Forbrug

Ny trend: Unge bytter likes for ting

"Hvis jeg får 500 likes på dette billede, får jeg så en gratis pizza?" Unge er begyndt at bytte Facebook likes for mad og skønhedsprodukter.

250 likes for en pizza, 500 likes for en durum eller 1500 likes for en spraytan. Inde i lukkede grupper på Facebook er unge begyndt at bytte 'synes godt om' tilkendegivelser med materielle goder.

Normalt koster det penge, når du vil købe fastfood eller skønhedsbehandlinger, men over hele Danmark er unge begyndt at skaffe firmaer 'synes godt om'-tilkendegivelser på Facebook, for at få de ting, de gerne vil have.

Inde i en lukket gruppe har Christ lagt et billede op, hvor han efterspørger en Iphone 6s.

Han har skrevet til en elektronikforretning og spurgt dem, om han må få en Iphone 6s, hvis han får 1500 likes på et billede af samtalen. Elektronikforretningen svarer, at han har indtil på lørdag.

Han deler et screenshot samtalen med teksten "FAM!!! Har brug for jeres hjælp!!", og har nu fået 1400 likes.

Sager som disse spreder sig i øjeblikket som ringe i vandet på sociale medier.

Likes som valuta.

TV 2s faste ekspert i digital kommunikation Benjamin Rud Elberth er ikke overrasket over udviklingen.

- Unge ser likes som en helt anden valuta end os. De er opfostret med at ting kan gøres op i følgere og likes, og at man derfor han handle med den valuta, siger han.

At relationer kan blive en valuta, kan godt blive en glidebane.

Søren Schultz Hansen,  forsker, ekstern lektor på CBS og forfatter til bogen ‘Digitale indfødte på job’

Han bliver bakket op af Søren Schultz Hansen, der er forsker, ekstern lektor på CBS og forfatter til bogen ‘Digitale indfødte på job’.

- Det er sket da likes er noget man kan tælle. Det er kvantificerbart. Så det er selvfølgelig snublende nært, at det bliver til en reel valuta, siger Søren Schultz Hansen.

Søren Schultz Hansen kan se en problematik i, at de sociale relationer, som likes står for, pludselig kan blive en valuta.

- Selvfølgelig er der ricisi. Der er noget ved, at alt pludselig kan blive en valuta. At relationer kan blive en valuta, kan godt blive en glidebane, siger Søren Schultz Hansen.

Eksperimenterer med mediet

Benjamin Rud Elberth ligger vægt på, at unge, der er vokset op med sociale medier, ser på medierne på en anden måde end voksne, og at det for eksempel er sværere at få unge til at like og dele et billede. Ældre mennesker liker bare løs, fortæller han.

De unge ved, hvad deres like er værd, og derfor udfordrer de mediet, mener Benjamin Rud Elberth.

- De eksperimenterer jo med mediet, siger han, og bliver bakket op af Søren Schultz Hansen:

- Hvorfor i alverden skulle de ikke gøre det. Det er jo en nem måde at få noget, som man ønsker sig, uddyber han.