Forbrug

Sådan undgår du irriterende mails og telefonopkald

Tusindvis af danskere bliver hver dag kimet ned af telefonsælgere, mens mailboksen hober sig op med reklamemails. Læs her, hvordan du undgår det.

Lander reklame- og spammails ofte i din mailboks? Og får du, ligesom tusindvis af andre danskere, ugentligt opkald fra virksomheder, der vil sælge dig noget?

Så kan det kan være din egen skyld. Hvis du deltager i konkurrencer på nettet, kan du nemlig ufrivilligt komme til at forære dine personlige oplysninger væk og samtidig give firmaet tilladelse til at kontakte dig igen. 

Her giver TV 2 dig nogle gode råd, som kan hjælpe med at slippe af med de irriterende mails og telefonopkald.

Værn dig mod de uønskede e-mails:

  • Har jeg overhovedet deltaget i en konkurrence? Når du får mails om, at du har vundet en bil, en iPad eller andre lækre ting, bør du altid overveje, om du overhovedet har deltaget i en konkurrence. Hvis du ikke kan huske at have deltaget i en konkurrence, skal du være ekstra påpasselig med at dele dine oplysninger, såsom adresse og kontonummer.
  • Tænk dig om, inden du åbner mistænkelige mails. Vær altid varsom med at åbne mails, der ser mistænkelige ud. Hvis du allerede er kommet så langt som at åbne mailen, skal du i al fald tænke dig om en ekstra gang, inden du trykker på de links, som mailen måtte indeholde.
  • Tjek e-mailadressen en ekstra gang. Tjek e-mailadressen. Er den mistænkelig? Vær for eksempel opmærksom på, hvis afsenderen er angivet som et navn, fx Line Sørensen, mens e-mailadressen er helt forskellig fra det navn. Det kan være tegn på, at det er en spammail. Gmail og hotmail-adresser kan også være tegn på, at noget ikke er, som det skal være, da virksomheder og organisationer ofte har deres eget domæne – altså e-mailnavn.
  • Vær sikker på afsenderen. Tjek organisationen eller virksomhedens hjemmeside. Lander du på en hjemmeside, der indeholder endnu flere konkurrencer, du kan deltage i, bør dine alarmklokker ringe. Hvis mailen har en dansk webadresse, altså slutter på et .dk, kan du tjekke, hvilken virksomhed, der står bag på www.dk-hostmaster.dk.
  • Afmeld ikke din spammail. Hvis du får mange spam-mails er det en dum idé, at afmelde dig dem via det link, der typisk står nederst i mailen. Afmeldingen vil typisk blot give afsenderen besked om, at du har læst mailen, og du vil derfor nu modtage endnu flere mails. Du bør i stedet bruge spam-filtre, som sorterer de irriterende mails fra. Flere mailsystemer har allerede et spam-filter indbygget. Ellers kan du installere et manuelt.

Slip for telefonopkald fra sælgere:

  • Tilmeld dig Robinsonlisten. Robinsonlisten er et register, som du gratis kan tilmelde dig, og som firmaer og organisationer har pligt til at tjekke, inden de ringer. Står du på listen, kan du undgå telefonopkald og adresserede reklamer fra virksomheder, som vil sælge dig noget. Analyseinstitutter og godgørende foreninger må stadig kontakte dig, selv om du står på Robinsonlisten. Det kan også bruges mod reklamemails.
  • Nærlæs alt, du deltager i. Deltag aldrig i en konkurrence på nettet, hvor du bliver bedt om at opgive personlige oplysninger, såsom dit telefonnummer, uden at nærlæse, hvad der står, og uden at tjekke om afsenderen eller siden er ægte.
  • Apps kan hjælpe dig. Du kan downloade flere apps, som kan hjælpe dig med at afsløre identiteten på de numre, der ringer til dig. Flere af TV 2 Nyhedernes Facebookbrugere anbefaler app’en Truecaller, der fungerer som en slags udvidet telefonbog. Andre brugere foreslår den norske nummervisningsapp 180.
  • Bloker sælgernes nummer. Hvis du gemmer sælgernes nummer i dine kontakter, kan du manuelt gå ind og blokere dem, så sælgeropkaldet ikke går igennem, når de forsøger at kontakte dig næste gang. Det samme kan du gøre ved alle ukendte numre. Se hvordan i videoen.

(Kilde: Forbrugerrådet Tænk)