Danskerne er helt uenige om julemaden: Se hvem der elsker sylte og hvem der køber færdig risengrød
Sylte til sjællændere og fejder over hvidkål. Der er stor forskel på, hvad danskerne propper i munden i juledagene.
Der er stor forskel på, hvad sjællænderne, sønderjyderne og nordjyderne putter i kurven op mod jul.
Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.
Her kan du få overblikket over, hvad der hitter i din region.
Sjællænderne elsker snaps og Syddanmark er vilde med medister
I Region Syddanmark bruger husstandene 53 kroner på bayerske, røgede, cocktail- og medisterpølser i december. Landsgennemsnittet er 30 kroner i december, og samtlige af de andre regioner ligger herunder.
Slikforbruget stiger generelt i julemåneden – men familierne i Region Syddanmark er de største slikmunde, og her fordobles slikforbruget i december. Til sammenligning stiger landsgennemsnittet med 34 procent i december.
Når det kommer til den klassiske and, er vi også forskellige. De ferske ænder hitter i hovedstadsområdet, mens de frosne ænder som regel ender på julebordet i Nord- og Midtjylland.
Oksekød i julen er ikke noget for fyn
Oksefileter og entrecote er som noget nyt blevet en del af danskernes julemad.
Forbruget bliver i julemåneden næsten fordoblet i hele landet. Det er dog Region Sjælland, der har det højeste forbrug - det ligger på 49 kroner.
Fynboerne og sønderjyderne er dog ikke vilde med oksekød i julen. Det laveste forbrug finder du nemlig i Region Syddanmark, som er otte en halv gange lavere end landsgennemsnittet i december.
Grønkål, det kolde bord og blodpølse
I Jylland er der i julen en evig strid over noget så simpelt som kål.
- Der er en fejde mellem Sønderjylland og Nordjylland over stuvet hvidkål. I Norjylland insisterer de nemlig på at putte kanel i retten, fortæller Asmus Gamdrup, der er madhistoriker til TV 2.
Og på Fyn og i Sønderjylland elsker de en god gammel kending.
- Det store kolde bord som vi kender det i dag, har længe været en tradition over det meste af Danmark, men især i Sønderjylland og på Fyn er de vilde med traditionen, siger Asmus Gamdrup.
Før i tiden var det især tilbehøret, der varierede fra region til region.
- Grønlangkål var engang meget populært i hele Danmark. Det, der var forskelligt, var tilbehøret. Foreksempel var blodpølse og bladpølse meget populært på Lolland og Falster, fortæller madhistoriker, Asmus Gamdrup.