GO'

Sådan vælger du det bedste juletræ: Én ting SKAL du holde øje med

Der er flere ting, du skal gøre inden og efter, du har købt årets juletræ – hvis det skal holde helt til juleaften.

Juleaften nærmer sig med hastige skridt - og med til julen hører det helt rigtige juletræ.

Der er dog ikke noget, der kan ødelægge den gode julestemning som et kedeligt, tørt og dryssende juletræ i stuen.

Men det er der råd for, lyder det fra Claus Jerram Christensen, der er direktør hos den landsdækkende brancheforening 'Danske Juletræer - træer og grønt'.

Der er flere ting, man skal holde øje med, når årets juletræ skal vælges og hentes, fortæller han.

Det første, man skal tage stilling til, er selve træet.

- Det er jo meget en smagssag, om man kan lide et slankt træ eller et bredt, men herhjemme er der en tendens til, at folk vælger dem lidt smallere end tidligere. Ser man ud mod verden, er der faktisk forskelle. I Tyskland vil de gerne have dem brede som en ligesidet trekant, mens de i Norge skal være nærmest søjleformede og endne mere smalle, end herhjemme, siger Claus Jerram Christensen.

Udseende er dog ikke alt. De forskellige træer har forskellige kvaliteter, lyder det.

Der er mange forskellige sorter at vælge mellem.

Claus Jerram Christensen har tre trætyper som sine klare favoritter. Dem kan du se her:

Få overblikket - her er juletræerne du kan vælge

Se ekspertens tre favoritter

Nordmannsgran

.

Dette er en af ekspertens favoritter

4 ud af 5 danskere går efter en Nordmannsgran. Den har nogle flotte lange grene og så drysser den ikke -  især hvis træet står i en juletræsfod med vand. Oversiden af nålene er mørkegrøn og skinnende blank, og undersiden har to hvidblå striber. Barken på stammen er helt glat og grå. Nåle og grene er fyldige og giver træet et frodigt udseende.

Nordmannsgrantræet er det foretrukne juletræ mange steder i Europa på grund af udseendet og den gode holdbarhed.

Foto: Foreningen Danske Juletræer

Rødgran

.

Dette er en af ekspertens favoritter

Træet er mere af den gamle skole inden for juletræer. Træet kaldes i folkemunde ’H.C. Andersen træet’. Det drysser lidt mere, end den klassiske Nordmannsgran og sølvgrannen gør, grenene er lidt kortere, og så har den mere opretstående grene.

Rødgran har korte nåle på cirka 1-2 centimeter. De er grønne og stikker med deres spidse ender. Barken er rødbrun på de unge træer og på grenene, og stammen har små skæl.

I de nordiske lande regnes rødgranen for det oprindelige juletræ. Men centralvarmens indtog gjorde luften indenfor varmere og mere tør. Rødgranen tørrer derfor hurtigere ud end i gamle dage og kan tabe mange nåle.

Foto: Foreningen Danske Juletræer

Klippegran

.

Dette er en af ekspertens favoritter

Der findes to slægter inden for juletræer. Der er den almindelige granslægt, hvor rødgran, blågran og hvidgran og omorika hører under. Den anden slægt, det er ædelgran, og det er dén slægt , som både Nordmannsgran og Klippegrannen hører under.

Klippegran er stadig et nicheprodukt, men det er et godt træ, der er kendetegnet ved, at det er mere smalt og lidt mere blåligt, end Nordmannsgrannen er.

OBS. Billedet er ikke af klippegrantræ.

Foto: Agata Lenczewska-Madsen / Scanpix Denmark

Sølvgran

.

Sølvgran

Nobilis - der også kaldes sølvgran på grund af træets nærmest sølvfarvede nåle – er en mellemting mellem blågrå og blågrøn. Nålene er bløde og ens på over- og undersiden. De er omkring tre centimeter lange og sidder helt tæt. Skud og grene er derfor meget flotte i sig selv.

Barken på en nobilis er glat, lysegrå og fyldt med harpiksblærer. Den minder lidt om huden på en elefant.

