Forbrug

Nu kommer de: Sådan holder du krybene væk

Glimmerbøsser, myrer, myg og hvepse. Fortsætter varmen og det fugtige klima, bliver det en god sommer - for insekterne, lyder det fra en forsker.

Sommeren står for døren, og hele Danmarks skare af insekter banker på.

Fortsætter vejret den kurs, som det har været på indtil nu, skal danskerne forberede sig på, at det bliver ’slem’ insektsommer.

Det fortæller Thomas Pape, der er Lektor ved Statens Naturhistoriske Museum.

- Der sker en masse lige nu i insektverdenen, for der har været relativt godt med fugt og godt med varme, og dét er opskriften på mange insekter, siger han til TV 2.

Insekter elsker varme og vand

Sidste år blev danskerne nærmest overfaldet af blandt andet myg, og det ser ikke ud til at blive meget anderledes i år, lyder det fra Thomas Pape, der forsker i netop insekter.

- Det samme kan man sige om hvepsesæsonen. Kommer der det vand, der skal, og vender varmen tilbage, så bliver det et rigtig godt år for insekterne, siger han.

Vi ser ikke så meget til dem lige nu, men hvepsene er ved at bygge deres reder lige nu.

Thomas Pape, lektor ved Statens Naturhistoriske Museum

Det samme gælder for myg, glimmerbøsser, flåter og alle de andre insekter.

- Varme er godt for insekter. De kan ikke holde varmen af sig selv, så de er afhængige af den varme, der kommer udefra. Den gør, at de reproducerer sig selv hurtigere, forklarer Thomas Pape.

Lige nu er hvepsene ved at etablere sig, og det samme gør sig gældende for myrerne.

Du skal gøre noget ved det nu

Begge arter er i færd med at bygge nye boer. Hvepsene ser tingene an, mens flyvemyrerne gør klar til at lette.

- Vi ser ikke så meget til dem lige nu, men hvepsene er ved at bygge deres reder lige nu. Der skal produceres nogle arbejdere, der kan fodre dronningen, så den kan føde endnu flere hvepse, fortæller insektforskeren.

Og det er ikke ligegyldigt. Lige nu er det være en god ide at tjekke, om der er ved at blive etableret et hvepsebo i garage, i brændeskuret eller i hækken.

- Gør det nu, hvor reden er meget lille, og du kan tage hele dette års produktion af hvepse, siger Thomas Pape.

For om en måned eller to kan det være for sent. Bliver hvepseboet for stort, kan det være farligt at fjerne selv.

Her kan du læse om alt fra snegle til glimmerbøsser, og få råd til, hvad du kan gøre ved dem:

Dræbersneglene kan komme kravlene

Dræbersneglene er ikke afhængige sommeren – ikke på samme måde, som insekterne er - men de er også på vej.

For dem har vinteren været afgørende.

- Dræbersneglene graver sig ned om vinteren, så hvis frosten har været hård, er de sikkert døde. Jeg har ikke set mange dræbersnegle i år, men som jeg husker det, var det ikke en voldsom streng vinter, lyder det fra Thomas Pape.

- Men igen… der kan være kolossalt store variationer i antallet af dræbersnegle. I et område kan der være rigtig mange, mens der kan være meget få i et andet, og vi ved ikke helt, hvorfor det er sådan, slutter insektforskeren.

Insekterne kommer

Sådan holder du dem væk

Myg

Myg

De er uundgåelige for denne årstid. Det gode ved de myg, der har dansk pas, er, at de ikke er farlige, men derfor er det alligevel irriterende, at deres stik klør.

