Forbrug

Dansk firma opfinder mirakelskjorte - vi har testet den

Forestil dig en skjorte, som ikke lugter og ikke kan blive beskidt. Det lyder for godt til at være sandt, men nyt dansk firma har knækket koden.

Der er nogle beklædningsdele, som er helt essentielle, og den klassiske hvide skjorte bør være enhver mands eje. 

Men det grundlæggende problem med en kridhvid skjorte er, at den sjældent holder sig hvid. 

Dét problem har et nyopstartet dansk firma sat sig for at komme til livs med en nyudviklet skjorte, som skulle være ret revolutionerende.

Skjorten kan nemlig ikke få pletter eller lugte. Alligevel ligner den en klassisk pæn skjorte, siger skaberne. Som en ekstra bonus skulle den også kræve langt mindre strygning.

- Vi har udviklet en skjorte, som godt nok er lavet af bomuld, men er blevet behandlet helt nede på et molekylært niveau. Det gør, at den er modstandsdygtig over for mange typer pletter og lugt, siger Kasper Brandi, direktør i Labfresh, som har udviklet skjorten.

Derfor har jeg - journalist Alexander Klemp - sat mig for at undersøge, om det nu også kan være rigtigt, at man kan spilde en kop kaffe eller et glas vin på stoffet og så bare skylle det af med vand. 

Lover meget, men holder det?

Som det første kan jeg konstatere, at den føles fuldstændig som en almindelig skjorte. Der er altså ikke tale om noget, der føles som en regnjakke, hvilket tidligere ofte har været tilfældet med tøj, som er modstandsdygtig mod pletter og væske.

Det bliver dog tydeligt ved rødvin- og kaffetesten, at skjorten har nogle egenskaber fra regnjakken. Som man kan se i videoen øverst, så håndterer skjorten testen meget overbevisende. Den suger ikke væsken, og det preller simpelthen af skjorten, da vi holder den under en vandhane. 

Men 100 procent ren bliver den ikke. Væsken har lavet små skjolder, som dog næsten ikke kan ses.

Udover meget flydende væsker som vin og kaffe, så klarer skjorten også ketchup-pletten. Dog er du nødt til at smide den i vaskemaskinen, hvis der kommer kuglepen på den. 

En anden påstand fra Labfresh er, at skjorten ikke absorberer sved. Den vil ikke få gule pletter og ikke lugte, hvilket betyder, at levetiden mellem vaskene kan forlænges meget. 

For at udfordre påstanden, gik jeg med skjorten hver dag i en uge. Der blev cyklet 12 kilometer i den om dagen, leget med børn, lavet mad og alle de aktiviteter, som en almindelig hverdag byder på. 

Efter en uge kunne jeg konstatere, at skjorten hverken lugtede eller havde fået pletter. Den føles heller ikke anderledes end andre skjorter, hvilket man kunne frygte med tanke på dens egenskaber.

Jeg oplevede dog ikke, at den krøllede mindre end en normal skjorte. Den skal stadig stryges, når den kommer ud af vaskemaskinen.

Fire måneder for en skjorte

Nogle af de mest genstridige og typiske pletter stammer fra spildt kaffe og rødvin, som for det første kan være svære at få vasket af, men som også ødelægger skjortens udseende på en aften, hvor man måske vil være lidt pænt klædt på.

Men hvordan laver man så en skjorte, som ikke bliver beskidt og ikke ligner en regnjakke?

- Man behandler normalt en skjorte med en overfladebehandling på stoffet. Men vi har behandlet fibrene, inden vi har syet skjorten. Det giver den nogle helt specielle egenskaber, men det er stadig dyrt og tager lang tid. Faktisk tager det fire måneder at lave en skjorte, men vi arbejder på at få det ned på én måned, siger Kasper Brandi. 

Kemikalier på kroppen

Men egenskaber som disse kommer også med en pris. Kemikaler. Skjorten bliver fremstillet og behandlet i fire forskellige lande i verden, men skaberne forsikrer, at der intet farligt er ved det. 

Kemien bag den pletfrie skjorte

Labfresh bruger kemikalier til at give skjorten sine egenskaber, men de har modtaget certifikater for, at det ikke er sundhedsskadeligt.

OEKO-TEX: Verdens førende sundhedsmærkning for tekstiler, der er undersøgt for sundhedsskadelige stoffer.

REACH: EUs grundlæggende kemikalielovgivning, der skal sikre, at kemikalier bruges forsvarligt - med minimal risiko for sundhed og miljø.

GOTS: Mærket giver produkter en troværdig garanti for en miljømæssigt og socialt ansvarlig produktion gennem hele forsyningskæden.

Kilder: Global-standard.org, okotex.dk og Miljøstyrelsen.

- Det er fuldstændigt biologisk nedbrydeligt og har fået certifikaterne Oeko-Tex, Reach og GOTS. De garanterer, at vi ikke bruger farlige kemikalier, siger Kasper Brandi og tilføjer, at de arbejder på at skabe en 100 procent strygefri skjorte, men er udfordret af, at æstetikken skal være i orden. 

- Lige nu vil en 100 procent strygefri skjorte ikke være elegant at se på. Men det arbejder vi på at ændre, siger han.

Fremtidstøj

Skjorten hører ind under begrebet 'smart textiles' (kloge tekstiler, red.), der eksperimenterer med teknologi i det stof, som dækker vores kroppe.

- 'Smart textiles' er tøj, som gør noget udover det sædvanlige, og der sker rigtig meget på det område lige nu. De kan måle blodtryk, give krammere og advare mod solen. Men det kan også handle om, at den ikke skal vaskes og ikke får pletter. Der findes mange gadgets og sjove ting, men her tager man udgangspunkt i en skjorte, som bare skal være rigtig god til at være en god skjorte. Det, den kan, er noget, som du skal bruge hele tiden – og det er en god idé, siger fremtidsforsker Liselotte Lyngsø fra Future Navigator, som er en organisation af fremtidsforskere.

Hun mener, at der er store muligheder for skjorten og den teknologi, som firmaet bag har udviklet.

- Jeg tror faktisk godt, at den her skjorte kan være en 'disruptor' (et produkt som ændrer hele markedet, red.). Det er en pæn beklædningsdel, og den er blevet gjort mere enkel. Dovenskab og bæredygtighed sammen er nemlig rigtig stærke – vi slipper jo for at vaske den og bruge ressourcer på det.

Det kræver dog noget af forbrugere og branchen, før vi rigtigt vil kunne mærke en forandring og gå velklædte - og altid pletfri - ind i fremtiden.

- Forbrugere vil være lidt skeptiske i starten på grund af kemikalierne. Men hvis de ikke er skadelige, så skal en stor kæde som H&M eller Hummel gå med på teknikken, før det rigtigt vil slå igennem. Det kommer til at blive helt normalt, at man ikke får pletter på tøjet i fremtiden, siger fremtidsforsker Liselotte Lyngsø.

Labfresh tager imod pre-orders her og forventer at åbne webshop til maj, hvor en hvid eller blå skjorte kan fås for cirka 889 kroner.