Nobilis er det juletræ, der holder længst i stuen. Derfor bruges grene fra nobilis også til adventskranse og juledekorationer. Desværre har nobilis det mindre godt med det omskiftelige danske vintervejr, og det er svært at dyrke harmoniske juletræer.

Foto: Foreningen Danske Juletræer

Serbisk søjlegran

.

Serbisk søjlegran

Omorika kaldes undertiden også for serbisk søjlegran på grund af den slanke form. Nålene er mørkegrønne med en hvid stribe af voks på undersiden.

Træet er meget smalt og derfor velegnet til små stuer og/eller små familier. Omorika er i nær familie med rødgran og holder dårligere på nålene end nordmannsgran og nobilis.

Foto: Foreningen Danske Juletræer

Blågran

.

Blågran

Blågrantræet har et tydeligt blåt skær.

Træet er nærmest pyramideformet, og nålene stikker. Blågran bruges ikke særligt meget til juletræ i Danmark, men kan være et alternativ til de andre arter. Mange ældre haver rummer en blågran, så måske har du et potentielt juletræ derude. I Tyskland sælges mange blågraner – ofte som mindre træer i potter, der så kan plantes ud efter jul.

 

Foto: Foreningen Danske Juletræer

Når man har taget stilling til, hvilken type træ, der skal stå i stuen, skal træet købes - og eventuelt fældes - slæbes med hjem og stilles op.

Her har Claus Jerram Christensen også nogle gode råd til, hvad man skal gøre, hvis man vil sikre sig, at man får en juleaften - uden et nåledryssende træ.

Ekspertens råd kan du se herunder:

Fem råd: Det skal du gøre, når du køber juletræ

 1. Sådan bliver træet billigere

  .

  Juletræer kan både købes inde i byerne og ude på landet, hvor man nogle steder kan fælde det selv.

  Kvaliteten er den samme alle steder, men ofte kan det betale sig at købe et træ udenfor byerne, da det er billigere.

  Generelt kan man sige, at træerne typisk er lidt dyrere i hovedstaden og i storbyer. Det kan hænge sammen med, at juletræssælgerne skal betale for leje af de pladser og strømforbruget de steder, hvorfra de sælger træerne – og så er der højere transportomkostninger.

 2. Undgå det tørre træ

  .

  Det vigtigste er, at man kigger efter, om træet er frisk for at undgå nåletab.

  I et helt nyfældet grantræ er halvdelen af træet vand, men i takt med, at træet taber vand, tørrer det ud, og så falder nålene hurtigere af.

  Fordelene ved et frisk træ er også, at det ikke kan brænde.

  Du kan undersøge, om træet er for tørt ved at løfte det. Det må ikke føles for let - det er et udtryk for, at det er tørt. Du kan også undersøge, om der ligger en masse nåle under træet. Gør der det, så vælg et andet.

 3. Køb det ikke for tidligt

  .

  Det er en god idé ikke at købe sit træ i alt for god tid, men man kan godt købe det 10-14 dage før jul, hvis man bare opbevarer det rigtigt.

 4. Det første du skal gøre med træet

  .

  Når træet er kommet med hjem, skal man gøre et par ting for at holde det friskt og fint.

  Start med at skære 2-3 centimeter af træets bund – ligesom man gør med en buket blomster. Dernæst skal du sætte træet i en spand med vand udenfor på et fugtigt sted, hvor der ikke er for meget vind

  Først når julen nærmer sig, skal du tage det ind – eventuelt først på dagen eller et par dage før.

 5. Når træet skal ind

  .

  Når træet sættes ind i stuen, skal det på en juletræsfod.

  En normannsgran kan holde sig i 10 -14 dage uden vand, men hvis man vil have en rødgran stående i stuen i lang tid, er det vigtigt, at man bruger en fod med vand i.

  En rødgran kan kun holde sig i 4-5 dage uden.

  Husk at påfylde vand i de juletræsfødder, som kan indeholde vand. Et træ på to meter kan optage 1-2 liter vand per døgn.

Rådene er udarbejdet på baggrund af et interview med Claus Jerram Christensen, der er direktør i foreningen 'Danske Juletræer - træer og grønt'.