TV 2 afslører ulovlige produkter: Står de også hjemme hos dig?

TV 2 jager ulovlige og potentielt skadelige deodoranter i danske butikker. Hver tredje butik går i fælden.

Du bør kunne stole på, at varerne i de danske butikker er lovlige, men det er desværre ikke altid tilfældet, når det gælder deodoranter.

I TV 2-programmet 'Spiegelhauer i forbrugernes tjeneste' går værten, Morten Spiegelhauer, på jagt efter ulovlige spraydeodoranter i de danske butikker - og finder dem.

En stikprøvekontrol i 37 af landets butikker og supermarkeder viser, at mere end hver tredje af disse har spraydeodoranter med det kemiske stof triclosan stående på hylderne - og dét er ulovligt.

I alt går 12 butikker i 'fælden'.

Se med i aften klokken 21.25, når programmet sendes på TV 2.

Supermarkedskæderne Føtex, Bilka og Kvickly, dagligvarekæderne Fakta, Netto og Normal, Illum, Magasin, Matas og Sephora og to netbutikker, www.gucca.dk og www.senseoutlet.dk, har alle de ulovlige spraydeodoranter stående.

For flere af butikkerne er det ikke første gang, at de er blevet afsløret i at sælge spraydeodoranter med triclosan.

Nederst i artiklen kan du se en liste over de ulovlige deodoranter, som TV 2 har fundet.

Mistænkt for at være hormonforstyrrende

Christel Søgaard Kirkeby, der er projektleder i Forbrugerrådet Tænk, finder det kritisabelt.

For problemerne med triclosan har været kendt i mange år, lyder det.

Miljøstyrelsen, der er tilsynsførende myndighed på området, har i mere end 15 år anbefalet, at man helt undgår triclosan som forbruger.

Stoffet er skadeligt for miljøet og er mistænkt for at være hormonforstyrrende, og så risikerer man at udvikle resistens hos bakterier, hvis man bruger det.

He er Miljøstyrelsens anbefalinger

  • Undgå tandpasta og deodoranter med triclosan.
  • Særligt til gravide: Vælg svanemærkede produkter (er fri for triclosan).
  • Undgå sportstøj, der markedsføres med at være ”antibakterielt”, ”bakteriehæmmende”.

- Så det undrer mig, at vi endnu har ulovlige produkter med det her stof på markedet, siger Christel Søgaard Kirkeby til TV 2.

Miljøstyrelsen har efter TV 2's afsløring kontaktet butikkerne og bedt dem om at fjerne de ulovlige produkter fra hylderne - for flere af butikkerne er det anden gang på under et år, at de får dén besked.

Det er ikke første gang

I marts måned viste en stikprøvekontrol foretaget af Forbrugerrådet Tænk, at Føtex, Bilka og Normal og Sephora havde spraydeodoranter med triclosan stående på hylderne.

Også dengang bad Miljøstyrelsen butikkerne om at fjerne produkterne fra hylderne - omgående - og butikkerne fjernede derefter de spraydeodoranter, som Forbrugerrådet Tænk havde fundet.

TV 2s kontrol afslørede dog, at man stadig kunne finde ulovlige produkter på hylderne.

Butikkerne beklager - igen

Samtlige butikker beklager det nye fund af spraydeodoranter med triclosan.

Coop, der ejer Fakta og Kvickly, har fjernet de ulovlige produkter, der stammer fra den samme leverandør, som Coop nu har givet en bøde, lyder det.

Og hos Dansk Supermarked, der ejer Føtex, Bilka og Netto, lægger pressechef Mads Grand sig fladt ned og beklager.

Her vil man for fremtiden låse stregkoderne på de varer, der er erklæret ulovlige, så de ikke længere vil kunne sælges i butikkerne.

- Det er en klar fejl fra vores side, og det er naturligvis ikke godt nok i de butikker, hvor det har været tilfældet, siger Mads Grand til TV 2.

Fra alle butikker lyder det, at man kan få sine penge tilbage, hvis man har købt en af de ulovlige deodoranter og returnerer den.

Her er branchens svar

Kosmetikindustriens brancheforening SPT, der informerer producenterne om, hvad de må komme i deodoranterne, ønsker ikke at medvirke i TV 2s program.

Dog har brancheforeningens administrerende direktør, Helle Fabiansen, denne skriftlige kommentar til det nylige fund af ulovlige deodoranter i butikkerne:

- I SPT er det vores opgave at informere vores medlemmer om, hvilke regler og love der gælder på kosmetikområdet, herunder hvilke stoffer, der ikke er lovlige at anvende. Triclosan er ikke tilladt at bruge i spraydeodoranter, og det er vores medlemmer naturligvis grundigt informeret om, lyder det fra SPT.