Forbrug

Nu skal 200 millioner kroner fordeles: Tast din adresse - kan du få billigere bredbånd?

Der er bedre internet på vej til danskere i yderområderne. Claus Fisker / Scanpix Danmark

Regeringen har afsat 200 millioner kroner til en ny bredbåndspulje, der skal sikre bedre dækning og hurtigere internet. Nu kan du søge.

I april indgik regeringen en bred politisk aftale, hvor der blev afsat i alt 200 millioner kroner til en pulje, der skal sikre bedre bredbånd til bolig- og sommerhusområder og virksomheder i Danmark.

Vil man vil have fingrene i de mange millioner, er det i dag, man skal til tasterne.

I dag, torsdag klokken 16.00, åbner den såkaldte bredbåndspulje for ansøgninger fra områder med dårlig dækning, skriver Energi-, Forsynings-og Klimaministeriet i en meddelelse.

Læs mere om puljen

Fakta

  • Puljen er på i alt 200 mio. kr. I 2016 er der afsat 80 mio. kr., mens der i 2017-2019 er afsat 40 mio. kr. hvert år.  
  • Der kan gives tilskud til infrastruktur, der vil kunne levere 100 Mbit/s download og 30 Mbit/s upload i 2020.
  • Tilskud tildeles på baggrund af objektive kriterier.
  • Bredbåndspuljen er en del af regeringens aftale om ”Vækst og udvikling i hele Danmark”.
  • Puljen er en forsøgsordning. Effekten evalueres i 2017, hvorefter det besluttes, om midlerne for 2018 og 2019 skal udmøntes.

Kilde: Energistyrelsen

25.000 kan få støtte

Bredbåndspuljen giver mulighed for at søge om økonomisk støtte til bredbåndsprojekter i lokalområder, hvor der i dag er meget dårlig dækning, og hvor der ikke er udsigt til, at der kommer bedre dækning i de nærmeste år.

Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt opfordrer alle dem, der i dag lever med dårlig bredbåndsdækning, til at søge.

- Jeg forventer, at mellem 4.000 til 25.000 boliger, virksomheder eller sommerhuse kan få hjælp fra puljen, så det er bare med at komme i gang med at se på, hvordan man kan ansøge puljen, siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt.

På Energistyrelsens hjemmeside kan man fra klokken 16.00 se på et kort, om man kan få et tilskud. De adresser, der er markeret med en gul eller rød prik, kan søge.

Der kan kun søges støtte til de adresser, der er markeret med en gul eller rød prik. Kortlægningsmetoden er ikke 100 procent præcis, da der kan være mindre unøjagtigheder i indberetningerne og koblingen med BBR-registeret, skriver Energistyrelsen.

Kortet kan du finde her

Du skal selv betale 2.000 kroner

Alene i år er der afsat 80 millioner kroner til projektet, mens der i 2017-2019 er afsat 40 millioner kroner hvert år, som man kan søge om. 

Ifølge Energi-, Forsynings-og Klimaministeriet gives pengene som et tilskud - målrettet sammenhængende områder af boliger, virksomheder og/eller sommerhuse, der ikke har adgang til maksimalt 10 Mbit/s download og 2 Mbit/s upload.

Derudover er det en forudsætning for at søge om tilskud, at der en egenfinansiering på minimum 2.000 kroner for hver adresse, der søges om tilskud til, lyder det.

Ansøgninger om støtte fra bredbåndspuljen skal indgives på Energistyrelsens tilskudsportal.