Forbrug

Anmeldt til myndighederne: Her er de 14 produkter der snyder forbrugerne

Forbrugerrådet Tænk har netop anmeldt 14 produkter til myndighederne for at mislede danskerne med deres emballage.

’Pizzatopping’ der hovedsageligt består af palmeolie og vand, selv om det ligner revet ost, og en smoothie, der på flasken giver indtryk af at være sund, men som i virkeligheden bedst kan beskrives som en sodavand i forklædning.

En ny undersøgelse foretaget af Forbrugerrådet Tænk viser, at godt 6 ud af 10 forbrugere har følt sig snydt af en fødevareemballage.

Det forarger os forbrugere, og vi mister tilliden til producenterne, når markedsføringen er uærlig.

Anja Philip, formand for Forbrugerrådet Tænk.

Ikke oversælge produkter

Loven siger, at præsentationen af fødevarer samlet set ikke må vildlede forbrugerne.

Først og fremmest peger pilen på producenterne, der skal være ærlige og præcise, når de fortæller, hvad de sælger.

Anja Philip, formand for Forbrugerrådet Tænk.

Forbrugerrådet Tænk har på den baggrund anmeldt i alt 14 produkter fra danske supermarkeder til myndighederne for vildledning.

- Selvfølgelig skal producenter og detailhandel sælge deres produkter til forbrugerne. Men de skal ikke oversælge dem, og det er desværre det, vi kan se, der sker i en række tilfælde. Det forarger os forbrugere, og vi mister tilliden til producenterne, når markedsføringen er uærlig, siger formand for Forbrugerrådet Tænk, Anja Philip.

Fuldkorns fejde

To af de anmeldte produkter er morgenmadsprodukter fra Nestlé, hvor Forbrugerrådet Tænk blandt andet kritiserer producenten for at have et 'fuldkornlogo' på forsiden af deres indpakning.

I et høringssvar som Forbrugerrådet Tænk har fået fra Nestlé, kommer Nestlé til genmæle. De mener ikke, at deres indpakning kan vildlede kunderne, og de lægger især vægt på, at de har haft fuldkornsakset på pakningen i længere tid, end det officielle fuldkornssymbol har eksisteret.

Derudover skriver de, at de ikke brugerer et fuldkornsmærke, men derimod et banner, hvor der fremgår et kornaks, og kun når der er over 8 gram fuldkorn for hver 30 gram portionsstørrelse.

Pizzatopping er ikke ost

Ud over de 14 anmeldte produkter, har Forbrugerrådet Tænk fundet 12 produkter, som de mener, at du som forbruger bliver misledt af.

Disse er ikke anmeldt i denne omgang af forskellige årssager. En af dem kan være, at de tidligere er anmeldt, men at det ikke er fundet judisk muligt at forfølge sagen.

Pizzatopping ligner til forveksling revet ost, den står på køl ved siden af osten, og du ved, at der er ost på toppen af en pizza. Derfor kan du let tro, at pizzatopping er ost.

Pizzatopping er dog alligevel langt fra altid ost. Læser man på varedeklarationen, kan man se, at der for eksempel kun er 14% mozzarella i First Price-pizzatopping, mens det i Falengreens pizzatopping er ugennemskueligt, hvor meget ost produktet egentligt indeholder. Hovedingredienserne er i stedet vand og palmeolie.

- Som I ganske rigtigt skriver, er der ikke ost i pizzatoppingen. Vi angiver derfor ingen steder, at First Price-pizzatopping er lavet på basis af ost, og emballagen kan heller ikke vildlede forbrugerne i den retning," siger Michael Rahbek, head of private label hos Dagrofa, til Forbrugerrådet Tænk.

Juridisk svært

Formanden for Forbrugerrådet Tænk mener ikke, at myndighederne er gode nok til at sætte sig i forbrugernes sted. Det er derfor langt fra sikkert, at anmeldelsen får reelle juridiske følger.

- Desværre ender myndighedernes behandling af klager over markedsføring af fødevarer ofte i juridiske spidsfindigheder i stedet for at handle om, hvordan vi forbrugere faktisk oplever produktet og markedsføringen, når vi står i supermarkedet. Først og fremmest peger pilen på producenterne, der skal være ærlige og præcise, når de fortæller, hvad de sælger, siger Anja Philip.

Nedenfor kan du finde en liste over de anmeldte produkter:

Anmeldte produkter

  1. Nestlé morgenmadsprodukter Lion & Nesquik

    Forbrugerrådet Tænk anmelder 2 morgenmadsprodukter fra Nestlé på grund af deres fuldkornsmærke. De 2 produkter er:

    • Lion
    • Nesquik 

    Forbrugerrådet Tænk skriver som begrundelse:

    "Fuldkornsmærket på disse 2 produkter er lavet af Nestlé selv. Målet med mærket er, at du skal tænke, at produkter med mærket har et højt indhold af fuldkorn og derfor er sundere end andre, tilsvarende morgenmadsprodukter.

