Forbrug

Fire produkter, der hjælper dig ud af dit mobilmisbrug

TV 2 har samlet tre produkter og en række apps, som kan hjælpe og inspirere dig til et mindre forbrug af din smartphone.

Det kan være skadeligt for både dig og dine omgivelser, hvis du konstant sidder med din smartphone i hånden. 

Det mener psykolog og forfatter bag bogen 'Når mobilen tager magten' Morten Munthe Fenger, som har samlet en lang række forskning, der viser, at der opstår en form for afhængighed, når vi bruger mobilen for meget. 

- Mennesket er et flokdyr, og dybest set bygger behovet for at være på internettet på social angst. Vi er bange for at gå glip af noget. Vi vil ses og føle os accepteret. Det gør os sårbare over for den digitale verden, siger Morten Munthe Fenger og fortæller, at afhængigheden fjerner noget af nærværet fra vores nærmeste, mens vi får sværere ved at føle empati. 

Han bakkes op af hjerneforsker på Københavns Universitet, som sammenligner danskernes forbrug af smartphones med et stofmisbrug

- Du belønner din hjerne, når du går på internettet. Afhængighed er en form for læring, og du har hormoner i din hjerne, som vil fortælle dig, at du er god til det, du er ved at lære. Om det er et kokainmisbrug eller et forbrug af internettet kommer ud på ét, siger han.

For at hjælpe dig med at mindske dit forbrug af din smartphone har TV 2 samlet en række produkter, som kan bruges - eller blot inspirere - dig til at lægge telefonen fra dig. 

Fire produkter, der hjælper dig af med dit mobilmisbrug

 1. Brug apps på telefonen

  Der findes utallige apps, som hjælper dig med at kontrollere dit mobilforbrug. Heriblandt Forest, hvor du ved at plante et virtuelt frø kan indstille den tid, du skal bruge på en bestemt opgave eller begivenhed. Lader du være med at tjekke din mobil i den tid, vokser et træ frem. Kigger du derimod på din telefon, vil træet dø. Lignende apps som Moment, Dinner Time og Off Time hjælper dig med at gøre din telefon utilgængelig, når du gerne vil bruge tid på noget andet. Og bedst af alt: De er alle gratis. 

   

 2. Lås din mobil inde

  Du behøver ikke købe dyrt udstyr for at låse din telefon inde. Men flere producenter er begyndt at udvikle bokse, som du kan tidsindstille. Har du ført låst din mobil ned i boksen og indstillet tiden, kan du ikke åbne den, før tiden er gået. Du kan blandt andet købe boksene gennem DistractaGone og KitchenSafe - sidstnævnte kan også bruges til at låse søde sager inde. 

 3. Brug vibrerende smykker

  De findes i mange former og størrelser, og der er flere virksomheder, som sælger dem. Deriblandt Ringly og Vinaya. Der er tale om vibrerende smykker, som er forbundet til din telefon via Bluetooth. Smykket vibrerer, når du modtager e-mails eller beskeder, så du ikke hele tiden behøver at tjekke din telefon. Prisen ligger i gennemsnit på 1000 kroner. 

 4. Tag en plastik-telefon med ud

  Den er let som en iPhone og ser ud som en iPhone. Men i virkeligheden er det en 'Nophone', en attrap, som bedst kan sammenlignes med el-cigaretter. Den er lavet af plastisk og kan hverken ringe eller gå på nettet. Formålet er, at du lader din mobil blive hjemme og i stedet tager din 'NoPhone' med i lommen, som angiveligt får dig til at føle dig 'mindre nøgen'. NoPhone koster omkring 70 kroner. 

   

Kilder: Ringly.com, thenophone.com, distractagone.com og Apple Store.