Forbrug

Danskerne er helt uenige om julemaden: Se hvem der elsker sylte og hvem der køber færdig risengrød

Sylte til sjællændere og fejder over hvidkål. Der er stor forskel på, hvad danskerne propper i munden i juledagene.

Der er stor forskel på, hvad sjællænderne, sønderjyderne og nordjyderne putter i kurven op mod jul.

Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Her kan du få overblikket over, hvad der hitter i din region.

Sjællænderne elsker snaps og Syddanmark er vilde med medister

I Region Syddanmark bruger husstandene 53 kroner på bayerske, røgede, cocktail- og medisterpølser i december. Landsgennemsnittet er 30 kroner i december, og samtlige af de andre regioner ligger herunder.

Slikforbruget stiger generelt i julemåneden – men familierne i Region Syddanmark er de største slikmunde, og her fordobles slikforbruget i december. Til sammenligning stiger landsgennemsnittet med 34 procent i december.

Når det kommer til den klassiske and, er vi også forskellige. De ferske ænder hitter i hovedstadsområdet, mens de frosne ænder som regel ender på julebordet i Nord- og Midtjylland.

Oksekød i julen er ikke noget for fyn

Oksefileter og entrecote er som noget nyt blevet en del af danskernes julemad.

Forbruget bliver i julemåneden næsten fordoblet i hele landet. Det er dog Region Sjælland, der har det højeste forbrug - det ligger på 49 kroner. 

Fynboerne og sønderjyderne er dog ikke vilde med oksekød i julen. Det laveste forbrug finder du nemlig i Region Syddanmark, som er otte en halv gange lavere end landsgennemsnittet i december.

Grønkål, det kolde bord og blodpølse

I Jylland er der i julen en evig strid over noget så simpelt som kål.

- Der er en fejde mellem Sønderjylland og Nordjylland over stuvet hvidkål. I Norjylland insisterer de nemlig på at putte kanel i retten, fortæller Asmus Gamdrup, der er madhistoriker til TV 2.

Og på Fyn og i Sønderjylland elsker de en god gammel kending.

- Det store kolde bord som vi kender det i dag, har længe været en tradition over det meste af Danmark, men især i Sønderjylland og på Fyn er de vilde med traditionen, siger Asmus Gamdrup.

Før i tiden var det især tilbehøret, der varierede fra region til region.

- Grønlangkål var engang meget populært i hele Danmark. Det, der var forskelligt, var tilbehøret. Foreksempel var blodpølse og bladpølse meget populært på Lolland og Falster, fortæller madhistoriker, Asmus Gamdrup.