Forbrug

STEM: Synes du også at 1154 kroner pr. barn er for dyr en julegave?

Arkivfoto af pigen Molly, der får sig en julegave Torben Christensen / Scanpix Denmark

I gennemsnit giver vi vores små poder julegaver for 1154 kroner. Det skyldes det økonomiske opsving, mener privatøkonom.

Næsten halvdelen af alle forældre bruger mere end 1000 kroner på julegaver til deres hjemmeboende børn. Det viser en ny undersøgelse, som Megafon har lavet for TV 2. En måling der kommer samtidig med nyheden om, at der aldrig før har været så mange danskere, der har søgt om julehjælp. 

- Det er et ret højt tal. Hvis man har mange børn, så løber det jo hurtigt op, konstaterer Louise Aggerholm, privatøkonom hos Danske Bank.

Det er en positiv indikator, at folk har råd til at give mere i julegave.

Louise Aggerholm, privatøkonom i Danske Bank

46 procent bruger mere end 1000 kroner, og heraf vil hver femte bruge mere end 1500 kroner på deres barn. Det er en stigning på fire procent i forhold til sidste år, hvor Megafon målte på det samme.

Afstemning

Synes du, det er for meget at give sit barn for 1154 kroner?

Flere penge mellem hænderne

Ifølge Louise Aggerholm er årets dyre julegaver et tegn på det generelle økonomiske opsving.

- Folk har flere penge mellem hænderne. Når vi kigger på udviklingen i lønningerne, så vokser de hurtigte end priserne, så derfor er der råd til flere og dyrere julegaver. Samtidig er beskæftigelsen også steget, så folk der ikke havde så mange penge sidste år, har fået det i år, hvis de er kommet i job, siger privatøkonom Louise Aggerholm.

Men der er også en anden vigtig grund til de dyre julegaver ifølge livsstilsekspert Henrik Byager. Julen er jo - som bekendt - også hjerternes fest. 

- Vi lever jo i en epoke, hvor vores forbrug er enormt opdelt. Vi fokuserer og tænker over, hvad vi bruger vores penge på. Hvis det er noget, der er rigtig vigtigt for os, så må vi godt give den gas. Den kategori hører julen til, for julen er jo rodfæstet i Danmark, og så er det børnenes fest. Derfor prioriterer vi julegaverne højt, siger Henrik Byager.

Der vil være iPads under juletræerne

Selvom folk bruger flere penge på børnenes gaver, betyder det ikke, at danskerne optager flere forbrugslån og forgælder sig. Altså er det, set fra et samfundsøkonomisk perspektiv, faktisk rigtig godt, at der ligger gaver for mange tusinde kroner under juletræet.

- Det er en positiv indikator, at folk har råd til at give mere i julegave. For mens folk bruger flere penge, ser vi ikke en stigning i kreditgivningen, så de dyre julegaver er på grund af opsvinget, mener Louinse Aggerholm.

I takt med, at vi får flere penge, er de ting, som børnene ønsker sig, også blevet dyrere.

- Det er for eksempel iPads og anden dyr elektronik, som før har været forbeholdt voksne. Den slags ønsker er ikke noget, vi giver dem i dagligdagen, men til jul vil vi gerne forkæle dem, siger Henrik Byager.