Forbrug

Derfor fryser din mobil ihjel i kulden - og sådan fikser du det

Har du lagt mærke til, at din telefon pludselig går ud, selvom du har masser af strøm? Det er der en ganske naturlig forklaring på.

Kulden har lagt sig over Danmark som en tung ubehagelig dyne, og kuldeindekset er mange steder under -10.

Imens vi fryser om fingre og ører, så fryser vores mobil også. Helt præcist er det batteriet, som virkelig ikke er glad for kulden.

- I alle mobiler sidder der i dag et lithium-batteri. Det fungerer ved en kemisk proces, hvor li-ioner flyver rundt i batteriet og skaber strøm. Når batteriet bliver koldt, så flyver de langsommere og skaber dermed mindre strøm, siger Poul Norby, ekspert i batterier og professor ved Institut for Energikonvertering og -lagring på Danmarks Tekniske Universitet (DTU Energi).

- Det er modstanden i bevægelsen af disse, som bliver større, siger Tejs Vegge, der deler titel med Poul Norby.

Giv den hue på

Der er faktisk nogle helt lavpraktiske metoder, hvormed du kan forlænge levetiden på din mobil. Den skal bare undgå at blive kold, så hvis du altid har din mobil i en yderlomme, kan du med fordel flytte den.

- Man kan faktisk give den en lille sweater på. Eller ned i en handske eller etui. Hvis du har den i yderlommen eller i en håndtaske, så læg den i stedet i en god varm inderlomme, siger Poul Norby.

Selvom det måske lyder fjollet at give den hue på, så skyldes det, at når processoren i telefonen arbejder, så vil den holde sig varm.

- I dag arbejder mobiler jo stadig, selvom vi slukker skærmen og putter den i lommen, så med en hue eller etui vil den holde sig selv lun, fortsætter Poul Norby.

Vær særdeles varsom med opladningen

Selvom teknikken i mobilen sagtens kan holde til at blive kold, så skal man være mere varsom med batteriet. Det kan godt tåle at blive afladt helt i kulden, men...

- Det er bestemt en god idé at vente med at oplade batteriet, indtil det igen har nået normaltemperaturen, da det går meget langsommere i koldt vejr. Faktisk kan opladning ved temperaturer et stykke under frysepunktet godt skade batteriet permanent, siger Tejs Vegge.

- Man skal ikke sætte sin helt kolde telefon direkte til opladning. Det er meget vigtigt. På den måde kan der skabes lithiumkrystaller inde i batteriet, og så kortslutter det.

Poul Norby fortæller, at man blot skal lade telefonen ligge ved stuetemperatur i cirka 10 minutter inden opladning.