Jul

Store regionale forskelle: Hvor er juletræet billigst?

Nogle steder i landet kan man få et juletræ til 50 kroner, og andre steder vil det samme træ koste det syvdobbelte.

50 kroner for et to meter højt juletræ eller måske 450 kroner for en undermåler. Der kan være stor prisforskel på juletræer, og ifølge Claus Jerram Christensen, der er direktør for brancheforeningen Danske Juletræer, er der en klar grund til dette.

- Det hænger sammen med, hvor mange udgifter den enkelte juletræssælger har til sin plads. Står man som juletræssælger på Kongens Nytorv i København, har man flere udgifter, end hvis man sælger fra sin mark, forklarer han.

Står sælgeren i byen, skal han nemlig ofte betale for blandt andet lys og hegn ved sin stand, og prisen på standen afhænger af, hvor populært et byområde han sælger i. Sælger man i stedet direkte fra sin egen mark, så sparer sælger alle de omkostninger.

Derfor er det ofte dyrere at købe et træ i byen i forhold til på landet.

Og bor du i et område, hvor den gennemsnitlige indkomst er høj, kan dette også påvirke priserne på juletræer.

- Det er nok også bestemt af købekraften i området. Dem, der sælger juletræerne, ved nok godt, hvor købestærkt et område de sælger i, siger Claus Jerram Christensen.

Afstemning

Hvor meget har dit juletræ kostet?

Hvor kan man købe det billigste juletræ? Nedenfor kan du indtaste, hvad du har betalt for dit juletræ.

Kortet er lukket.

Kædebutikkerne er traditionelt billige

Derudover er der nogle butikskæder, som traditionelt set sælger træerne billigere af forskellige grunde.

- Kædebutikkerne kan købe ind med mængderabat, og så bliver de jo billigere, og så er der ofte også sammenhæng mellem kvalitet og pris, fortæller Claus Jerram Christensen.

Han kan også forestille sig, at nogle butikker bruger træerne til at tiltrække kunder til butikkerne udenfor deres højsæson. Det kan for eksempel være byggemarkeder, der gerne vil tiltrække kunder i vintersæsonen.

- De behøver måske ikke en lige så høj avance (overskud, red.), som en juletræssælger behøver. Derfor kan de ofte sælge træerne lidt billigere bare for at tiltrække kunderne til butikken, forklarer Claus Jerram Christensen.

Netsalget boomer ikke endnu

Selvom det er muligt at købe sit juletræ over nettet, så er det meget få, der køber juletræet på den måde.

Efter juletræssæsonen 2015 undersøgte brancheforeningen Danske Juletræer, hvor mange af de anslåede 1,5 millioner juletræer, der sælges årligt, der bliver solgt via nettet.

Dengang var tallet under én procent, og det ændrer sig nok ikke i år. På nettet går vi nemlig glip af den særlige oplevelse, det er at tage ud og vælge sit eget træ, mener Claus Jerram Christensen.

- Det betyder meget, hvordan juletræet ser ud, og på nettet kan vi jo ikke se det på forhånd. Mange gør det også til en særlig oplevelse at tage ud med børnene og vælge træet, og den tradition går man glip af ved netsalg, siger han.

Han er dog ikke i tvivl om, at i takt med, at netsalget på andre varer stiger, så vil juletræssalget online også stige på et tidspunkt.

- Grunden til, at det ikke er særlig udbredt endnu, er nok, at det helst skal være billigere at købe det på nettet. Som det er nu, kan sælgerne ikke konkurrere på prisen, fordi der er mange omkostninger forbundet med at skulle levere juletræet. Det er stort, tungt, og det sviner, og det er ikke ligefrem noget, man kan sende med Postnord, siger Claus Jerram Christensen.

Nedenfor kan du se en liste over, hvad du skal se efter, når du køber juletræ.

Fem råd: Det skal du gøre, når du køber juletræ

 1. Sådan bliver træet billigere

  Juletræer kan både købes inde i byerne og ude på landet, hvor man nogle steder kan fælde det selv.

  Kvaliteten er den samme alle steder, men ofte kan det betale sig at købe et træ udenfor byerne, da det er billigere.

  Generelt kan man sige, at træerne typisk er lidt dyrere i hovedstaden og i storbyer. Det kan hænge sammen med, at juletræssælgerne skal betale for leje af de pladser og strømforbruget de steder, hvorfra de sælger træerne – og så er der højere transportomkostninger.

 2. Undgå det tørre træ

  Det vigtigste er, at man kigger efter, om træet er frisk for at undgå nåletab.

  I et helt nyfældet grantræ er halvdelen af træet vand, men i takt med, at træet taber vand, tørrer det ud, og så falder nålene hurtigere af.

  Fordelene ved et frisk træ er også, at det ikke kan brænde.

  Du kan undersøge, om træet er for tørt ved at løfte det. Det må ikke føles for let - det er et udtryk for, at det er tørt. Du kan også undersøge, om der ligger en masse nåle under træet. Gør der det, så vælg et andet.

 3. Køb det ikke for tidligt

  Det er en god idé ikke at købe sit træ i alt for god tid, men man kan godt købe det 10-14 dage før jul, hvis man bare opbevarer det rigtigt.

 4. Det første du skal gøre med træet

  Når træet er kommet med hjem, skal man gøre et par ting for at holde det friskt og fint.

  Start med at skære 2-3 centimeter af træets bund – ligesom man gør med en buket blomster. Dernæst skal du sætte træet i en spand med vand udenfor på et fugtigt sted, hvor der ikke er for meget vind

  Først når julen nærmer sig, skal du tage det ind – eventuelt først på dagen eller et par dage før.

 5. Når træet skal ind

  Når træet sættes ind i stuen, skal det på en juletræsfod.

  En normannsgran kan holde sig i 10 -14 dage uden vand, men hvis man vil have en rødgran stående i stuen i lang tid, er det vigtigt, at man bruger en fod med vand i.

  En rødgran kan kun holde sig i 4-5 dage uden.

  Husk at påfylde vand i de juletræsfødder, som kan indeholde vand. Et træ på to meter kan optage 1-2 liter vand per døgn.

Rådene er udarbejdet på baggrund af et interview med Claus Jerram Christensen, der er direktør i foreningen 'Danske Juletræer - træer og grønt'.