Familien Brunsgaard Jensen fem af de mest populære aktivitetsmålere til test. Faderen, Jørgen, er mildest talt ikke imponeret over den model, som han tester. Foto: TV 2
Forbrugerrådet Tænk og TV 2 har testet en række forskellige aktivitetsmålere med hjælp fra en dansk familie - faderen i familien er ikke imponeret.
De er efterhånden blevet en populær del af danskernes motionsvaner.
Ifølge forhandlernes salgstaler gør de nye aktivitetsmålere det både 'enklere' og 'sjovere' at holde sig i form. Men gør de også det?
I TV 2-programmet 'Spiegelhauer i forbrugernes tjeneste' sætter værten Morten Spiegelhauer nogle af de mest populære aktivitetsmålere under lup for at finde ud af, om de holder, hvad de lover.
I samarbejde med Forbrugerrådet Tænk tester han i programmet fem af de mest populære apparater i Danmark.
Se hele testen: Resultatet kan du se nederst i artiklen.
Og for at vise, hvor svært det er at vælge den helt rigtige, har han fået hjælp af en helt almindelig dansk familie, familien Brunsgaard Jensen.
Familien, der består af fem medlemmer, har testet fem forskellige aktivitetsmålere for TV 2, og konklusionen er entydig:
Særligt er faderen i familien, Jørgen Steen Jensen, der tester aktivitetmåleren Jawbone UP 3 fra Sony, er skeptisk.
Han når frem til, at apparatet ikke formår at måle de skridt, han tager. Tværtimod måler den i testen en hel del skridt, som han ikke tager, fortæller han.
- Jeg har faktisk kun haft den på i ti minutter, så gik jeg over og kiggede på min mobiltelefon. Og så havde jeg gået 14.000 skridt, lyder det fra Jørgen Steen Jensen.
Omregnet til kilometer svarer det til mere end ti kilometer, hvilket betyder, at han har bevæget sig med 60 kilometer i timen.
- Jeg er ikke super imponeret, lyder familiefaderens dom.
I videoen øverst i artiklen kan du se familiens dom over de fem aktivitetsmålere.
Det er ikke kun familietesten, som målerne udsættes for.
TV 2 har også sendt de fem aktivitetsmålere til et testcenter i samarbejde med Forbrugerrådet Tænk.
Her bliver de målt i en gå-, løbe- og cykeltest, og testet i hvor godt de måler skridt og kalorieforbrændingen i hverdagssituationer.
Testen viser, at enkelte af målerne måler helt op til 50 procent og sågar 80 procent for langt, når det gælder om at udregne den tilbagelagte distance på gåben og cykel.
Her kan du se, hvordan Forbrugerrådet Tænk og TV 2 har testet de fem aktivitetsmålere:
Én aktivitetsmåler giver dog de andre baghjul i testcenterets afprøvning.
Modellen Fitbit One klarer aktivitetsmålingen markant bedre end de andre modeller.
Den er præcis, når den skal måle bevægelser, og den er også god til at ramme rigtigt i forhold til kalorieforbrænding. Det gælder alt fra gå- til cykelture, lyder vurderingen fra Forbrugerrådet Tænk.
Aktivetsmåleren Fitbit One har fået titlen "Bedst i test" af Forbrugerrådet Tænk. Den ligger nummer 1 ud af i alt 33 testede produkter.
Den samlede bedømmelse er:
God (78 ud af 100)
Forbrugerrådet Tænk skriver:
Denne aktivitetsmåler minder meget om Fitbit Zip, som er en ældre model.
Den nye Fitbit One har modsat den gamle mulighed for søvnregistrering, og det klarer aktivitetsmåleren godt. Den kan dog ikke vække brugeren i en udvalgt søvncyklus modsat nogle af de konkurrerende aktivitetsmålere.
Fitbit One har generelt en meget god præcision, når den skal måle brugerens bevægelser og registrere dem.
Det gælder både gåture og løb. Selv registrering af bevægelse ved hverdagsopgaver som turen op og ned ad trapperne og at sætte service i opvaskemaskinen klarer Fitbit One godt.
Netop præcisionen omkring hverdagsopgaver er noget, som mange aktivitetsmålere har problemer med, og på dette punkt er Fitbits aktivitetsmåler en af de bedre.
Den er også god til at ramme rigtigt i forhold til kalorieforbrænding. Det gælder alt fra gå- til cykelture.
