Forbrug

Her er de begyndt med juleslik på hylderne - og du er selv ude om det

Det kan godt være, at sommeren ikke vil slippe taget i os, men nu er det snart jul igen. I hvert fald ser det sådan ud i visse butikker.

Der er tre måneder til jul. Men i Fleggaards grænsebutikker kan man allerede købe juleskum, chokoladejulekalendere, X-mas, Harboe Julebryg, snebolde, julestokke og små chokoladedimser med likørfyld - for ikke at glemme lyskæder til haven. 

Og traditionen tro melder spørgsmålet sig: Falder butikkernes juleri ikke tidligere og tidligere? 

- Det er der helt sikkert nogen, der vil mene. Jeg er tilbøjelig til at give dem ret, lyder det fra butikskædens administrerende direktør, Mike Simonsen. 

Sandalklædte kunder køber juleskum

Julevarerne begyndte allerede at stimle sammen på hylderne i Fleggaard for to uger siden, i uge 37. Det er to uger tidligere end de forrige år. 

Julevarerne begyndte allerede at brede sig på hylderne i Fleggaards grænsebutikker for to uger siden.

Hvorfor juler I så tidligt? 

- Det gør vi for at tilfredsstille vores kunder og skabe omsætning. Kommer der forepørgsler, lytter vi. Når vi tror, at noget kan sælges, prøver vi det gerne af, siger Mike Simonsen. 

- Jeg kan sagtens forstå, at det kan virke underligt at købe juleskum eller julekalendere iført sandaler, shorts og t-shirts. Men når jeg så kigger på omsætningen, glæder jeg mig over, at vi har solgt rigtig fint af julevarerne. Og det er jo det, købmandsskab handler om: At have de varer på hylderne som kunderne gerne vil købe.

Brunkagerne venter lige om hjørnet

Man kan handle i fred for brunkager og nisse-slik i de danske dagligvarebutikker i små to uger endnu. 

I uge 41 følger både Coop og Dansk Supermarked trop og får de første julevarer på hylderne. Og det er hverken før eller senere end normalt. 

- Det er faktisk en sejlivet myte, at vi begynder tidligere for hvert år, svarer Kasper Reggelsen, kommunikationskonsulent for Dansk Supermarked, der blandt andet står bag Netto, Føtex og Bilka. 

Et spørgsmål om logistik

Hos Coop er der heller ingen slinger i valsen: De første julevarer kommer i Brugsen, Kvickly, Irma og Fakta otte uger før jul - som altid. 

- Det er ting som lys og servietter, fortæller Jens Juul Nielsen, informationsdirektør hos Coop, og uddyber: 

- Der er to årsager til, at det hele ikke først kommer i løbet af december: For det første er det så store mængder, at det logistisk vil være vanskeligt at sende det ud på samme tid. Og for det andet gør konkurrencen, at ingen butikskæder vil komme meget senere end andre af frygt for at gå glip af omsætning. 

Der er ganske vist stadig blade på træerne et godt stykke tid endnu, men du kan allerede købe lyskæder i Flegaards grænsebutikker.

Det får ham dog ikke til at skynde på leverancerne af julestads, at grænsebutikkerne allerede er tyvstartet, forsikrer Jens Juul Nielsen fra Coop.

Kunderne er ude i god tid

Er der virkelig nogen, der køber chokoladekalendere og julebryg på denne tid af året? 

- Ja! Ellers ville vi ikke bruge pladsen på det, forsikrer Mike Simonsen fra Fleggaard.

Butikskæden følger salget dagligt og kan se, at kunderne lægger masser af julevarer i vognene, selvom der er mere end 20 grader udenfor. 

Selvom der altid er mange, der korser sig, når julevarerne begynder at dukke op, er der også kunder, der ligefrem efterspørger dem, lyder det fra butikkerne.

- Kunderne er ude i god tid. Salget af julesager er allerede godt i oktober, når varerne kommer på hylderne. På den måde er kunderne klar til julen og julefrokosterne, som for nogens vedkommende snart står for døren, siger Kasper Reggelsen fra Dansk Supermarked. 

Så før du brokker dig over synet af julestads: Husk, at vi kunder helt selv er ude om det!