Forbrug

Skadelige kasseboner gjort ulovlige – nu skal de skiftes ud

Nu er det slut med de karakteristiske glinsende kasseboner i de danske butikker.

EU-landene er netop blevet enige om med et nyt forbud, der sætter en stopper for brugen af bisphenol A i kasseboner – såkaldt termopapir.

Det skriver Miljø – og Fødevareministeriet i en pressemeddelelse.

Baggrunden er, at de nu forbudte kasseboner - der er kendetegnet ved deres glinsende papir - har vist sig at udsætte forbrugerne for stoffet bisphenol A ved kontakt, lyder det.

Det er problematisk, da Bisphenol A kan skade evnen til at få børn, og det er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Om to til tre år skal stoffet være helt væk.

Sådan bliver det udfaset

Forbuddet træder i kraft 36 måneder efter offentliggørelse i EU tidende, hvilket finder sted, når Kommissionen endeligt vedtager forbuddet. Forslaget sendes nu til Råd og Parlament til kontrol af, om Kommissionen har overtrådt sine beføjelser. Råd og Parlament har 3 måneder til dette, hvorefter Kommissionen formelt vedtager forbuddet. Denne proces tager op til i alt et halvt år, så realistisk træder forbuddet i kraft om cirka to år.

Kilde: Mijø- og Fødevarestyrelsen

Det er allerede forbudt i flere produkter

Stoffet har været forbudt i Danmark i emballage og beholdere til fødevarer siden 2010, som børn under tre år kan komme i kontakt med – og stoffet har siden 2011 været forbudt i sutteflasker i EU.

Og netop derfor skal det nu ud af alle butikker i Europa, lyder det fra Miljø- og Fødevareministeriet.

Der findes ikke præcise tal for, hvor mange der stadig bruger bonpapir, der indeholder bisphenol A, men ifølge den seneste europæiske opgørelse fra 2013 udgjorde bisphenol A mere end 70 procent af den totale mængde termopapir.

Her skal bonerne udfases

Tallet er alt andet lige faldet betydeligt siden.

Ifølge Miljø- og Fødevareministeriet er flere af de danske supermarkedskæder allerede begyndt at udfase brugen af de nu forbudte boner, og en rundringning til flere af de største kæder bekræfter dette billede.

Hos Coop Danmark A/S, der er den største detailhandelsvirksomhed i dansk dagligvarehandel, har man udfaset bisphenol A i kasseboner for flere år siden. Det samme har Rema1000.

Dansk Supermarked fortsat bruger de glinsende kasseboner.

De må nu finde en anden løsning.

Ifølge Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen er de nye regler med til at skabe balance i konkurrencesituationen.

- Jeg er selvfølgelig glad for, at flere supermarkedskæder går foran med en frivillig udfasning, men det skaber en ulige konkurrencesituation, hvis ikke alle er med. Derfor er jeg meget tilfreds med, at det nu er lykkedes at få vedtaget et EU-forbud mod brugen af stoffet i termopapir - inklusiv kasseboner. Når vi skal lave love og regler for problematiske kemikalier, er vores vigtigste og bedste værktøj EU. Mange af de varer, vi køber i Danmark, er produceret i udlandet – og derfor beskytter vi danske forbrugere bedst ved at skabe gode fælles EU-regler, lyder ministerens kommentar til de nye regler.