Forbrug

Susanne havde ikke råd til sønnens konfirmation: Det gør ondt som mor

Flere hundrede danskere søger om økonomisk hjælp for at få råd til børnenes konfirmation.

Tøj til konfirmanden, gaver, fest og blå mandag.

Udgifterne til en konfirmation er mange, og et stigende antal danske forældre er så pressede på økonomien, at de oplever ikke at have råd til det hele.

Jeg har siddet med dårlige nerver tre-fire måneder inden konfirmationen og tænkt, hvordan det skulle lykkes.

Susanne Beckman, mor til 13-årige Marcus

En af dem er Susanne Beckman fra Nykøbing Falster, der havde opgivet at holde fest for sønnen Marcus, når han søndag skal konfirmeres. Alternativet var at skrive i invitationen, at gæsterne selv skulle betale for maden, hvis de ville være med til at fejre Marcus.

Susanne Beckman er enlig forsørger, hun har ikke noget familie tilbage, og de seneste år har hun været ude af jobmarkedet med stress og sygdom. 

- Det har være frygteligt, for jeg kunne slet ikke se nogen udvej. Med 2500 kroner til rådighed om måneden og en teenager i huset er der ikke plads til også at spare noget op, fortæller hun.

Men netop som det så sortest ud, fik Susanne Beckman pludselig tilbudt hjælp fra flere sider.

Konfirmationshjælp reddede festen

Susanne Beckmans redning blev Dansk Folkehjælp, der i samarbejde med Lolland-Falsters Stift i år tilbyder konfirmationshjælp til 50 udsatte og økonomisk trængte familier. Støtten udgør 2.000 kroner per familie, og udbetales enten som gavekort eller kontant pengebeløb til eksempelvis festen, tøj og gaver. 

- Alle har en forventning om, hvordan deres konfirmation skal markeres, og vi vil gerne hjælpe de unge, så de får en god konfirmation, siger Klaus Nørlem, generalsekretær i Dansk Folkehjælp.

Derudover har Susanne Beckmans sagsbehandler tilbudt at give et tilskud til Marcus' konfirmationstøj, og gennem en gruppe på Facebook har en lokal borger tilbudt at køre Marcus fra kirken til festen i hans dyre Tesla.

Ifølge Susanne Beckman har hjælpen været altafgørende. Hun frygtede at måtte sidde derhjemme med to eller tre gæster, men nu bliver de omkring 15 til festen. 

Ingen penge til dyre gaver

Men selvom den enlige mor er taknemmelig, ved hun også, at der fortsat er tale om en sparret fest sammenlignet med nogle af kammeraternes. Derfor er der heller ikke råd til dyre gaver, og Susanne Beckman har også måttet forberede Marcus på, at han ikke skal forvente at få lige så meget som nogle af de andre.

- Det gør da ondt på mig som mor, for der er jo nogen, der får rigtig mange penge, og det hele bliver blæst så stort op, at jeg har siddet med dårlige nerver tre-fire måneder inden konfirmationen og tænkt, hvordan det skulle lykkes, så Marcus bliver glad, siger hun.

Hun understreger dog, at der selvfølgelig bliver nogle gaver til sønnen. Blandt andet fordi hun har kunnet låne nogle penge af en ven, som hun senere kan afdrage på.

Rekordmange søger hjælp

Susanne Beckman er langt fra alene. Et fortsat stigende antal forældre søger om hjælp til at få råd til børnenes konfirmation.

Hos Børnesagens Fællesråd, der giver konfirmationstilskud på 2.500 kroner til trængte familier, har de i år fået 209 ansøgninger fra berettigede familier, hvilket er tre gange så mange som sidste år.

- Vi mærker helt klart et stigende antal henvendelser. De skriver, at de ikke har mulighed for at holde bare en lille fest for den nærmeste familie,  og at de har svært ved at få råd til tøj til konfirmanden, eller at barnet ikke kan deltage på blå mandag på lige fod med kammeraterne, siger sekretariatschef Inge Marie Nielsen fra Børnesagens Fællesråd.

Foreningen til Støtte for Mødre og Børn, der også uddeler konfirmationslegater, har i år allerede fået 189 ansøgninger og ydet hjælp til 109 trængte familier, hvilket er 24 procent flere end i 2012.

Her har de nu måttet se sig nødsaget til at justere beløbene, fordi de oplever en stigning i antallet af ansøgere, og fordi det bliver sværere at rejse penge.