Forbrug

Konspirationsteorier om Pokémon Go: Masseovervågning eller kapitalistisk værktøj?

Hvis du jagter Pokémoner, så ved CIA måske alt om dig. I disse dage bugner internettet med konspirationsteorier om det populære mobilspil Pokémon Go.

Frem med sølvpapirshatten! Det populære mobilspil Pokémon Go får ikke kun spillerne ud af døren, det sætter også gang i en masse konspirationsteorier omkring, hvad spillets skjulte agenda mon kan være.

Herunder kan du læse et udvalg af de konspirationsteorier, der florerer på internettet.

På alt fra Twitter og Facebook til seriøse online debatforummer diskuteres der mulige hemmelige bagmænd bag Pokémon Go, og hvordan vi vil blive udnyttet, igennem de mange informationer, som spillet i princippet kan indsamle.

Der findes især konspirationsteorier omkring Pokémon GO’s privatlivspolitik.

For at kunne spille Pokémon Go, skal spillet have adgang til din Google-konto. Men hos Niantic, der er firmaet bag, har de sidenhen forklaret, at det ikke var meningen, og at de arbejder på at løse problemet.

På hjemmesiden Reddit sår flere brugere nu tvivl om, det virkelig var en fejl fra firmaets side. I privatlivspolitiken står der for eksempel:

”Vi kan videregive oplysninger om dig (eller barn i din varetægt), som er i vores besiddelse eller kontrol, til offentlige eller retshåndhævende myndigheder eller private parter.”

CIA bruger Pokémon Go til masseovervågning

Den måske mest gennemdiskuterede konspirationsteori omkring Pokémon Go er, at CIA bruger spillet til at holde øje med os alle sammen. Hjemmesiden Gawker udgav i sidste uge en artikel, hvori de spekulerer i præcis denne konspirationsteori. 

Spillet er lavet for at holde opstand nede i USA i forbindelse med de seneste skyderier

Andre spekulerer i, at det er den amerikanske regering, der står bag lanceringen af Pokémon Go, for at få folk til at fokusere på andre ting end de seneste skyderier i landet.

Lobbyisme for kapitalisme der skal få os til at besøge bestemte butikker

Der bliver allerede nu spekuleret i, hvordan Pokémon Go kan blive brugt af butikker til at tiltrække flere kunder. Forbes har for eksempel skrevet en artikel, der instruerer butiksejere i, hvordan de kan tiltrække Pokémoner og på den måde blive aktraktive for kunder.

Det er telefonselskabernes der prøver at få os til at bruge mere data

På twitter spekuleres i, at det er telefonselskaberne, der har hemmelige aktier i Pokémon Go, da man som spiller bruge store mængder data. Der er dog ikke så mange, der virker til at have tænkt over, at rigtig mange af os - i hvert fald i Danmark - efterhånden har abonnementer med fri data.

Det er Michelle Obamas måde at få unge til at komme udenfor

Hvis de tidligere konspirationsteorier ikke har været skøre nok, så kommer her en teori, de færreste nok egentlig tror på, men som får Twitter til at grine.

Michelle Obama, der står bag kampagnen ”Let’s Move!”, der betyder, ”lad os røre os”, skulle ifølge denne konspirationsteori have orkestreret tilblivelsen af Pokémon Go for at få børn og unge til at røre sig.

Ligesom at dette er en af de mest skøre teorier, er det måske også en af de mest harmløse.

Eller måske er det bare din psykotiske kæreste, der er på "spil"?

Ja, bare sådan for at holde styr på, hvad du laver foreslåer denne twitter-bruger.

Hvis du oven på denne omgang spekulationer, har brug for lidt Pokémon-fakta, så test din viden i denne quiz: