GO'

Emma gik amok og købte 100 gaver til hvert barn: Men hvor mange gaver bør børn få?

Der er en grænse for mængden af pakker under træet, mener familierådgiver Lola Jensen.

Britiske Emma Tapping vil gerne forkæle sine børn til jul. Så meget, at den 36-årige kvinde ifølge BBC har købt omkring 100 gaver til hvert barn i år.

Et billede af hendes juletræ, der næsten er skjult under et farverigt gavebjerg, har sat internettet på den anden ende - året før havde hun købt 85 gaver til hvert barn. 

Men hvor mange gaver er for mange?

Der er en grænse for galskaben, mener familievejleder Lola Jensen, som i 'Go' morgen Danmark' giver sit bud på antallet af pakker, der er passende at give.

Familievejlederen siger, det er et emne, der bliver diskuteret hvert år. 

- Nogen kan tænke "Er det virkeligt nødvendigt?". Men det er blevet mere nødvendigt end nogensinde, for der er så mange tilgange til det her, siger Lola Jensen, men understreger samtidig, at hun ikke kan bestemme over forældre, der synes, at eksempelvis 20 gaver er passende.

Det er ikke nødvendigt med en gaveoverflod juleaften, mener familievejlederen:

- Hvis der skal være en glæde ved at lukke pakken op, hvis der skal være en overskuelighed for barnet, hvis der skal være en forventning til næste gang. 

Så mange gaver er passende

Lola Jensen sætter et tal på, hvor mange gaver, børnene bør få: Otte til 12 pakker fordelt blandt familiens gavegivere. 

Og selv om børnene laver ønskesedler med moderne legetøj, må man gerne gå mod strømmen med nogle af tingene.

- Så gå ned til seks, syv, otte (pakker til barnet, red), og så må der godt komme en gammeldags togbane ind eller nogle ting til køkkenet, der er lidt slidt, men som er smaddergod leg bagefter. Eller et kasseapparat og varer, som man kan supplere med dagligdagens tomme kartoner. 

- Der er timevis af leg til det i januar og februar måned, siger hun. 

Har jeg sagt, jeg ønsker mig en bog?

Lola Jensen har selv fem børnebørn, og som familiemedlem skal man turde risikere, at de små bliver skuffet over en gave. For ikke alle pakker skal stræbe efter at være yndlingsgaven.

- Jeg har selv stået med et barnebarn, som siger til mig: "Har jeg nogensinde sagt til dig, at jeg ønsker mig en bog? Nej, det tror jeg ikke, du har, men jeg gør det alligevel." De får enten en bog eller et brætspil, for der skal lidt pædagogik med i det, når det er en gave fra mig. 

Afstemning

Er otte til 12 julegaver til hvert barn passende?