    Mærket minder om det officielle Fuldkornsmærke, men det officielle Fuldkornsmærke stiller krav til indholdet af fuldkorn og sukker. Produkterne kan ikke få det officielle mærke, fordi indholdet af fuldkorn for lavt og sukkerindholdet er for højt.

    Lion indeholder 29,7 g sukkerarter/100 g, mens Nesquik indeholder 25,0 g sukkerarter/100 g."

    I et høringssvar som Forbrugerrådet Tænk har fået fra Nestlé, kommer Nestlé til genmæle. De mener ikke, at deres indpakning kan vildlede kunderne, og de lægger især vægt på, at de har haft fuldkornsakset på pakningen i længere tid, end det officielle fuldkornssymbol har eksisteret.

    Derudover skriver de, at de ikke brugerer et fuldkornmærke, men derimod et banner, hvor der fremgår et kornaks, og kun når der er over 8 gram fuldkorn for hver 30 gram portionsstørrelse.

  2. Innocent smoothie plus – Defence og Energise

    Forbrugerrådet Tænk anmelder 2 smoothies fra Innocent:

    • Defence
    • Energize

    Forbrugerrådet Tænk skriver som begrundelse:

    "Navnene på disse 2 smoothies fra Innocent er vildledende. Ordene Defence og Energise antyder nemlig, at produkterne har sundhedsfremmende effekter, og at produkterne dermed er sundt.

    Begge smoothies har dog et højt indhold af sukker (frugtsukker), der gør, at de ernæringsmæssigt er på linje med sodavand."

    TV 2 har forsøgt at kontakte Innocent Danmark for en kommentar uden held.

  3. Pastella grøntsagsbånd

    Forbrugerrådet Tænk anmelder 4 varianter af Pastella grøntsagsbånd for vildledende varebetegnelse:

    • Broccoli og ærter
    • Blomkål
    • Rodfrugt
    • Gulerod

    Forbrugerrådet Tænk skriver som begrundelse:

    "Pastella grøntsagsbånd er nemlig lavet af almindelig pasta tilsat grøntsagspulver og grøntsagspure. Selv om der er tilsat grøntsager, er der kun minimal forskel på næringsindholdet i grøntsagsbåndene og almindelig Pastella båndpasta.

    Grøntsagsindholdet bliver fremhævet på forsiden af pakken, hvor der står ”40 % grøntsager” med stort – og med mindre bogstaver ”grøntsagsindholdet svarer til”. Den fremhævede tekst skaber en forventning om, at produktet  indeholder 60 procent ”almindeligt” pasta, men af  ingredienslisten fremgår det, at produktet faktisk indeholder 69 - 75 procent ”almindeligt” pasta – det er vildledende, mener vi .

    Varebetegnelsen ”grøntsagsbånd” finder vi også vildledende, da det er muligt at købe pasta / grøntsagsbånd lavet udelukkende af grøntsager som for eksempel sojabønner."

    TV 2 har uden held forsøgt at kontakte Orkla Foods Danmark der producerer Pastella for en kommentar.

  4. Roastbeef

    Forbrugerrådet Tænk anmelder disse 6 roastbeef pålæg:

    • 3-stjernet frokost favorit – Roastbeef med knust peber (3-stjernet A/S)
    • Gestus Christianfeld Roastbeef (Produceret for Super Gros a/s)
    • Coop Roastbeef (Fremstillet for Coop Trading A/S af Skare Food A/S)
    • Let krydret roastbeef (Produceret af Skare Food A/S)
    • Pålægs Mesteren Roastbeef (Produceret for SuperGros A/S)
    • Pålækker Delikatesser Roastbeef med groft peber (Tulip Food Company)

    Forbrugerrådet Tænk skriver som begrundelse:

    "Roastbeef er per definition stegt, men roastbeef-pålægget er kogt. Derfor mener vi ikke, at varebetegnelsen ”roastbeef” kan bruges om produktet.

    Roastbeef-pålægget er derudover lavet, så det ser ud som om, det har fået en stegeskorpe. Stegeskorpen er dog lavet af karamelliseret sukker eller knust peber. Det bidrager til at vildlede køberen til at tro, at produkterne er stegt."

    TV 2 har uden held forsøgt at kontakte de nævnte firmaer, der producerer rostbeef, for en kommentar, men til Forbrugerrådet Tænk udtaler Coop, "produktet er ærligt og korrekt mærket med, at kødet er kogt.". Det står på bagsiden af pakken.

Forbrugerrådet Tænks anmeldelse kommer samtidig med deres kampagne ”Ærlig snak eller ren salgsgas?”, der i oktober vil sætte fokus på de mange fødevarer, der desværre ikke altid er, hvad de giver sig ud for.

Artiklen er redigeret den 16.10.16 klokken 10.55 efter at Nestlé kontaktede TV 2 med en kommentar til anmeldelsen.