Forbrug

Kun hver tredje dropper solcremen til sommer - og det er faktisk ret godt

Hver tredje dansker bruger sjældent eller aldrig solcreme, når solen skinner om sommeren - det er ret godt, lyder det fra flere fronter.

Selvom solens stråler kan skade huden, når skinner skarpest på året, vælger mange danskere ikke at bruge solcreme.

Hver tredje dansker bruger sjældent eller aldrig solcreme, når de opholder sig i solen i årets sommermåneder. To ud af tre har dog mindst en gang i mellem fat i tuben med solcreme.

Det viser en ny undersøgelse, som Megafon har foretaget for TV 2.

Hans Christian Wulf, der er professor og overlæge på Bispebjerg Hospitals hudafdeling, er ikke overrasket over undersøgelsens resultat.

Adskillige undersøgelser har tidligere vist, at danskerne ikke er verdensmestre i at beskytte sig mod solens stråler.

Og set i det lys er det positivt, at det kun er hver tredje, der ikke bruger solcreme.

- Faktisk vil jeg sige, at hvis man virkelig har fået to tredjedele af befolkningen til at bruge solcreme regelmæssigt, så er det et godt resultat, siger overlægen til TV 2.

For bruger man ikke solcreme, risikerer man at blive solbrændt - og så stiger risikoen for, at man udvikler hud- eller modermærkekræft markant.

Så mange bliver skoldet

Peter Dalum, der projektchef ved Kræftens Bekæmpelse og Trygfondens Solkampagne, er enig.

- Helt overordnet, så vidner undersøgelsen om, at der er en meget stor gruppe danskere, der beskytter sig mod solen, siger Peter Dalum om TV 2s undersøgelse.

Antallet af dem, der har forstadiet til hudkræft, er i voldsom stigning.

Hans Christian Wulf, professor og overlæge ved Bispebjerg Hospital

Ser man på, hvor mange der faktisk bliver solbrændt eller skoldet, så er antallet tilmed endnu lavere.

Ifølge den seneste rapport fra Solkampagnen, som Kræftens Bekæmpelse og Trygfonden står bag, blev 'kun' 23 procent af de 15-64-årige danskere solskoldet i Danmark inden for de seneste 12 måneder. 

Det er et fald på syv procentpoint siden 2011.

Det er et problem

Selvom danskerne er blevet bedre til at beskytte sig mod solen, og færre bliver skoldet, så er det dog ikke noget at råbe hurra for.

Når det tyder på, at selv en så alvorlig diagnose ikke kan flytte folk for alvor, så må man spørge: Hvad skal der så til?

Hans Christian Wulf, professor og overlæge ved Bispebjerg Hospital

For konsekvenserne ved danskernes solvaner kan aflæses i statistikkerne.

- Antallet af dem, der har forstadiet til hudkræft, er i voldsom stigning - det er et udtryk for, at der kommer for meget sol ned i huden, hvor den kan gøre skade, fortæller overlæge Hans Christian Wulf.

Og risikoen for at få hudkræft og den potentielt dødelige modermærkekræft stiger markant med antallet af solskoldninger, forklarer han.

Og følgerne kan være ret så alvorlige.

Koster 274 mennesker livet om året

I 2014 fik 2.268 danskere konstateret en form for hudkræft, og hvert år får omkring 2.000 mænd og kvinder konstateret modermærkekræft.

Modermærkekræften alene koster hvert år omkring 274 mænd og kvinder livet.

Der er med andre ord god grund til at beskytte sig selv og sine børn mod solens stråler.

De unge kender ikke risikoen

  • Omkring hver femte dansker er ikke klar over sammenhængen mellem solskoldninger og udviklingen af kræft.

  • Færrest 15-19-årige ved, at solskoldninger øger risikoen for kræft (71 procent), mens de andre aldersgrupper ligger tæt.

  • Der er flest respondenter fra Region Hovedstaden, der ved, at solskoldninger øger risikoen for kræft (81 procent), og færrest fra Region Syddanmark (75 procent) og Region Nordjylland (76 procent).

Kilde: Solkampagnen | Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden

Er du blevet solbrændt?

Der er dog fortsat grupper, der ikke beskytter deres hud mod solen i en tilstrækkelig grad.

Især de danske mænd lader solcremen blive liggende i skuffen, viser TV 2s rundspørge - og 37 procent af de unge mellem 15 og 19 år er blevet solskoldet inden for de seneste 12 måneder, viser Solkampagnens undersøgelse.

Professor og overlæge Hans Christian Wulf mener, at man gå målrettet efter de unge, hvis man vil gøre sig forhåbninger om at flytte statistikkerne i en positiv retning.

