Lokker penge fra danskerne på nettet – og flere går i fælden

Reklamerne på de digitale medier er eksploderet de seneste par år. Flere får invaderet privatlivet eller falder i de såkaldte abonnementsfælder.

Det nærmest vælter ind med spammails og digitale annoncer ude i de danske husstande - og med dem de såkaldte abonnementsfælder.

På kun fem år er antallet af afsluttede sager om digital markedsføring hos Forbrugerombudsmanden tredoblet.

Det skriver magasinet Forbrugerrådet Tænk, der netop er kommet på gaden.

Forbrugerne falder i fælden

Typisk omhandler sagerne konkurrencer på nettet, hvor forbrugerne ikke mener, at de har afgivet samtykke til at blive kontaktet af utallige erhvervsdrivende.

Så mange sager modtager Forbrugerombudsmanden

I 2015 blev der afsluttet 2.478 sager om markedsføring.

Til sammenligning afsluttede Forbrugerombudsmanden 826 sager i 2010.

Forbrugerombudsmanden modtog sidste år 29.180 mails om spam-mails.  I 2014 kom der 19.886 mails til spampostkassen.

Kilder: Forbrugerombudsmanden / Forbrugerrådet Tænk

Men der findes også grove eksempler på, at forbrugerne bliver direkte snydt.

Det fortæller Ulrika Folkmann-Schjerbeck, der er specialkonsulent hos Forbrugerombudsmanden, til Forbrugerrådet Tænk.

- De skjuler oplysninger om et abonnement et eller andet sted på hjemmesiden, og så går de ud med et godt tilbud som eksempelvis en iPhone til en krone. Og fordi folk tror, de er særligt udvalgt, eller bliver fanget af en stemning, får de ikke tjekket vilkårene, siger hun.

Hos Forbrugerombudsmanden modtager man mellem 30 og 40 henvendelser om abonnementsfælder hver måned - grove overtrædelser, hvor virksomheder bevidst prøver at narre penge fra forbrugerne. 

Forbrugerombudsmandens specialkonsulent vurderer dog, at det kun er toppen er isbjerget. 

Fænomenet 'abonnementsfælder' er vokset markant de seneste to år - og indtil videre er otte sager blevet afsluttet med en bøde.

Bøde på 80.000 kroner: EMG Service

EMG Service blev i 2015 idømt en bøde på 80.000 kroner for vildledende markedsføring i flere kampagner. Virksomheden lovede, at forbrugerne kunne vinde et rejsegavekort, hvis de deltog i en konkurrence. Det fremgik dog ikke tydeligt, at man ved deltagelse i konkurrencen samtidig blev medlem af en radioklub til 199 kroner om måneden.

Kilder: Forbrugerrådet Tænk / Forbrugerombudsmanden

- Selvom vi får op mod 40 klager hver måned, er det kun et fåtal, der når hen til os. Der er mange, der ikke klager. Det er vores erfaring, at de er flove over, at de er røget i en abonnementsfælde, men det skal de ikke være, for det kan altså ske for selv den bedste, siger Ulrika Folkmann-Schjerbeck.

Tjener op til 100 kroner per styk

De fleste sager, som Forbrugerombudsmanden behandler, drejer sig dog om konkurrencer på nettet, hvor forbrugerne ikke mener, at de har afgivet samtykke til at blive kontaktet af erhvervsdrivende, der alle vil 'sælge' dem noget.

Det skyldes, at det tilsyneladende er en god forretning for virksomhederne.

Bøde på 190.000 kroner: Orville Media

Orville Media fik i 2015 en bøde på 190.000 kroner for vildledning. Forbrugere blev lovet gratis gaver – for eksempel kaffe, høretelefoner eller et par mærkesko – hvis de deltog i en livsstilsundersøgelse eller ansøgte om at blive produkttestere. Orville Media oplyste imidlertid ikke forbrugerne klart og tydeligt om, at de samtidig blev tilmeldt et løbende betalingsabonnement til flere hundrede kroner per måned.

Kilder: Forbrugerrådet Tænk / Forbrugerombudsmanden

De tjener penge på at indhente samtykke, såkaldte ‘leads’ eller ‘permissions’, der kan videresælges til andre virksomheder. Og dét er der penge i, lyder det.

Prisen for sådanne ‘leads’ kan ifølge Forbrugerombudsmandens oplysninger nemlig variere mellem en krone per styk til flere hundrede kroner per styk.

Her kan du se, hvad du kan gøre for at slippe ud af en abonnementsfælde: