Forbrug

Solcreme med høj faktor giver falsk tryghed: Faktor 15 er nok

Det er spild af penge at bruge solcreme med faktor 50. Hvis du husker at smøre dig flere gange om dagen, er faktor 15 nok.

Det er ikke solcremens faktor, der er afgørende for din beskyttelse mod de farlige uv-stråler, som er dem, der kan give hudkræft. Det er derimod afgørende, hvor ofte du smører dig ind.

Du skal - ifølge hudeksperter - smøre dig hver tredje time, uanset hvilken faktor du bruger, skriver Jyllands-Posten.

- Man bør ikke bruge solcreme som en undskyldning for at være længe i solen, siger Anne Braae Olesen, overlæge i hudsygdomme fra Aarhus Universitetshospital, til Jyllands-Posten.

Hun går så langt som at kalde solcreme med høj faktor for falsk tryghed. Mange tror nemlig, at de er godt dækket ind med en faktor 50, hvis de smører sig godt ind i den, før de tager på stranden.

Minimal forskel på faktor 50 og faktor 15

Over de senere år er salget af solcreme med faktor 30 eller 50 steget, og det er på trods af, at det slet ikke er nødvendigt. I Danmark kan du nemlig sagtens klare dig med en faktor 15, hvis du husker at smøre dig ind med den ofte og med en portion svarende til en håndfuld. Faktor 15 er også den faktor, Kræftens Bekæmpelse anbefaler i Danmark.

Grunden til, at du godt kan klare dig med en faktor 15, er, at bekyttelsen mod de farlige uv-stråler stort set er ens uanset faktor. Faktor 50 beskytter cirka 98 procent mod uv-stråling, mens en faktor 15 beskytter 93 procent. Altså er der ikke meget forskel på de to - andet end prisen. Solcreme med faktor 50 er nemlig væsentlig dyrere end solcreme med faktor 15. 

Selvom salget af solcreme med høj faktor er steget, er antallet af hudkræfttilfælde da også støt stigende med 15.000 om året. Hudlæge Anne Braae Olesen mener, at korrekt brug af solcreme og lavere priser kan ændre i kurven. Men den største effekt vil komme, hvis vi ser en ændring i skønhedsidelet, hvor det solbrune look ofte dyrkes.