Stolede på bankrådgiver: Endte med uopsigeligt 'rockerlån'
Dennis Thode har fået et dårligt lån i banken, og det betyder, at han hverken har råd til at blive siddende i sit hus eller sælge det.
46-årige Dennis Thode var overbevist om, at han trygt kunne stole på banken og sin bankrådgiver, da han i 2006 fik et lån på sit drømmehus.
- Jeg troede, jeg havde verdens bedste bankrådgiver. Det var dét, jeg stolede på. Jeg har været fuldstændig naiv og forestillet mig, at banken var min rådgiver og gjorde tingene, som var bedst mulige for mig, siger Dennis Thode, der medvirker i programmet ’Danskere på tvang’.
Drømmehuset faldt i værdi
Efter en skilsmisse vælger han at købe sin ekskone ud af deres fælles hus, så han kan blive boende i sin drømmebolig i Odsherred på Sjælland, som han har brugt to år på at bygge op næsten helt fra bunden.
Han optager et lån få år før boligmarkedet krakker, og hans bankrådgiver foreslår ham et inkonvertibelt afdragsfrit lån med en løbetid på ti år. Det betyder, at hele hans gæld skal indfries efter ti år, og at lånet ikke umiddelbart kan ændres, medmindre han kan betale flere hundredetusinde kroner for det.
Men nu er Dennis Thode kommet i problemer. Efter en lønnedgang i 2015 har han nemlig ikke haft mulighed for at betale sit lån til banken. Samtidig er hans bolig faldet markant i værdi, og han kan ikke få den solgt. Derfor er han nu teknisk insolvent. Han har hverken råd til at blive boende i sit hus, men kan heller ikke få det solgt til en pris, der ikke efterlader ham i stor gæld.
- Dennis’ historie er virkelig historien om det Danmark, vi havde op til finanskrisen. Boligpriserne steg, økonomien buldrede derudaf, bankerne var meget villige til at låne ud, også med kreative lån. Og Dennis har gæld til både til kreditforening og gæld til bank og et hus, der ikke er nær det værd, han har givet for det, fortæller finansiel rådgiver Poul Stubkjær, der forsøger at hjælpe Dennis Thode i programmet.
Et "rockerlån"
Poul Stubkjær undrer sig samtidig over, at banken har anbefalet ham netop det banklån, som desuden er en lånetype, banken ikke tilbyder længere.
- Jeg kan simpelthen ikke forstå, hvem det er, der har rådet Dennis til at tage sådan en type lån. Det er ikke et lån, som en privat boligejer burde tilbydes. Jeg vil nærmest betegne det som en realkredittens rockerlån, siger han.
John Norden, der er ekspert i lån og direktør i Mybanker, har heller aldrig hørt om denne type lån og mener ikke den gavner nogen kunder.
- Det virker som om, det er et lån, der er opfundet kun for en banks bedste, og at det på ingen måde tilgodeser kunden, siger han.
Dennis Thode havde da heller ikke rigtig forstået, at hele lånet skulle indfries efter ti år, men påtager sig selv en stor del af skylden.
- Jeg er mega ordblind, og får de her lånepapirer og spørger mig selv, har jeg energi til at kigge dem igennem? Så skriver jeg bare under. Det er jo bare mig, der har været blåøjet, siger han.
Poul Stubkjær har kun set lånetypen få gange inden boligkrakket og tror ikke nødvendigvis Dennis' bankrådgiver har handlet i ond tro.
- Man så så mange uhensigtsmæssige lån dengang, og jeg kan nogle gange være nervøs for, om dem der har siddet overfor kunden selv har forstået lånet. Men det er vigtigt at understrege, at banken ikke giver dig uafhængig rådgivning. De sælger dig de produkter, de har på hylden, siger han.
Redaktionen på programmet har været i kontakt med Dennis Thodes bank, der bekræfter lånet, men ikke ønsker at deltage i programmet.
Så mange penge mistede folk under boligkrakket
Hvis man, som Dennis Thode og hans ekskone, købte hus i Region Sjælland i 2004, da priserne var på deres højeste, har man i gennemsnit mistet 685.000 kroner. Men Dennis Thode skylder sin bank over en million kroner.
For Dennis Thode, der arbejder som lastbilchauffør, kommer det dårlige banklån og boligkrakket til at betyde, at han må af med sit drømmehus. Han kan nemlig kun få råd til at blive boende, hvis han øger sin arbejdstid til 60-70 timer om ugen.
Det er dog lykkedes ham at undgå en tvangsauktion og få solgt sit hus til 550.000 kroner, men han ender stadigvæk med et stort tab.
Nu bor han til leje i et hus, og den eneste formildende omstændighed for Dennis Thode er, at han er flyttet tættere på sin søn, som han derfor ikke kun ser hver anden weekend, men også i hverdagen.
- Nu kan min søn cykle hjem til mig efter skole og komme og spise aftensmad. Det er guld værd at være tættere på min søn, men det er stadigvæk en lortesituation, jeg står i rent økonomisk, siger han til.
"Han har ikke haft en kinamands chance"
Nu håber han blot, at han kan få gældssanering, hvilket betyder, at han skal leve for et meget lavt rådighedsbeløb i fem år, mens resten af hans indkomst går til bank og kreditorer, til gengæld kan han så blive erklæret gældsfri efter fem år.
Og Poul Stubkjær tror og håber, at Dennis Thode har gode chancer for at få sit ønske opfyldt
- Umiddelbart ville jeg mene, at hans chancer er gode. Det er ikke gæld, Dennis har stiftet på grund af overforbrug, spil eller uansvarlighed. Det er en gæld, der er opstået, fordi han er blevet ramt af det store økonomiske hjul, som han ikke har kinamands chance for at forudse, siger han.
Du kan se 'Danskere på tvang' torsdag klokken 20 på TV 2 eller på TV 2 PLAY.