Maria havde det perfekte hus og job: Så gik manden under jorden

Maria risikerede at miste sit hus og drømmejobbet som dagplejemor, fordi hun ejede sin bolig med eksmanden, der gik under jorden.

- Jeg kan bare se timeglasset rinde ud!

Sådan lyder det opgivende fra den 36-årige dagplejemor Maria Radmer, der i dag bor alene med sine tre sønner i et hus i Benløse på Sjælland.

Men nu kan både hus og job være fortid. Maria kan nemlig ikke få kontakt til sin eksmand, som også er medejer af huset. Og om få måneder vil afdragsfriheden på huslånet udløbe - og hun kan ikke få ændret på lånet, så længe hun og eksmanden ikke taler sammen. Banken nægter nemlig at afholde møder med Maria om huset, hvis manden ikke er til stede.

Risikerer at miste sin løn 

Maria Radmer beder derfor finansrådgiver Poul Stubkjær om hjælp i programmet 'Danskere på tvang', der sendes torsdag kl. 20.00 på TV 2. 

Maria Radmers økonomi

  • Maria Radmer har 29.155 kroner om måneden efter skat.  
  • Heraf går 3.899 kr. til bank og kreditforening. 19.094 kr. til øvrige faste udgifter og mad, og så er der 6.162 til tøj, sko, fritidsaktiviter og uforudsete udgifter til hende og hendes tre sønner.
  • Når afdragsfriheden udløber har familien 63 kr. til tøj, sko, fritidsaktiviter og uforudsete udgifter, hvis ikke lånet kan omlægges.

Den 36-årige, enlige mor risikerer nemlig, at huset ender på tvang, fordi hun ikke har råd til at sidde i det, når afdragsfriheden ophører. Det kan også betyde, at familien mister deres trygge base, som samtidig kan føre til, at hun mister sin indtægtskilde som dagplejemor, hvis hun må flytte i lejlighed.   

- Det er her, jeg er med mine børn, og det er her, mit drømmejob er, fortæller Maria Radmer om huset i Benløse og fortsætter:

- Jeg er jo ikke sikker på, at jeg kan få mit job med videre, hvis jeg bliver tvunget op i en lejlighed. Hvis ikke det lykkedes, risikerer vi at ende på tvang, konkluderer hun. 

Man kan bruge huset til at straffe hinanden

Finansrådgiver Poul Stubkjær har oplevet mange sager, hvor bodeling går helt skævt efter en skilsmisse.

- Det er en problematik, der ofte opstår, når parterne er gået fra hinanden. Det var så yndigt at følges ad, og pludselig var det det ikke længere. Så kan man bruge sådan noget som det her til at straffe hinanden med. Det handler om mangel på kommunikation mellem parterne og bankerne. Det gør det unægteligt svært at løse, forklarer Poul Stubkjær til TV 2, der understreger, at han udtaler sig i generelle vendinger og ikke om Maria Radmers konkrete sag. 

Maria Radmer blev skilt fra sin mand og faren til sine tre sønner for tre år siden. De nåede aldrig at lave bodelingen, og i de seneste to år har hun slet ikke kunnet få kontakt til eksmanden, pånær en enkelt sms, hvor han skrev "Sælg huset". Han vil ikke at tale med hende og ser heller ikke sine tre sønner. Maria Radmer har efter eget ønske selv stået for al afbetaling og udgifter forbundet med huset siden da.

Danskere på tvang: Hver dag mister 10 familier deres hjem

Hver dag går næsten 10 danske familier på tvang. Børn og voksne tvinges ud af deres hjem og mennesker bliver gældsat for livet.

I TV 2-serien 'Danskere på tvang' møder vi seks forskellige familier, der er truet af tvangsauktion. Gennem et år følger vi dem i kampen for at undgå at miste deres hjem. Vi er med, når der kæmpes for at undgå en ydmygende tvangsauktion og personlig konkurs. Og vi deler familiernes sejre og nederlag.

Se programmet på mandag klokken 20.00 eller på TV 2 Play

Vil gerne overtage hele gælden

Hun er faktisk så desperat for at beholde sit hus, at hun er villig til at overtage al parrets fælles gæld i ejendommen, hvis hun kan få lov til at stå på skødet, men hverken hun eller Poul Stubkjær kan få kontakt til eksmanden, som efter deres mange henvendelser også pludselig skifter til hemmeligt nummer og adresse.

Samtidig nægter banken fortsat at tale med Maria Radmer om huslånet, så længe eksmanden ikke er til stede. 

Situationen var derfor ekstremt tilspidset, og til sidst ser Poul Stubkjær og Maria Radmer ingen anden udvej end at tage sagen i Skifteretten, som kan afgøre, hvordan boet skal deles. 

Sådan endte sagen

Kameraerne følger ikke Maria Radmer i Skifteretten, men TV 2 har talt med hende efterfølgende. Parterne er nået til enighed, og hendes eksmand er nu skrevet ud af huset, så hun kan overtage det. Banken er tilmed gået med til at ændre på låneaftalen, så hun nu har råd til at blive boende i sit hus. 

- Jeg er meget, meget, meget lykkelig nu, det er helt uvirkeligt, siger hun og griner.

- Den seneste tid har været fantastisk god. Det er simpelthen lykkedes, og det gør, at jeg kan beholde mit drømmejob, og mine drenge ikke skal rykkes ud af huset, siger hun glad. 

Hun lægger ikke skjul på, at det var en stor beslutning for hende at melde sig til programmet, som hun fandt frem til, da hun desperat forsøgte at finde en løsning.

- Det har været frustrerende. Jeg har prøvet at henvende mig forskellige steder, men det var lige meget, hvad jeg gjorde, så var det bare umuligt. Jeg følte, jeg havde gjort alt, hvad jeg kunne, men jeg ville ikke give op. Så det var så befriende, da der endelig kom nogen og ville kæmpe på min side, og nu er jeg glad for, at det hele ser så lyst ud, siger hun.  

Du kan se 'Danskere på tvang' kl.20 på TV 2 eller på TV 2 PLAY.