Derfor står der YKK på din lynlås

Tænker du nogensinde over, hvorfor der næsten altid står YKK på lynlåsen i dine bukser? Få svaret her.

Har du tjekket din lynlås for nylig?

Så har du måske lagt mærke til, at der højst sansynligt står YKK på den. Og spørger du dine venner eller familie, gør det sig højst sansynligt også gældende, at der står YKK på lynlåsen i deres cowboy-bukser.

Opfinderne bag lynlåsen, svenskerne Peter A. Aronson og Gideon Sundbäck, emigrerede tilbage i 1930 fra Sverige til USA. Her tog de patent på deres opfindelse, som var konstruktionen af det, vi på dansk kalder 'lynlås' og på engelsk kalder 'zipper'.

Selv om det snart er ved at være 100 år siden, har ingen formået at gøre lynlåsen optimal i den forstand, at den gerne skal kunne holde i lang tid. Det er for eksempel ikke en sjælden ting, at man oplever en lynlås i en beklædningsdel, der går i stykker, og gør den ubrugelig.

YKK på halvdelen af verdens bukser

Men det firma, som indtil videre har formået at konstruere den mest optimale lynlås, er det japanske YKK. Og derfor tyr tøjproducenterne ofte til det japanske firma efter lynlåse.

Faktisk producerer YKK omkring halvdelen af de lynlåse, der anvendes i dag. Det er omkring 7 milliarder om året.

Og på trods af hård konkurrence fra andre virksomheder, har de formået af beholde sin position, som verdens førende lynlåsproducent. Og derfor står der YKK på så stor en del af cowboybukser - og bukser generelt - verden over.

YKK betyder Yoshida Kogyo Kabushikikaisha, som kan oversættes til "Yoshida Company Limited". Virksomheden blev grundlagt i Tokyo i 1934 af Tadao Yoshida.

Den lille lomme i cowboybuksen

Nu hvor emnet er faldet på bukser, har du måske også spekuleret over, hvorfor der er en lille lomme i lommen på dine cowboybukser. Det søgte Sohaib Khalid også svar på i et online forum.

Her lød svaret, at da cowboybukserne blev introduceret tilbage i 1800-tallet, havde cowboys normalt deres ur hængende i en kæde og opbevarede uret i deres veste. Men for at urene ikke skulle gå i stykker, opfandt den amerikanske tøjproducent Levi Strauss & Co. den lille rektangulære lomme i forlommen, hvor uret kunne ligge beskyttet.

Levi Strauss forklarer selv i et blogopslag, at lommen siden har haft flere funktioner og dermed også har lagt navn til lidt af hvert.

Blandt andet kan "kondom-lommen", "mønt-lommen", "tændstik-lommen" og "billet-lommen" nævnes som nogle af de øgenavne, lommen har fået.