Fitbit One virker på tværs af mange platforme som Android, iOS og computer. Opsætningen er nem, og brugervenligheden er generelt god.
Batterilevetiden er ikke ligeså lang som Fitbit Zip, til gengæld kan batteriet lades op. Det kan holde op mod ti dage på en opladning.
Der er måske nogen, som vil savne en indbygget pulsmåler, men denne funktion findes ikke på Fitbit One.
Det skyldes ikke mindst designet, da enheden hæftes i buksekanten eller omkring et bælte eller sågar en bh.
På den måde er aktivitetsmåleren ikke nødvendigvis i direkte kontakt med kroppen modsat en aktivitetssmåler, der bruges omkring håndleddet. Om natten til søvnregistrering kan den placeres i en holder omkring håndleddet. Holderen følger med Fitbit One.
Det er muligt at opsætte en stille alarm, hvilket vil sige, at aktivitetsmåleren begynder at vibrere på et udvalgt tidspunkt.
Alt i alt er Fitbit One en glimrende aktivitetsmåler, som er præcis og brugervenlig.
Bemærk, at apps til Fitbit ikke er på dansk. De fungerer dog udmærket på engelsk.
Jawbone UP3
Jaw Foto: Forbrugerrådet Tænk
Fundet til 1173 kroner.
Den samlede bedømmelse er:
God (69 ud af 100)
Forbrugerrådet Tænk skriver:
Jawbone UP3’s store styrke er brugervenligheden. Det er meget nemt at koble mobiltelefonen trådløst sammen med aktivitetsmåleren og forstå de data, som præsenteres på skærmen. Det halter dog lidt med præcisionen, hvor der især er udfordringer omkring målinger af cykling og løbeture.
Aktivitetmålerens batteri har fået vurderingen "god" i næsten alle vurderingsparametre, men dens 'indre funktioner' såsom smart ur-funktionen og forbindelsesmuligheder trækker ned. Her har den samlet set fået vurderingen "under middel".
Garmin Vivofit 2
Garmin Foto: Forbrugerrådet Tænk
Fundet til 599 kroner.
Den samlede bedømmelse er:
God (66 ud af 100)
Forbrugerrådet Tænk skriver:
Garmin Vivofit 2 er en aktivitetsmåler på det jævne. Brugervenligheden er middelmådig, og den har i flere situationer svært ved at måle præcist – især i hverdagssituationer, hvor man går rundt med måleren derhjemme. Aktivitetsmåleren har også en skærm, men den er heller ikke fantastisk.
Aktivitetmålerens batteri har fået vurderingen "meget god", mens brugervenligheden, og apparatets indbyggede funktioner har fået vurderingen "mindre god".
Sony Smartband 2
Sony Foto: Forbrugerrådet Tænk
Fundet til 929 kroner.
Den samlede bedømmelse er:
God (63 ud af 100)
Forbrugerrådet Tænk skriver:
Sony SmartBand 2 er en middelmådig aktivitetsmåler, og målingerne er ikke helt præcise. Det værste er en lav batterilevetid sammenlignet med konkurrenterne. Desuden er opsætningen af aktivitetsmåleren bøvlet, og app’en er ikke særlig god.
Sony Smartband 2 får overordnet set en god vurdering på armbåndets aktivitetsfunktioner, men brugervenligheden, batteriet og app-delen trækker ned. Her får apparatet vurderingen "middel", mens aktivitetsmåleren fra Sony får vurderingen "under middel", når det gælder armbåndets "indbyggede funktioner".
Xiaomu Mi Band
Dumpet Foto: Forbrugerrådet Tænk
Fundet til 304 kroner.
Den samlede bedømmelse er:
God (58 ud af 100)
Aktivitetsmåleren Xiaomu Mi Band er samlet set blandt de fem dårligste blandt de 33 apparater, som Forbrugerrådet Tænk har testet.
Forbrugerrådet Tænk skriver:
Xiaomi Mi Band er uden tvivl den dårligste af de fem modeller, og den er ikke særlig præcis. Den måler 87 procent forkert, når det gælder kalorieforbrænding under cykling. Brugervenligheden er lav, og det kan være svært at synkronisere data fra aktivitetsmåleren til ens mobiltelefon. Appen er også den dårligste blandt de fem aktivitetsmålere.