Danskerne er helt uenige om julemaden: Se hvem der elsker sylte og hvem der k√łber f√¶rdig risengr√łd

Sylte til sjællændere og fejder over hvidkål. Der er stor forskel på, hvad danskerne propper i munden i juledagene.

Der er stor forskel p√•, hvad sj√¶ll√¶nderne, s√łnderjyderne og nordjyderne putter i kurven op mod jul.

Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Her kan du få overblikket over, hvad der hitter i din region.

Sjællænderne elsker snaps og Syddanmark er vilde med medister

I Region Syddanmark bruger husstandene 53 kroner p√• bayerske, r√łgede, cocktail- og medisterp√łlser i december. Landsgennemsnittet er 30 kroner¬†i december, og samtlige af de andre regioner ligger herunder.

Slikforbruget stiger generelt i julem√•neden ‚Äď men familierne i Region Syddanmark er de st√łrste slikmunde, og her fordobles slikforbruget i december. Til sammenligning stiger landsgennemsnittet med 34 procent¬†i december.

Når det kommer til den klassiske and, er vi også forskellige. De ferske ænder hitter i hovedstadsområdet, mens de frosne ænder som regel ender på julebordet i Nord- og Midtjylland.

Oksek√łd i julen er ikke noget for fyn

Oksefileter og entrecote er som noget nyt blevet en del af danskernes julemad.

Forbruget bliver i julem√•neden¬†n√¶sten fordoblet¬†i hele landet. Det er dog Region Sj√¶lland, der har det h√łjeste forbrug - det ligger¬†p√• 49 kroner.¬†

Fynboerne og s√łnderjyderne er dog ikke vilde med oksek√łd i julen. Det laveste forbrug finder du nemlig¬†i Region Syddanmark, som er otte en halv gange lavere end landsgennemsnittet i december.

Gr√łnk√•l, det kolde bord og blodp√łlse

I Jylland er der i julen en evig strid over noget så simpelt som kål.

- Der er en fejde mellem S√łnderjylland og Nordjylland over stuvet hvidk√•l. I Norjylland insisterer de nemlig p√• at putte kanel i retten, fort√¶ller Asmus Gamdrup, der er madhistoriker¬†til TV 2.

Og p√• Fyn og i S√łnderjylland elsker de en god gammel kending.

- Det store kolde bord som vi kender det i dag, har l√¶nge v√¶ret en tradition over det meste af Danmark, men is√¶r i S√łnderjylland og p√• Fyn er de vilde med traditionen, siger Asmus Gamdrup.

F√łr i tiden var det is√¶r tilbeh√łret, der varierede fra region til region.

- Gr√łnlangk√•l var engang meget popul√¶rt i hele Danmark. Det, der var forskelligt, var tilbeh√łret. Foreksempel var blodp√łlse og bladp√łlse meget popul√¶rt p√• Lolland og Falster, fort√¶ller madhistoriker, Asmus Gamdrup.

Danske julemadstraditioner fordelt på regionerne