  1. Myg er ikke så vilde med at være fremme om dagen, fordi det er for tørt til, at de kan lægge æg. Så hvis du er på strandtur eller sidder og nyder en frokost i haven, skal du ikke frygte dem. Det skal du derimod i skumringstiden, hvor de kommer frit frem.
  2. Myg holder til i områder, hvor der er vindstille og fugtigt. Derfor kan det være en god ide at sætte sig et sted, hvor det lufter lidt. Myg bliver nemlig let skubbet væk af vind, da de ikke er så stærke flyvere.
  3. Myg går efter huden, så det gælder om at dække sig til. Myg kan stikke gennem tøj, men hvis det sidder løst på kroppen, er det sværere for dem at nå ind til huden.
  4. De steder på huden, hvor man er blottet, kan man smøre sig ind i myggemiddel. Det gælder især hænderne, nakken, panden og anklerne - men pas på med at få det i øjnene eller i munden. 
  5. Køb myggemidler med DEET i. Det er et kemisk stof, der er særligt godt mod myg. Kan man ikke lide ideen om at skulle smøre sig ind i et kemisk stof, kan man bruge citroneukalyptusolie.
  6. Du kan bruge myggelys eller andre ting, men de er ofte til besvær, og de har kun en moderat effekt.
Foto: Scanpix Denmark

Glimmerbøsser

Glimmerbøsser

Den er god nok - der er faktisk et insekt, der hedder en glimmerbøsse, og disse små dyr er lige nu i højsæson.

Det er en sort bille, der skinner lidt som guld. Den er ikke farlige, men den kan være en plage - særligt på stranden.

Her er kun et godt råd:

  1. Glimmerbøsser er inkarnerede Brøndby-fans - de elsker alt, hvad der er gult, fordi de tror, det er gule blomster, som de er vilde med. Så lad være med at tage det gule badetøj på, hvis du skal på stranden, hvis du vil undgå dem.
Foto: On the move again

Flåter

Flåter

Er du mere typen, der tager i skoven frem for på stranden, så er det flåterne, du skal tage dig i agt for.

Den eneste måde du kan undgå de små brune dyr på er, at tage masser af tøj på, der dækker din hud.

I sig selv er flåter ikke farlige, men de kan dog smitte med sygdomme.

I videoen kan du se, hvordan du tjekker din hund for flåter.

  1. Har en skovflåt bidt sig fast, så brug en speciel flåttang, en pincet eller lignende til at fjerne den med. Det er bedst at få alt med ud, så hovedet ikke knækker af. Men sidder hovedet stadig i såret, er det ikke decideret farligt. Hold dog øje med mulig betændelse. Drej flåten rundt, når den fjernes, så er det nemmest.
  2. Lidt rødme er normalt, men dannes der en rød plet omkring stedet, hvor flåten har siddet, og bliver det større end en to-krone, skal du søge læge for at blive undersøgt for borreliose.
Foto: Til BT / BM / Scanpix

Hvepse

Hvepse

Hvepsene er endnu ikke så slemme, men de er der.

Lige nu har de meget at lave og er fuldt beskæftiget med at finde mad i blomsterne, så de er ikke så aggressive, men sidder du med jordbærkagen fremme, skal du nok lige dække den til alligevel.

I videoen ovenover kan du se, hvordan Lene Beier, der er vært på TV 2 FRI, bliver stukket af en hveps - og hvordan stikket kan behandles.

Hvis du gerne vil slippe for hvepse ved dit hus, skal du gå i gang, mens sommeren stadig er ung, skriver Bolius.dk.

  1. Det mest effektive er at fjerne hvepseboet. Hvis hvepseboet er skjult kan du med fordel påføre insektgift i åbningen, hvor hvepsene kommer ud. Gør også det tidlig morgen eller sen aften. Her er er hvepsene mindst aggressive. Bloker ikke hvepsenes indgange, for så finder bare en anden vej ud, og du kan ende med at få hvepse ind i boligen.
  2. Hvis du ikke kan lokalisere hvepseboet, kan du sætte sukkerfælder op. Hæld sukkervand i en flaske og lad den stå uden prop. Hvepsene vil flyve ned i flasken og drukne.
  3. Alternativt kan du 'skyde' hvepsene med vand fra en vandforstøver. Det vil de opfatte tegn på, at det begynder at regne og søge hjem.
  4. Lad være med at slå vildt omkring dig, hvis du befinder dig i en sværm. Det vil kun øge risikoen for, at du bliver stukket.
Foto: Scanpix Danmark

Dræbersnegle

Dræbersnegle

Denne sommer tegner til at blive en rigtig god sommer for de små slimede dyr, som er enhver haveejers fjender. De fleste haveejere ved også, at de kan være svære at holde for døren, men der er flere ting, man kan forsøge sig med.

