Lokker penge fra danskerne på nettet – og flere går i fælden
Reklamerne på de digitale medier er eksploderet de seneste par år. Flere får invaderet privatlivet eller falder i de såkaldte abonnementsfælder.
Det nærmest vælter ind med spammails og digitale annoncer ude i de danske husstande - og med dem de såkaldte abonnementsfælder.
På kun fem år er antallet af afsluttede sager om digital markedsføring hos Forbrugerombudsmanden tredoblet.
Det skriver magasinet Forbrugerrådet Tænk, der netop er kommet på gaden.
Forbrugerne falder i fælden
Typisk omhandler sagerne konkurrencer på nettet, hvor forbrugerne ikke mener, at de har afgivet samtykke til at blive kontaktet af utallige erhvervsdrivende.
Men der findes også grove eksempler på, at forbrugerne bliver direkte snydt.
Det fortæller Ulrika Folkmann-Schjerbeck, der er specialkonsulent hos Forbrugerombudsmanden, til Forbrugerrådet Tænk.
- De skjuler oplysninger om et abonnement et eller andet sted på hjemmesiden, og så går de ud med et godt tilbud som eksempelvis en iPhone til en krone. Og fordi folk tror, de er særligt udvalgt, eller bliver fanget af en stemning, får de ikke tjekket vilkårene, siger hun.
Hos Forbrugerombudsmanden modtager man mellem 30 og 40 henvendelser om abonnementsfælder hver måned - grove overtrædelser, hvor virksomheder bevidst prøver at narre penge fra forbrugerne.
Forbrugerombudsmandens specialkonsulent vurderer dog, at det kun er toppen er isbjerget.
Fænomenet 'abonnementsfælder' er vokset markant de seneste to år - og indtil videre er otte sager blevet afsluttet med en bøde.
- Selvom vi får op mod 40 klager hver måned, er det kun et fåtal, der når hen til os. Der er mange, der ikke klager. Det er vores erfaring, at de er flove over, at de er røget i en abonnementsfælde, men det skal de ikke være, for det kan altså ske for selv den bedste, siger Ulrika Folkmann-Schjerbeck.
Tjener op til 100 kroner per styk
De fleste sager, som Forbrugerombudsmanden behandler, drejer sig dog om konkurrencer på nettet, hvor forbrugerne ikke mener, at de har afgivet samtykke til at blive kontaktet af erhvervsdrivende, der alle vil 'sælge' dem noget.
Det skyldes, at det tilsyneladende er en god forretning for virksomhederne.
De tjener penge på at indhente samtykke, såkaldte ‘leads’ eller ‘permissions’, der kan videresælges til andre virksomheder. Og dét er der penge i, lyder det.
Prisen for sådanne ‘leads’ kan ifølge Forbrugerombudsmandens oplysninger nemlig variere mellem en krone per styk til flere hundrede kroner per styk.
Her kan du se, hvad du kan gøre for at slippe ud af en abonnementsfælde: