Auktionshuset

Her bliver Kirsten slemt skuffet: Er mit maleri kun 200.000 kroner værd?

Kirsten havde meget svært ved at skjule sin store skuffelse, da hun fik vurderet et maleri, hun havde arvet efter sin far.

Det er ikke altid nemt at vurdere, hvad tingene er værd.

Det kan 80-årige Kirsten fra Fyn skrive under på.

Hun var sikker på, at hendes sjældne maleri, som hun havde arvet efter sin far, var en mindre formue værd, men det skulle vise sig, at hun tog fejl.

I forbindelse med TV 2-programmet 'Auktionshuset' fik hun vurderet arvestykket - et 73 x 91 centimeter stort oliemaleri af kunstneren Vilhelm Lundstrøm - og vurderingen kom som en stor overraskelse for den ældre kvinde.

Du kan se hendes reaktion i videoen øverst i artiklen

Få dine ting vurderet på TV 2

Bruun Rasmussens eksperter stiller op til en online-auktion den 1. november.

Send billeder og en kort beskrivelse af dine genstande auktion@tv2.dk for at få dem vurderet.

Send tydelige billeder af genstanden taget fra forskellige vinkler og af detaljer. Vedhæft gerne en kort beskrivelse af genstandens detaljer og ophav. Angiv, hvor stor den er. 

Du giver tilladelse til, at Bruun Rasmussen kontakter dig direkte via e-mail med en vurdering. Et udvalg af de indsendte billeder og beskrivelser vil blive brugt i en online-vurdering på www.tv2.dk.

Kirsten bliver slemt skuffet

For fem år siden, havde hun fået maleriet vurderet til at være mellem 500.000 kroner og 1.000.000 kroner værd.

Men ifølge Bruun Rasmussens ekspert, Nadia Sehestedt Juul, var det ikke realistisk, at maleriet kunne indbringe så høj en pris på en auktion.

Bruun Rasmussens ekspert vurderede det til 'kun' at være mellem 150.000 og 200.000 kroner værd - til Kirstens store skuffelse.

Jeg syntes, at det var meget mærkeligt

Kirsten, 80 år

- Om jeg blev overrasket? Det gjorde jeg bestemt.

- Jeg syntes, at det var meget mærkeligt, for det var jo blevet vurderet til forsikringen til over 500.000 kroner, siger Kirsten, der ikke ønsker at hendes efternavn bliver nævnt.

Derfor var vurderingen lavere

Ifølge Nadia Sehestedt Juul er der en god forklaring på den høje vurdering, som Kirsten havde fået tidligere.

Dengang var der nemlig tale om en såkaldt 'forsikringsvurdering'.

- En forsikringsvurdering vil typisk være det dobbelte af en auktionsvurdering, så man sikrer, at kunden altid kan gå ud og genanskaffe sig et tilsvarende maleri uden at tabe penge på det. For hvis kunden ikke har mulighed for at erhverve det på auktion, kan vedkommende gå andre veje, og prisen kan her være højere, forklarer hun.

Efterfølgende gik Kirsten med til at sætte maleriet til salg på auktion med en vurderingspris på mellem 200.000 og 300.000 kroner, men heller ikke det gik som forventet.

- Jeg tog ind for at se auktionen med en veninde, jeg har kendt fra barnsben, så hun kendte også maleriet, og vi havde begge regnet med, at det ville blive solgt for mere end 200.000 kroner, fortæller hun.

Hvis jeg får solgt det her billede, skal min datter have ordnet sine tænder.

Kirsten, 80 år

Pengene skal bruges til datterens tænder

Desværre blev der ikke budt mere end 130.000 kroner for maleriet, og det hænger nu igen på væggen i hjemmet på Fyn.

Prisen er siden sat ned, og nu er Kirsten villig til at sælge det over 100 år gamle oliemaleri for 175.000 kroner.

Pengene vil hun give til sin datter - som et arveforskud.

- Hvis jeg får solgt det her billede, skal min datter have ordnet sine tænder. Det er mange år siden, hun har været til tandlægen, og der er mange, mange huller. På et vist tidspunkt begynder man at tænke på, hvad der egentligt er vigtigst: At sidde og kigge på et billede hver dag, eller om ens datter har det godt? Det må være datteren, der tæller mest, lyder det fra Kirsten.

Herunder kan du teste dig selv. Kan du gætte, hvad tingene er værd?