I videoen viser haveekspert Jesper Carl Corfitzen fra Bolius, hvordan man kan skærme for dræbersnegle.

Sneglefælder er en god metode. De er forholdsvis effektive, er billige og kræver kun en begrænset indsats. Det er en lille beholder, der graves ned, og den er designet således, at sneglene kan komme ned i den, men ikke op af den igen.

  1. Er du til gift, findes der kun ét middel, der er godkendt til sneglebekæmpelse i Danmark. Det er ferrifosfat, som sælges under forskellige navne som Sneglestop og Ferramol. Ferrifosfat er en blanding af jernfosfat, som ødelægger sneglenes fordøjelse, når de indtager det. 
  2. Den langsomme og besværlige vej til en sneglefri have er at fjerne alle snegle og snegle-æg fra den. Til gengæld er det en bekæmpelsesmetode helt uden sideeffekter. Dræbersneglene er vilde med fugt, og de kommer frem, når det regner eller efter duggen er faldet om aftenen, så gå på jagt sent om aftenen eller tidligt om morgenen. 
  3. Kompostbunken er et paradis for dræbersnegle. I en typisk kompostbunke er der dejligt lunt og fugtigt, og derfor bliver den ofte deres foretrukne ynglested. Det bedste er derfor at have en lukke kompostbeholder i stedet for en åben bunke. Du kan også vælge at sikre din kompost med et sneglehegn.
  4. Et sneglehegn er et lodret kantet hegn, som sneglene ikke kan komme over. Det sættes rundt om det bed, du gerne vil beskytte mod snegle. Det kan købes færdiglavet, men man kan også lave det selv.  Et sneglehegn kan laves af kobber. Det er dyrt, men her behøver man ikke at lave vinkler og tag, da kobberet har en elektrisk ladning.
  5. Alternativt skal du lave et 'brandbælte' omkring dine planter. Sneglene har det dårligt med at gå på tør jord eller sand. Hvis du sørger for at have rigeligt bar jord mellem dine planter, forhindrer du på den måde dræbersneglene i at sprede sig fra den ene plante til den anden eller fra bed til bed. Husk, at jorden skal være tør.
  6. Et gammelt råd er at hælde salt over dræbersneglene, men det er faktisk en rigtig dårlig idé, da salt  ødelægger jorden og derfor er skidt i forhold til havens andre planter.

 

Foto: Scanpix Denmark

Brandmænd

Brandmænd

Brandmændene er endnu ikke helt i sæson, så du kan roligt gå i vandet, hvis du skal på stranden. Men hold alligevel øje.

Lige pludselig er de der, hvis vinden pludselig blæser mod kysten, men det bliver værre senere på sommeren.

I Danmark er det ikke farligt at blive brændt af en brandmand, men det gør ondt. 

  1. Det første man skal gøre, er, at man skal fjerne de giftige tråde fra brandmanden, tentaklerne. Det er nogle tynde tråde med blegner eller blister, som sætter sig fast på huden, og hvis de brister får man gift på huden, og så kan det gøre endnu mere ondt.
  2. Fjern dem med hånden eller skrab dem af med et dankort eller sygesikringskort.
  3. Skyl gerne med saltvand, der er brandmandens naturlige element, men brug ikke postevand, da det kan få blisterne til at sprænge.
  4. Det gamle råd om, at man skal tisse på det sted, hvor man er blevet brændt, for at lindre smerten, holder ikke.
  5. Opsøg eventuelt en livredder for at få noget lokalbedøvende medicin, eller overhæld området med eddike, der kan neutralisere giften.
Foto: Scanpix Danmark

Myrer

Myrer

Den sorte havemyre er typisk den myre, du støder på i dit hus. Den er ganske harmløs, men den bor ikke alene. I et myrebo lever der typisk mellem 5.000 og 10.000 myrer.

