Forbrug

Nej tak til røde bøffer?: - Kød har ikke længere samme status

Ny undersøgelse viser, at danskerne har tendens til at spise mindre kød og gå efter vegetariske alternativer i stedet.

Når danskerne skal finde på, hvad aftensmaden skal bestå af, indgår der i mindre grad end for to år siden kød i menuen.

Det viser en ny måling foretaget af TNS Gallup ifølge Berlingske.

Således spiser hver tredje dansker mindre kød end for to år siden, og 42 procent har en eller flere kødfrie dage i løbet af ugen.

Ifølge Lotte Holm, der er sociolog med speciale i fødevarer ved Københavns Universitet, er der tale om en tendens, der har været i gang i flere år.

- Det er et tegn på, at man ikke synes, kød er noget, som hører hver eneste dag til. Kød har ikke den samme status som tidligere, hvor det i alles opfattelse var den fineste spise. Jeg tror, at den udvikling er kommet for at blive. Forandringen har været i gang i mange år, og det er noget, som vil blive ved med at udvikle sig langsomt, siger hun til Berlingske.

Ifølge Berlingskes undersøgelse er det i højere grad kvinder end mænd, der har tendens til at søge over mod vegetariske retter.

Spiser stadig meget kød

Hos supermarkederne bekræfter man tendensen, selvom der ikke ses et tydeligt udsving på salget af kød. Derimod er interessen for vegetariske alternativer blevet større i de senere år, og samtidig har danskerne i højere grad vendt ryggen til hakket oksekød for i stedet at købe mere fjerkræ og fisk.

Det fortæller analysechef Lars Aarup, analysechef hos Coop (Kvickly, Fakta, SuperBrugsen, Dagli’Brugsen, LokalBrugsen og Irma), til Berlingske:

- Vi har været igennem det nye nordiske køkken, og nu vil danskerne gerne prøve noget nyt. Her er man begyndt at kigge på mad uden kød. Det ser vi både med efterspørgslen på linser og bønner, men der er også stor vækst inden for deciderede vegetarretter.

Ifølge Coops analysechef er det særligt produkter, der minder om kød, men er lavet af grønne alternativer, der vinder større indpas. Eksempelvis pølser laver på soja og rødbedebøffer.

På trods af udviklingen spiser danskerne stadig meget kød – helt præcis i gennemsnit 78 gram rødt kød om dagen for danskere i alderen fire til 75 år, viser en undersøgelse fra DTU Fødevareinstituttet.