Det skal du vide inden du køber solcreme - eller smider det hele ud
Man skal se sig for, når man skal købe solcreme. Her kan du få råd til, hvad du skal forholde dig til, inden du smider pengene på bordet.
Sommervejret har fået sit tag i det ganske danske land, og traditionen tro er det på tide at hive solcremen frem.
Men hvilken skal du købe, og kan du genbruge resterne fra sidste år?
Det har Stine Müller, der er testansvarlig hos Forbrugerrådet Tænk, et svar på.
Øverst i artiklen kan du få hendes råd til, hvad du skal se efter, når du køber solcreme.
Det er ikke underordnet, hvilken solcreme du putter i indkøbskurven, lyder det fra Stine Müller.
Det første man skal se på er faktoren.
I Danmark anbefaler Kræftens Bekæmpelse faktor 15 som minimum, men har man en sart hud, eller skal man til et sted i udlandet, hvor solen skinner lidt mere, skal man overveje at vælge en solcreme med en højere faktor, anbefaler Forbrugerrådet Tænks ekspert.
Når man har fundet den rigtige faktor, skal man se nærmere på tuben eller flasken.
Søg selv eller scan solcremen
Forbrugerrådet Tænk anbefaler, at man køber solcremer der er miljømærket, og som har fået Astma Allergi Danmarks blåstempling - symbolet med den blå krans.
Det skyldes, at flere af de solcremer, der står på butikkernes hylder, indeholder stoffer der kan være allergifremkaldende eller som mistænkes for at være hormonforstyrrende, lyder det fra Stine Müller.
- Det er ikke sådan, at stofferne ikke er lovlige, og produkterne er farlige, men man kan bare sige, at de her stoffer bidrager til en samlet eksponering for mistænkte hormonforstyrrende stoffer. Det kan man have med i sine overvejelser, når man står og skal købe solcreme, fortæller hun.
Det er ikke uvæsentligt
Forbrugerrådet Tænk har testet 66 produkter, og i 41 af disse fandt man såkaldte 'problematisk indhold af kemi', som forbrugerne bør være opmærksomme på.
Det er navne som Ethylhexyl methoxycinnamate og Benzophenone-3 eller konserveringsmidlerne Methyl- og Ethylparaben, man skal lede efter. De er alle mistænkt for at være hormonforstyrrende.
Er man i tvivl, kan man bruge 'Kemiluppen', der er en app fra Forbrugerrådet Tænk Kemi, som tjekker personlige plejeprodukter for uønsket kemi.
Med den i hånden kan man 'scanne' solcremens stregkode, og få at vide hvad Forbrugerrådet Tænk skriver om produktet.
Har man en solcreme stående fra sidste år, behøver man ikke en scanner - her er det noget helt andet, man skal lede efter.
Kan man genbruge sidste års solcreme?
Bare fordi solcremen er gammel, betyder det ikke, at den er for gammel, fortæller Stine Müller.
Der er flere ting, der kan indikere, om solcremen fra sidste år kan genbruges eller ej.
Nogle producenter angiver en dato for, hvornår deres solcremer er mindst holbar til, og andre skriver hvor længe deres produkter kan holde sig, efter de er blevet åbnet.
Den kan være dårlig
Står det ikke på solcremen, kan man selv vurdere, om solcremen er god nok, lyder det fra Forbrugerrådet Tænks testansvarlige.
- Den solcreme, du åbner sidst på sæsonen, kan du godt bruge året efter. Det er klart, at der er nogle ting, man kan kigge på. Hvis den er blevet meget snasket eller beskidt i åbningen, vil der være større risiko for, at den er blevet inficeret og dårlig, siger Stine Müller.
Hvis solcremen er blevet dårlig, vil man typisk kunne lugte det eller mærke det på konsistensen.
- Har den ligget og stegt rigtig meget på stranden eller bilruden, kan det også godt være, at man skal smide solcremen ud, men som udgangspunkt kan du altså godt få ordentlig solbeskyttelse af den solcreme, som du brugte sidste år, siger hun.