GO'

Jysk familie meldte sig til klima-eksperiment: Kødet er den største udfordring

Familien Agergaard fra Vestjylland har opdaget, hvor udfordrende det kan være, når man tager kødet ud af måltiderne.

På tredje uge må familien Agergaard kun spise kød én dag om ugen. De må heller ikke købe nye ting, og de har kun én bil til rådighed mod normalt to.

Onsdag besøgte familien Go’ morgen Danmark, hvor de fortalte om, hvad de savner mest.

- Den største udfordring har været kødet, fordi det gik ret hurtigt op for mig, at de måltider, vi får, de er bygget op om det kød, vi vælger, siger moren i familien, Margit Agergaard, der er pædagog.

Familien fra Lomborg er i januar med i eksperimentet ’CO2 Familien’ på TV Midtvest.

Formålet er at se, om man kan gøre en forskel for klimaet ved at ændre livstil. Hver uge har familien fået en ny udfordring. Første udfordring lød, at de kun må spise kød én dag om ugen.

Bønnepostej med soja

Det krævede, at familien skulle til at tænke kreativt og bruge mere energi på maden.

- Man kan jo ikke bare sige, hvis vi tager frikadellerne væk, så skal vi kun have kartofler og salat. Altså så skal der ligesom puttes noget andet på, siger Margit Abildgaard.

For børnene og far Jørn har det især været svært at undvære kødet på madpakkerne.

- Jeg har jo fået salat med og sådan noget. Man kan godt sidde og blive lidt jaloux over, at de andre har kød med. Men vi er blevet mætte, siger Alberte Agergaard, der er skoleelev.

Jørn Agergaard havde mest frygtet for at skulle undvære leverpostejen. Og hans frygt blev da også til virkelighed, da den gode grovhakkede blev skiftet ud med en bønnepostej med soja.

- Den er vi så gået væk fra igen, fordi det var ikke den helt store succes, siger han.

Men ikke kun maden har været svær. Den anden udfordring lød, at familien ikke må købe nye brugsgenstande, og den tredje udfordring lød, at begge deres biler skulle inddrages og erstattes med én hybridbil.

Især for familiens tre børn er det svært, at de ikke må købe nyt tøj.  

- Det har været rigtig sjovt, men det er også hårdt at gå ned igennem Lemvig og se, at der er januarudsalg, siger Lasse Agergaard, der er skoleelev.

Men lige på det område er der dog en i familien, der også kan få øje på en fordel.

- Jeg synes faktisk, det er fantastisk, at vi skal på strøgtur i dag og ikke må købe noget nyt, ler Jørn Agergaard, som onsdag kunne lade den store tegnebog blive i Lomborg, mens familien var i København, hvor Go’ morgen Danmark har studie.

Kommer kødet tilbage?

Og det er ikke den eneste positive ting ved at være CO2-venlig familie i januar. Det var familiens ældste datter, Emilie, der fandt på at melde familien til eksperimentet. Og gymnasieeleven synes, at familien har fået meget ud af at være med.  

- En masse gode grin og snakke og også noget sammenhold, altså ved at stå sammen om at få lavet nogle gode retter og madpakker, siger Emilie Agergaard, der går i 3.g på Lemvig Gymnasium.

Og måske beholder familien endda den forandring, der har udfordret dem mest.

- Jeg tror faktisk, vi holder fast i det der med mindre kød, selvom det er udfordrende at skulle lave maden. Men vi har fundet ud af, at man faktisk bliver ligeså godt mæt uden kød, som hvis der er kød i retten. Og der er rigtig mange lækre retter uden kød, siger Margit Agergaard.

Meeeeen…

- Det kan godt være, at fordelingen af dage bliver lidt anderledes, skynder Jørn Agergaard sig at indskyde.