Forbrug

Ny test: Her er den bedste plæneklipper til netop din have

Er du på jagt efter en ny plæneklipper, kan du her se en liste over nogle af de plæneklippere, der har klaret sig bedst i test.

Når du skal ud og købe en ny plæneklipper, skal du have din egen have med i tankerne.

Det er nemlig langtfra alle plæneklippere, der er gode til alle haver.

Det viser en ny test af plæneklippere, som Forbrugerrådet Tænk har udført i samarbejde med TV 2.

I TV 2-programmet 'Spiegelhauer i forbrugernes tjeneste' bliver fem modeller sat på prøve af fem professionelle anlægsgartnere for at finde ud af, hvilke plæneklippere der bedst til små, store og 'kringlede' haver.

To eldrevne plæneklippere fra henholdsvis Bosch og Viking - og tre benzindrevne fra Al-ko, Husqvarna og John Deere sættes på prøve.

Og det viser sig, at gartnerne ikke er helt enige i Forbrugerrådet Tænks dom.

Resultatet kan du se i videoen øverst i artiklen.

Forbrugerrådet Tænks test kan du se nederst i artiklen - eller se hele testen på Forbrugerrådet Tænks hjemmeside.

Maskinen til de små haver

Hvor Forbrugerrådet Tænk kårer Viking ME 235 som den bedste plæneklipper til små haver, der er mellem 50 og 100 kvadratmeter, mener gartnerne, at det er den eldrevne Rotak-plæneklipper fra Bosch, der er den bedste.

Til gengæld er de enige i, at det er maskinen fra Bosch, der er den bedste maskine til de haver, hvor der er mange forhindringer.

Den er manøvredygtig og let at komme rundt med, lyder dommen.

Maskinen til de store haver

Hvis man skal ud og købe en plæneklipper til brug i den store have, der er større end 1000 kvadratmeter, skal man ifølge Forbrugerrådet Tænks anbefalinger vælge maskinen fra Al-ko.

Dette overrasker gartner, der havde plæneklipperen fra Husqvarna som favorit, da håndtaget på Al-ko-maskinen ikke fungerede særlig godt.

Vælg med maskine efter behov

Selvom parterne er lidt uenige, lyder konklusionen dog, at det er vigtigt at finde ud af, hvilke krav man har til en plæneklipper, inden man går på indkøb.

I dag er der nemlig mange muligheder på markedet, lyder det.

Har man en have, der er større end 400 kvadratmeter, skal man vælge en plæneklipper, der har en klippebredde, der er på minimum 40 centimeter, og her er en benzindreven maskine det bedste valg.

Er haven mindre end 400 kvadratmeter, kan man nøjes med en maskine, der har en klippebredde på mellem 35 og 40 centimeter.

En elektrisk model til en lille have

Jo mindre klippebredden er på en plæneklipper, desto nemmere er det nemlig at komme rundt i haven med maskinen.

Her anbefaler Forbrugerrådet Tænk, at man går efter en elektrisk model, der typisk ikke vejer så meget som de modeller, der kører på benzin.

Er plænen endnu mindre skal man overveje, om man kan nøjes med en maskine, der kun har en klippebredde på 30 og 40 centimeter.

Test: Her er de bedste plæneklippere

 1. Bosch Rotak 43LI (batteri)

  Bedst til have med forhindringer.

  Model: Bosch Rotak 43LI (batteri), IC15165-0139-00.

  Fundet til 3.699 kroner med to batterier.

  Plæneklipperen fra Bosch har fået titlen "Bedst i test" af Forbrugerrådet Tænk.

  Plæneklipperne fra Bosch Al-ko Highline er samtidig de plæneklippere, der har fået de bedste bedømmelser i Forbrugerrådets samlede test af i alt 46 testede produkter.

  Den samlede bedømmelse er:
  G
  od (80 ud af 100)

  Forbrugerrådet Tænk skriver:
  Generelt er vi ret begejstrede for Bosch's Rotak-serie og har været det i årevis. Rotak serien er bare førstevalget blandt el- og batteriplæneklippere. Rotak 43 er den bedste batteriplæneklipper i vores test, og den kan sagtens konkurrere med større og dyrere benzinplæneklippere på markedet, når det kommer til at slå græs.

  Modellen er brugervenlig med håndtag, der nemt justeres i højden og er komfortable at håndtere. Klippehøjden indstilles let med et enkelt håndtag og græsboksen er robust, tætsiddende og velfungerende.

  Vær opmærksom på antallet af batterier. Du skal formentlig bruge mindst to. Og så må man regne med at de kun holder et par år før de kollapser, og skal udskiftes.

 2. Al-ko Highline 51.5 SP-A (Benzin)

  Bedst til stor have​.

  Model: Al-ko Highline 51.5 SP-A, IC15165-0078-00.

  Fundet til cirka 2.800 kroner.

  Plæneklipperen har fået titlen "Bedst i test" af Forbrugerrådet Tænk.

  Plæneklipperne fra Bosch Al-ko Highline er samtidig de plæneklippere, der har fået de bedste bedømmelser i Forbrugerrådets samlede test af i alt 46 testede produkter.

  Den samlede bedømmelse er:
  God (80 ud af 100)

  Forbrugerrådet Tænk skriver:
  Overordnet bedste anbefaling til plæner på op til 1.000 kvadratmeter. Det er en god maskine, der kan gå helt tæt på kanter og vægge.

  Denne benzin model gennemførte testprogrammet til en høj standard og var en af ​​de bedste plæneklippere i testen. Den fik en høj score i alle aspekter af performancetesten, herunder på vanskeligt og langt græs. Dækket er sideforskudt og uden for linjen af hjulene, så den kan gå helt tæt på kanter og hegn.

  Det er let at justere klippehøjden og nem at bruge kontrolhåndtagene, der dog er lidt tynde i det og ikke komfortable at holde på i længere tid.

  Plæneklipperen har en bioklip indsats, der kan bruges til at gøre maskinen til en effektiv bioklipper.

 3. John Deere R40 (Benzin)

  Udfordrer til lille have og have med forhindringer.

  Model: John Deere R40 (Benzin), IC15165-0101-00.

  Plæneklipperen har fået titlen "Bedst i test" af Forbrugerrådet Tænk. Den rangerer som nummer 10 ud af i alt 46 testede plæneklippere.

  Fundet til 3436 kroner.

  Den samlede bedømmelse er:
  God (74 ud af 100)

  Forbrugerrådet Tænk skriver:
  God benzinplæneklipper til mindre haver med amnge forhindringer. Den har en lille klippebredde, men er til gengæld meget manøvredygtig.

 4. Viking ME 235

  Bedst til lille have.

  Model: Viking ME 235 (elektrisk), IC15165-0119-00

  Fundet til 1.195 kroner.​

  Den samlede bedømmelse: 
  God (70 ud af 100)

  Bemærk, at modellen er med ledning.

 5. Husqvarna LC 353VI (Benzin)

  Taber til bedst stor have.

  Model: Husqvarna LC 353VI (Benzin). IC15165-0100-00

  Fundet til 5.595 kroner.

  Den samlede bedømmelse:
  God (68 ud af 100)

  Selvom plæneklipperen fra Husqvarna får bedømmelsen 'god', så rangerer den nederst i Forbrugerrådet Tænks samlede test af plæneklippere.

Testen af de fem plæneklippere er udarbejdet af Forbrugerrådet Tænk i samarbejde med TV 2.