemærket

Svanemærket Foto: Nordisk miljømærkning
Svanemærket er et nordisk mærke, som bruges på non-food varer såsom sæbe, shampoo og rengøringsmidler. Varer med dette mærke er blandt de mindst miljøbelastede i sin kategori og lever op til den nordiske standard for mængden af uønskede, usunde stoffer.

Blomsten

Blomsten Foto: EU
Blomsten er ligesom Svanemærket, men gælder for hele EU og ikke bare Norden. 

Astma-Allergi-mærket

Astma-Allergi-mærket. Foto: Astma-Allergi Danmark
Astma-Allergi-mærket er lidt i samme boldgade som Svanemærket, da Astma-Allergi-mærkede produkter heller ikke har mange usunde stoffer i sig. Fokus ligger dog på, at disse produkter skal være allergivenlige, og de er derfor reduceret for stoffer - som for eksempel parfume - der kan give allergi.