- Der er meget, der tyder på, at det er svært at rykke ved folk, når de har først har fået deres vaner.

- Vi undersøgte solvanerne hos en gruppe, der havde fået modermærkekræft, og mange af dem gik tilbage til deres gamle vaner, da de igen blev raske. Og når det tyder på, at selv en så alvorlig diagnose ikke kan flytte folk for alvor, så må man spørge: Hvad skal der så til?, lyder det fra Hans Christian Wulf.

Hver tiende kender ikke uv-indekset

11 procent af danskerne kender ikke til uv-indekset, der er en indikator for intensiteten af solens skadelige ultraviolette stråling, der kan give solskoldning og hudkræft.

Dertil ved fire ud af ti af danskerne ikke, hvornår man skal beskytte sig.

Kilde: Solkampagnen | Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden

Her er ekspertens bedste råd

Selv har Hans Christian Wulf ét simpel råd, som han mener, at alle bør følge:

- Smør dig ind to gange, og gør det 30 minutter, inden du går ud i solen. På den måde undgår man helligdage, og man sikrer sig, at man får påført et lag af solcreme, der er tykt nok til at beskytte mod solens stråler, lyder det fra overlægen.

Heldigvis kan op til 90 procent af disse kræfttilfælde forebygges med fornuftig soladfærd.

Her kan du se de gængse råd:

Sådan beskytter du dig mod solen

  1. Søg skygge

    Sloganet fra Kræftens Bekæmpelse lyder: Flyt hyggen i skyggen. Og det skal du gøre mellem 12 og 15, hvis UV-indekset er mere end tre.

  2. Brug en håndfuld solcreme

    Uanset, hvor højt UV-indekset er, så skal du huske solcremen på steder, hvor din hud ikke er dækket til.

    Til kroppen anbefaler skønhedsekspert Annette Kirstine Poulsen at smøre sig ind hvert tyvende minut. Ligger man i direkte sol, er det vigtigt med et tykt lag. Til hele kroppen skal der cirka bruges en håndfuld.

    I ansigtet har mange kvinder solfaktor i deres ansigtscreme, men ligger du i fuld sol er det ikke nok, for typisk tager du ikke en stor nok klat ansigtscreme i ansigtet til, at det beskytter nok.

  3. Brug faktor 15 eller derover

    Solcremens faktor siger noget om, hvor meget sol, der kan trænge igennem. Jo højere faktor, jo mindre sol trænger igennem.

    Sundhedsstyrelsen anbefaler at bruge faktor 15, når man er i Danmark, men opholder man sig i direkte sol, anbefales en højere faktor. Hvis man er meget lys i huden eller på ferie sydpå, skal man skrue op for faktoren.

  4. Solhat og tøj er vigtigt

    Når solen står højest, skal du sørge for at dække dig til og anvende en solhat.

    Solhatten er vigtig, fordi den både beskytter ører, hoved, nakke og ansigt, som alle er udsatte områder.

    Med hensyn til tøj skal du sørge for, at det beskytter nakke, overkrop, overarme og lår.

  5. Kig på din hudtype

    Der er forskel på, hvor meget beskyttelse, vi har behov for - det afhænger af din hudtype. 

    Hudtyperne deles op i seks typer, der går fra de fregnede til de sorte. De sorte kan tåle meget mere end de helt fregnede. Du kan høre mere om alle typerne i videoen ovenfor.

    De fleste danskere hører til i den lyse kategori, hvor det anbefales at bruge solcreme og følge solrådene ved UV-indeks 3.

  6. Vær opmærksom på dit barn

    Det er særlig vigtigt at beskytte børn i solen. Hvis børn får solskader tidligt i livet, forhøjer det nemlig risikoen for hudskader og kræft senere i livet.

    Grundlæggende gælder de samme solråd som for voksne. Dog bør små børn aldrig være i direkte sol, så væn dem til at lege i skyggen.

    Vær også opmærksom på, at dit barn får solcreme på, når det er i institution. Mange institutioner har en solpolitik, så vær opmærksom på, om din institution også har det.

  7. Undgå hormonforstyrrende stoffer

    Forbrugerrådet Tænk anbefaler, at man køber solcreme med miljømærket Svanen, Astma-Allergi. Så er produktet uden indholdsstoffer, som kan være problematiske for dig både når det kommer til sundhed og miljø.

Kilder: Kræftens Bekæmpelse, Tryg Fonden, Sundhedsstyrelsen, Forbrugerrådet Tænk og Annette Kirstine Poulsen