TV 2-dokumentar får seerne til at kontakte deres advokat

Dokumentarserie om ulykkelige arvesager får danskerne til at overveje at skrive testamente.

Dokumentarserien ”Når arven splitter os” på TV 2 har skabt en enorm interesse i befolkningen for at få skrevet testamente.

Virksomheden Ageras, der formidler kontakt mellem klienter og advokater, har gjort op, at de har fået fem gange så mange henvendelser i de første dage af 2017, hvor dokumentarserien er startet, som de fik i den samme periode i 2016.

- Sagerne varierer utrolig meget, men fælles for dem alle er, at det er ganske normale familier, der specifikt nævner, at de gerne vil undgå en situation, som den vi har været vidne til i programmets to første afsnit, fortæller Ageras stifter Martin Hegelund.

Dokumentarserien ”Når arven splitter os” beskriver arvesager, der har udviklet sig til voldsomme konflikter. Martin Hegelund vurderer, at sådan en historie er præcis den anledning, som familierne har brug for, før de kan finde ud af at tage hul på det ømtålelige emne om arv og testamente.

- Hvad der skal se, når man en dag dør, er jo et ubehageligt emne, der kan være svært at tale om. I den travle hverdag orker vi ikke at forholde os til den slags, men når man pludselig sidder på første række og ser, hvordan en arvestridighed kan splitte en familie ad, så får vi endeligt pakket de dårlige undskyldninger væk, inden det er for sent, siger han.

Ageras kan se på antallet af henvendelser, at folk reagerer prompte. Mandag aften, hvor 740.000 danskere så andet afsnit af dokumentarserien, fik Ageras syv gange så mange henvendelser om oprettelse af testamente som de får på en normal aften.

Samme tendens kan man se på søgemaskiner som for eksempel Google, hvor søgninger på ord som ”testamente” og ”tvangsarv” er eksploderet de to mandag aftener (den 2. januar og den 9. januar) hvor serien er blevet sendt.

Det skal du spørge dig selv om, før du laver testamente

  1. Vil du oprette testamente alene eller sammen med din ægtefælle/samlever? Typisk opretter par et gensidigt testamente – også for at de kan sikre hinanden bedst muligt.

  2. Hvem skal være dine arvinger? Hvis I er et par, skal I også tage stilling til, hvem der skal være arvinger, efter den sidste af jer dør.

  3. Er der nogen, der helst ikke skal arve? Vil du begrænse nogen børns arv til tvangsarven, så de får mindst muligt?

  4. Er der nogen personlige ejendele, som en bestemt person skal arve? 

  5. Skal der afsættes et fast beløb til bestemte personer – eller eventuelt et beløb til velgørende formål?

  6. Skal arven være særeje for arvingen? I så fald skal arven ikke indgå i delingen, hvis arvingen senere skulle blive skilt fra sin ægtefælle.

  7. Hvem skal have forældremyndigheden over børnene? Har du børn på under 18 år, skal du overveje, hvem der skal overtage forældremyndigheden, hvis du dør. 

  8. Skal der være en bestemmelse om bobestyrer – eller forventes det, at arvingerne selv vil kunne stå for dødsboets afvikling sammen?

  9. Må testamentet senere kunne ændres eller skal det være uigenkaldeligt?

  10. Hvem skal modtage mine pensioner og livsforsikringer ved min død? Dette skal ikke stå i testamentet men besluttes ved særskilt besked til din bank eller pensionsselskab.