Der er flere ting, du kan gøre for at bremse en eventuel invasion af dit hjem.

  1. Myrerne elsker sukker, så hvis du ikke vil dele dit hjem med myrerne, skal du gemme de søde sager væk. Myrerne bliver nemlig lokket til af duften, og finder de først frem til de søde sager, lægger de et duftspor ud, så der kommer flere myrer til. 
  2. Ud over søde sager er myrerne ret begejstrede for fugtige områder, derfor skal du overveje, hvordan du gør rent. Et fugtigt gulv lokker også myrer til, så det er en fordel, hvis man vælger at støvsuge frem for at vaske gulvet.
  3. Hvis du opdager små revner i panelerne eller i fundamentet, bør du reparere dem. Det kan nemlig forhindre myrerne i at komme ind i dit hus.
  4. Du kan også gå efter myrernes bo. Hæld eventuelt kogende noget vand ned i boet. Det er den mest effektive måde at komme myrerne til livs på. Grave gerne ned til boet og hæld vand på. Det kan dog være svært at finde boet, og nogle gange kan boet befinde under gulvet i huset. 
  5. Alternativt kan du bruge et bekæmpelsesmiddel. Et af de mest effektive midler er myrelokkedåsen, der lokker myrene til med en duft. Inde i dåsen kan myrerne finde forgiftet føde, der dræber dem.
  6. Du kan også bruge spray eller myrepudder, der er godkendt til brug af Miljøstyrelsen, men generelt er det vigtigt, at der står midlet, at det har en vis langtidsvirkning. Det betyder, at stoffet er virksomt i dage eller uger.
  7. Et gammelt husråd er, at kaffe eller kanel kan standse myrerne, men midlerne har kun en meget begrænset effekt, da myrerne bare styrer udenom.
Foto: Scanpix Danmark

Edderkopper

Edderkopper

Der er ikke flere edderkopper i juni-juli. Faktisk er der ifølge Bolius færre. Men fordi de store korsedderkopper er kønsmodne i august, og da de er store og meget synlige i deres spind, får folk det indtryk, at det vrimler med de ottebenede kryb.

Reelt gør en edderkop i et hus nytte ved at spise insekter og fluer, men hvis du alligevel ikke kan tåle tanken om, at de kravler rundt i dit hjem, er der flere ting, du kan gøre, for at slippe af med dem.

  1. Hvis du opdager små revner i panelerne eller i fundamentet, bør du reparere dem. Det kan være med til at begrænse mængden af edderkopper i huset.
  2. De kan komme ind via boligens afløb. Sæt derfor eventuelt en prop i afløbet til håndvask og badekar.

  3. Det kan være varmt i juni, og ligesom alle mange andre insekter, giver de åbne vinduer i boligen adgang til dit hjem. Sæt eventuelt et insektnet op for både vinduer og døre, hvis du gerne vil have den friske luft - uden edderkopper.

  4. Husedderkoppen parrer sig i maj og juni. Æggene bliver lagt i et spind, så hvis du støvsuger meget grundigt i hjørner og under loftet i den periode, bør du kunne begrænse antallet af edderkopper.

  5. Edderkopper kan bedst lide fugtige rum, og derfor finder du dem også i kælderen, på badeværelset eller i soveværelset. Sørger du for et sundt indeklima i dit hjem, vil du ifølge Bolius reducere antallet af edderkopper i boligen.
  6. Brug eventuelt insektmiddel i sprækkerne rundt omkring. Det er dog noget, du kun bør gøre en enkelt gang om året.

Foto: Scanpix Danmark

Listen er udarbejdet på baggrund af interview med biolog Anders Kofoed og Thomas Pape, der forsker i insekter hos Statens Naturhistoriske Museum. Derudover er der brugt informationer fra Bolius og Miljøstyrelsen.