Kun hver tredje dropper solcremen til sommer - og det er faktisk ret godt
Hver tredje dansker bruger sjældent eller aldrig solcreme, når solen skinner om sommeren - det er ret godt, lyder det fra flere fronter.
Selvom solens stråler kan skade huden, når skinner skarpest på året, vælger mange danskere ikke at bruge solcreme.
Hver tredje dansker bruger sjældent eller aldrig solcreme, når de opholder sig i solen i årets sommermåneder. To ud af tre har dog mindst en gang i mellem fat i tuben med solcreme.
Det viser en ny undersøgelse, som Megafon har foretaget for TV 2.
Hans Christian Wulf, der er professor og overlæge på Bispebjerg Hospitals hudafdeling, er ikke overrasket over undersøgelsens resultat.
Adskillige undersøgelser har tidligere vist, at danskerne ikke er verdensmestre i at beskytte sig mod solens stråler.
Og set i det lys er det positivt, at det kun er hver tredje, der ikke bruger solcreme.
- Faktisk vil jeg sige, at hvis man virkelig har fået to tredjedele af befolkningen til at bruge solcreme regelmæssigt, så er det et godt resultat, siger overlægen til TV 2.
For bruger man ikke solcreme, risikerer man at blive solbrændt - og så stiger risikoen for, at man udvikler hud- eller modermærkekræft markant.
Så mange bliver skoldet
Peter Dalum, der projektchef ved Kræftens Bekæmpelse og Trygfondens Solkampagne, er enig.
- Helt overordnet, så vidner undersøgelsen om, at der er en meget stor gruppe danskere, der beskytter sig mod solen, siger Peter Dalum om TV 2s undersøgelse.
Ser man på, hvor mange der faktisk bliver solbrændt eller skoldet, så er antallet tilmed endnu lavere.
Ifølge den seneste rapport fra Solkampagnen, som Kræftens Bekæmpelse og Trygfonden står bag, blev 'kun' 23 procent af de 15-64-årige danskere solskoldet i Danmark inden for de seneste 12 måneder.
Det er et fald på syv procentpoint siden 2011.
Det er et problem
Selvom danskerne er blevet bedre til at beskytte sig mod solen, og færre bliver skoldet, så er det dog ikke noget at råbe hurra for.
For konsekvenserne ved danskernes solvaner kan aflæses i statistikkerne.
- Antallet af dem, der har forstadiet til hudkræft, er i voldsom stigning - det er et udtryk for, at der kommer for meget sol ned i huden, hvor den kan gøre skade, fortæller overlæge Hans Christian Wulf.
Og risikoen for at få hudkræft og den potentielt dødelige modermærkekræft stiger markant med antallet af solskoldninger, forklarer han.
Og følgerne kan være ret så alvorlige.
Koster 274 mennesker livet om året
I 2014 fik 2.268 danskere konstateret en form for hudkræft, og hvert år får omkring 2.000 mænd og kvinder konstateret modermærkekræft.
Modermærkekræften alene koster hvert år omkring 274 mænd og kvinder livet.
Der er med andre ord god grund til at beskytte sig selv og sine børn mod solens stråler.
Er du blevet solbrændt?
Der er dog fortsat grupper, der ikke beskytter deres hud mod solen i en tilstrækkelig grad.
Især de danske mænd lader solcremen blive liggende i skuffen, viser TV 2s rundspørge - og 37 procent af de unge mellem 15 og 19 år er blevet solskoldet inden for de seneste 12 måneder, viser Solkampagnens undersøgelse.
Professor og overlæge Hans Christian Wulf mener, at man gå målrettet efter de unge, hvis man vil gøre sig forhåbninger om at flytte statistikkerne i en positiv retning.
- Der er meget, der tyder på, at det er svært at rykke ved folk, når de har først har fået deres vaner.
- Vi undersøgte solvanerne hos en gruppe, der havde fået modermærkekræft, og mange af dem gik tilbage til deres gamle vaner, da de igen blev raske. Og når det tyder på, at selv en så alvorlig diagnose ikke kan flytte folk for alvor, så må man spørge: Hvad skal der så til?, lyder det fra Hans Christian Wulf.
Her er ekspertens bedste råd
Selv har Hans Christian Wulf ét simpel råd, som han mener, at alle bør følge:
- Smør dig ind to gange, og gør det 30 minutter, inden du går ud i solen. På den måde undgår man helligdage, og man sikrer sig, at man får påført et lag af solcreme, der er tykt nok til at beskytte mod solens stråler, lyder det fra overlægen.
Heldigvis kan op til 90 procent af disse kræfttilfælde forebygges med fornuftig soladfærd.