Forbrug

Gemmer du penge bag sofaen? Her er de tre varmefejl, mange begår

Det kan blive en dyr fornøjelse at varme hjemmet op, hvis man ikke tænker sig om. Her får du hjælp til at undgå de klassiske varmefejl.

Kalenderen viser forår, men det gør temperaturerne udenfor ikke helt endnu. Derfor pumper radiatorerne stadig varme rundt i de danske hjem.

Og selv om vi en gang eller to har hørt et par råd til at spare på varmen, så er vi mange, der begår de samme fejl, og det kan ende med at koste store summer på varmeregningen, lyder det fra forsyningsselskabet HOFOR.

- Danskerne er blevet bedre til at spare på varmen, men der er stadig områder, hvor mange med fordel kan være opmærksomme, uden det koster noget, forklarer Jimmi Eiberg, projektleder hos HOFOR.

Sådan sparer du penge

Ifølge ham er der god grund til at tænke over varmen, da der er mange penge at hente hjem på den konto samtidig med, at det har betydning for CO2-udledningen og effektiviteten af fjernvarmenettet. 

Uanset om man bor i lejlighed eller villa, er der særligt et godt råd, alle med fordel kan følge:

- Indstil termostaterne ens, så der ikke er en, der står og banker løs. Vil man gerne have det lidt koldere i eksempelvis soveværelset, kan man lukke døren og skrue lidt ned derinde, siger Jimmi Eiberg

Han råder desuden til, at man ikke skruer termostatetet højere op end tre, som svarer til 21 grader - og at man undgår de klassiske varmefejl, som du kan se herunder: 

Her er de største varmesyndere

 1. Står din sofa op ad radiatoren?

  Vi kender det alle sammen. Den bedste plads i stuen er tit lige dér under vinduet, hvor radiatoren også er, og så havner det flotte møbel klods op af den grimme radiator.

  Men at stille sofaen lige foran radiatoren svarer faktisk til at isolere varmeapparatet med en Rockwool plade! Det betyder, at varmen ikke kommer ud i rummet. Så du bruger så at sige penge på varme, du slet ikke får gavn af. Ryk i stedet sofaen cirka 20 cm ud fra radiatoren, så der er luft imellem. Det gør rumtemperaturen bedre og varmeregningen mindre. 

 2. Dækker du radiatoren til med tøj eller andet?

  Tørrer du dine våde bukser eller barnets konstant halvvåde hagesmækker på radiatoren? Eller lægger du liiige bunken af aviser og papirer over på radiatoren, når du skal rydde spisebordet til middagsmaden – og der kommer bunken til at ligge i dage eller uger?

  De situationer er vi jo mange, der kender, men det kan godt betale sig at huske at lade være næste gang. En overdækket radiator kan nemlig ikke få varmen ud i rummet, og det har betydning for både din afkøling og rumtemperatur, som ender med at koste dig penge. Tør i stedet tøjet i brusekabinen eller læg papirbunken på gulvet.

 3. Har du én radiator, der banker løs og andre, der er lukkede?

  Vi vil gerne sove koldt, have det lidt ekstra hyggeligt varmt i stuen der hvor sofaen er men ikke for varmt i spisestuen og køkkenet. Derfor stiller vi den ene radiator på 5, den anden på 2 og den sidste er helt lukket.

  Men det er helt forkert. Det er bedre med fire radiatorer, der varmer 25 procent hver, end en enkelt der bare banker løs. Alle radiatorer, i hvert fald dem i samme rum, bør indstilles ens og 'tænde' samtidigt. Og husk at lukke døren ind til soveværelset, hvis din radiator her står lavere, fordi du ønsker at lidt lavere temperatur, når du sover.

Kilde: HOFOR.