Forbrug

Vine til mere end 800.000 kroner: Sådan slukker de rige tørsten

Velhavende mennesker bliver også sultne og tørstige, og for dem spiller prisen på maden og drikkevarerne ingen rolle.

Chokoladebarer til en værdig af over 2.000 kroner, vine til over 800.000 kroner og skræddersyede menuer til over 10.000 kroner pr. kuvert. I den engelske hovedstad, London, er der en hel industri for at stille de riges sult og slukke deres tørst.

Det gælder blandt andet for ejeren af vinforretningen 'Hedonism Wines', Tatiana Fokina. Fra sin forretning sælger hun vine, der koster flere hundrede tusinde kroner.

- Den flaske, jeg gerne vil vise jer, er en Chateau d'Yquem fra 1811. Den vil koste jer 98.700 pund (947.845 kroner, red.), fortæller Tatiana Fokina i dokumentaren Verdens dyreste mad.

Det er primært superrige russere, som kommer ind i Tatianas forretning, og de tøver ikke med at bruge flere tusinde pund på en flaske vin og drikke den samme aften.

Den vil koste jer 98.700 pund.

Tatiana Fokina, ejer 'Hedonism Wines'

Andre er dog mere tilbageholdende og køber vinflasker som et samlerobjekt. En af dem er den østrigske finansmand Claus Umich. Han ejer vin til en værdi af flere millioner pund. 

- Jeg drikker mindre end jeg samler. Jeg har omkring 20.000 flasker vin i min samling, fortæller han i dokumentaren.

Vin bevogtet af vagter

Claus Umich har sine vinflasker opbevaret på et hemmeligt sted lidt uden for London. Her er sikkerheden helt i top, og området er bevogtet af vagter og flere overvågningskameraer.

Det er vinbranchens svar på Louvre.

Charles Curtis, vinekspert

30 meter under jorden ligger et lager på 90.000 kvadratmeter, hvor nogle af verdens dyreste vinde opbevares. Der ligger flere end 10 millioner flasker vin til en samlet værdi af mere en to milliarder pund (19 mia. kroner, red.). Lageret er så stort, at det har sit eget togsystem.

 Blandt nogle af kunderne på stedet er komponisten Andrew Lloyd Webber og den tidligere fodboldmanager Alex Ferguson.

- Det er vinbranchens svar på Louvre. Ligesom at man ikke kan se Louvre på en dag, kan man heller ikke se det her, siger vineksperten Charles Curtis i dokumentaren Verdens dyreste mad.

Blandt de flasker, som Claus Umich ejer, er en Montrachet fra 1985. Den kostede oprindeligt omkring 50 pund pr. flaske (480 kroner, red.). I dag har den en værdi af 4000 til 5000 dollars (mellem 26.000 og 33.000 kroner, red.)

Husk at du kan se hele dokumentaren "Verdens dyreste mad" på TV 2 PLAY. Her kan du blandet finde ud af, hvor den danske Michelin-restaurant Noma får sine søpindsvin fra, der har en pris på over 1000 pund pr. kg. (9.600 kroner, red.)