Forbrug

Dyre konfirmationer: Rekordmange forældre har ikke råd til fest og gaver

Et stigende antal danske familier søger om økonomisk hjælp for at få råd til barnets konfirmation.

I disse uger fejres tusindvis af unge konfirmander landet over med store fester og dyre gaver. 

De danske familier bruger i år i gennemsnit over 30.000 kroner på fest, tøj og konfirmationsgaver, hvilket er en stigning på fem procent i forhold til 2013, viser en undersøgelse som TNS Gallup har lavet for Nordea.

Men for fortsat flere familier er der slet ikke råd til konfirmationen i et i forvejen stramt budget. Det mærker de hos Børnesagens Fællesråd, der uddeler konfirmationsstipendier til økonomisk trængte familier.

Konfirmationshjælp - Børnesagens Fællesråd

Børnesagens Fællesråd uddeler konfirmationshjælp til enlige forsøgere med et lavt månedligt rådighedsbeløb.

Der uddeles 2.500 kroner til hver familie og 3.500 kroner, hvis det er tvillinger. I år er der uddelt hjælp til 142 familier for samlet 363.000 kroner.

  • 2013: 2 ansøgninger*
  • 2014: 13 ansøgninger*
  • 2015: 74 ansøgninger
  • 2016: 203 ansøgninger

*Før 2015 uddelt via Fritidsstipendie-pulje, siden da via et konfirmationsstipendium.

De har i år fået omkring 400 ansøgninger, hvoraf 203 lever op til kravene for at komme i betragtning. Det er næsten en tredobling sammenlignet med sidste år.

- Vi mærker helt klart et stigende antal henvendelser. De skriver, at de ikke har mulighed for at holde bare en lille fest for den nærmeste familie,  og at de har svært ved at få råd til tøj til konfirmanden, eller at barnet ikke kan deltage på blå mandag på lige fod med kammeraterne, siger sekretariatschef Inge Marie Nielsen fra Børnesagens Fællesråd.

Der har i år været muligt at imødekomme 142 af familierne, som hver får tildelt 2.500 kroner. 40 af familierne får kun hjælp, fordi Børnesagens Fællesråd i år modtog en anonym donation på 100.000 kroner.

Hos Foreningen til Støtte for Mødre og Børn, der også uddeler konfirmationshjælp, har de i år allerede ydet hjælp til 109 trængte familier, hvilket er 24 procent mere end i 2012. De har i år set sig nødsaget til at justere beløbene, fordi de oplever en stigning i antallet af ansøgere, og fordi det bliver sværere at rejse penge.

Foreningen til Støtte for Mødre og Børn - legater

Foreningen til Støtte for Mødre og Børn uddeler konfirmationslegater, der traditionelt har været på 2.500 kroner (3.500 ved tvillinger, 4.000 hvis den ene forælder er død, og 1.500 ved nonfirmation).

  • 2012: 88 uddelinger 
  • 2013: 106 uddelinger
  • 2014: 89 uddelinger
  • 2015: 113 uddelinger (153 ansøgere)
  • 2016: 109* uddelinger (189 ansøgere)

*Foreløbigt tal. Antallet af ansøgere ikke opgjort for årene før 2015.

Nyt samarbejde om familier på Lolland-Falster

I år kan udsatte og økonomisk trængte familier på Lolland-Falster desuden søge konfirmationshjælp fra Dansk Folkehjælp, der har indgået et samarbejde med Lolland-Falsters Stift. Støtten udgør 2.000 kroner per familie og udbetales som gavekort til Coops butikker.

- Det er en rigtig god mulighed for de mange konfirmander med mindrebemidlede forældre. Vi er fra Stiftets side glade for, at man har valgt at yde et bidrag, så de også kan få en god konfirmation, udtaler biskoppen i Lolland-Falsters Stift Steen Skovsgaard i en pressemeddelelse.

Konfirmationshjælpen afprøves i år som et pilotprojekt på Lolland-Falster, men hvis det bliver en succes, er planen at udbrede tilbuddet til hele Danmark i 2017.

- En familie på overførselsindkomst med et lavt rådighedsbeløb er meget udfordret, når de skal skabe en konfirmation som de andre børns. Alle har en forventning om, hvordan deres konfirmation skal markeres, og vi vil gerne hjælpe de unge, så de får en god konfirmation, siger Klaus Nørlem, generalsekretær i Dansk Folkehjælp.

Dansk Folkehjælp har allerede modtaget 20 ansøgninger, som alle er blevet godkendt, og forventningen er, at det vil stige til op mod 50 inden ansøgningsfristen i slutningen af maj.