Søren Østergaard blev snydt: - Jeg har været i lommen på en svindler

Komikeren Søren Østergaard fik en træls besked i forbindelse med optagelserne til TV 2-programmet 'Auktionshuset'. Han er blevet snydt.

De fleste kender ham som entertainer, men manden bag Cirkus Nemo og adskillige tv-roller, Søren Østergaard, har også et andet skjult ’talent’.

Han samler på gammel dansk kunst, guldaldermalerier.

I tv-programmet ’Auktionshuset’ giver han et sjældent indblik i sin store samling, der tæller store navne som ’Ring’, 'Eckersberg’ og ’Krøyer’.

Eller, det troede han da.

Har været i lommen på en svindler

For i forbindelse med, at Søren Østergaard vælger at sætte tre af sine værker til salg, viser det sig, at ét af dem slet ikke er ægte.

Maleriet af ’P. S. Krøyer’ – et akvarel med et motiv af tre damer – er en forfalskning.

- Jeg vil ikke sige, at jeg blev totalt overrasket, men jeg blev skuffet. Men sådan er det jo at samle på kunst, lyder det fra Søren Østergaard.

Han havde lugtet, at der var ugler i mosen, allerede inden maleriet blev sendt til undersøgelse.

For han havde i sin tid købt det af en mand, der har snydt ham før.

- Jeg har været i lommen på en svindler, der også solgte mig et maleri af guldaldermaleren Wilhelm Bendz – efter min mening, det største kunstneriske geni, der har levet, fortæller komikeren.

Maleriet smed han ud

Det var første gang, at Søren Østergaard blev snydt, men nu har det vist sig, at det ikke var den sidste.

- Det var også af ham, jeg købte min Krøyer af for mange år siden. Bendz-maleriet smed jeg ud, for det mistede al værdi for mig. Dengang blev jeg sur, men Krøyer-maleriet betyder ikke så meget for mig i dag - for det er mange år siden, jeg handlede med ham. Dengang var jeg helt ny som samler. I dag kan jeg godt se, hvad der er skidt og kanel, fortæller han.

Det lykkedes kun Søren Østergaard at få solgt ét af de tre malerier, han satte til salg på Bruun Rasmussens kunstauktion – et maleri af L. A. Ring med titlen ’En dreng, der læser lektier’ fra 1893.

Præmietyren skuffede

Maleriet af L. A. Ring indbragte ham 35.000 kroner, og det er han meget godt tilfreds med.

Til gengæld lykkedes det ikke den kendte komiker at få solgt det kunstværk, som han havde den største forventning til – en tegning af den berømte danske guldaldermaler Christoffer Wilhelm Eckersberg.

Tegningen, der havde den flotte titel ’Udsigt fra "Madonna i Træet" mod det græsk-katolske kloster i Grottaferrata’, var vurderet til 75.000 - 100.000 kroner.

Det var der bare ingen, der ville give, da det kom til stykket.

Nu bliver Eckersberg solgt

Det kom en smule bag på Søren Østergaard, der havde håbet på en pris på mellem 85.000 og 100.000 kroner.

- Det sjove var, at nummeret, inden min auktion kom på, også var en tegning af Eckersberg. Det blev solgt for 400.000 kroner, så jeg begyndte at tænke, at det var en god Eckersberg-dag.

- Den nåede bare ikke så højt op, som jeg gerne ville have, siger han.

Tegningen kommer dog ikke tilbage på Søren Østergaards væg igen.

- Jeg har faktisk ikke fået hentet tegningen endnu, og jeg har allerede fundet en privat køber, der gerne vil købe den til den pris, som jeg gerne vil have for den, så Eckersberg kommer ikke op igen, slutter han.

Det er en svær øvelse at vurdere, hvad ting er værd. Prøv selv. Se her, om du er en ekspert: