Nu kommer de: Sådan holder du krybene væk
Glimmerbøsser, myrer, myg og hvepse. Fortsætter varmen og det fugtige klima, bliver det en god sommer - for insekterne, lyder det fra en forsker.
Sommeren står for døren, og hele Danmarks skare af insekter banker på.
Fortsætter vejret den kurs, som det har været på indtil nu, skal danskerne forberede sig på, at det bliver ’slem’ insektsommer.
Det fortæller Thomas Pape, der er Lektor ved Statens Naturhistoriske Museum.
- Der sker en masse lige nu i insektverdenen, for der har været relativt godt med fugt og godt med varme, og dét er opskriften på mange insekter, siger han til TV 2.
Insekter elsker varme og vand
Sidste år blev danskerne nærmest overfaldet af blandt andet myg, og det ser ikke ud til at blive meget anderledes i år, lyder det fra Thomas Pape, der forsker i netop insekter.
- Det samme kan man sige om hvepsesæsonen. Kommer der det vand, der skal, og vender varmen tilbage, så bliver det et rigtig godt år for insekterne, siger han.
Det samme gælder for myg, glimmerbøsser, flåter og alle de andre insekter.
- Varme er godt for insekter. De kan ikke holde varmen af sig selv, så de er afhængige af den varme, der kommer udefra. Den gør, at de reproducerer sig selv hurtigere, forklarer Thomas Pape.
Lige nu er hvepsene ved at etablere sig, og det samme gør sig gældende for myrerne.
Du skal gøre noget ved det nu
Begge arter er i færd med at bygge nye boer. Hvepsene ser tingene an, mens flyvemyrerne gør klar til at lette.
- Vi ser ikke så meget til dem lige nu, men hvepsene er ved at bygge deres reder lige nu. Der skal produceres nogle arbejdere, der kan fodre dronningen, så den kan føde endnu flere hvepse, fortæller insektforskeren.
Og det er ikke ligegyldigt. Lige nu er det være en god ide at tjekke, om der er ved at blive etableret et hvepsebo i garage, i brændeskuret eller i hækken.
- Gør det nu, hvor reden er meget lille, og du kan tage hele dette års produktion af hvepse, siger Thomas Pape.
For om en måned eller to kan det være for sent. Bliver hvepseboet for stort, kan det være farligt at fjerne selv.
Her kan du læse om alt fra snegle til glimmerbøsser, og få råd til, hvad du kan gøre ved dem:
Dræbersneglene kan komme kravlene
Dræbersneglene er ikke afhængige sommeren – ikke på samme måde, som insekterne er - men de er også på vej.
For dem har vinteren været afgørende.
- Dræbersneglene graver sig ned om vinteren, så hvis frosten har været hård, er de sikkert døde. Jeg har ikke set mange dræbersnegle i år, men som jeg husker det, var det ikke en voldsom streng vinter, lyder det fra Thomas Pape.
- Men igen… der kan være kolossalt store variationer i antallet af dræbersnegle. I et område kan der være rigtig mange, mens der kan være meget få i et andet, og vi ved ikke helt, hvorfor det er sådan, slutter insektforskeren.